Fantastický šampionát v slovenských farbách

NETKY.SK • 16 August 2010, 07:48 • 2 min
Fantastický šampionát v slovenských farbách

Fantastický šampionát v slovenských farbách

slovakia

left justify in out

Zlatú medailu si na ME slalomárov v Čunove vybojovala v ženskom singli Katarína Macová. Druhý vzácny kov pre SR pripojila strieborná Jana Dukátová, ktorá na Macovú stratila 9,92 sekundy. V mužskom singli Slováci zvalcovali konkurenciu s tromi medailami, zlatým Michalom Martikánom, strieborným Matejom Beňušom a bronzovým Alexandrom Slafkovským. V zlatom ťažení pokračovala kajakárka Jana Dukátová, keď od druhej Rakúšanky Kühnleovej ju delilo až 4,09 sekundy. Zbierku až piatich zlatých medailí Slovákov uzavreli v debloch bratanci Ladislav a Peter Škantárovci
Historicky najúspešnejší šampionát pre slovenský slalom vyplavil v čunovskom kanáli 9 vzácnych kovov (5-2-2), jednoznačne najviac zo všetkých krajín.
Prvýkrát sa na ME oficiálne udeľovali v ženskom kanoe medaily a premiérový titul patrí vďaka Macovej slovenskému slalomu. Na tomto fakte nič nemenilo, že Macová si zlato privlastnila napriek tomu, že inkasovala po vynechaní 9. bránky 50 trestných sekúnd. Rovnako však pochodili všetky finalistky a aj oni sa postarali o rekordný zápis, pretože sa zlato ešte nikdy neudeľovalo s päťdesiatkou na konte.
Vo finále kajakárov malo Slovensko dvojité zastúpenie. Tomáš Mráz ukázal čistú jazdu, a preto rýchlejšiu s dvoma trestnými sekundami ako v semifinále. Bývalý majster Európy z Liptovského Mikuláša Ján Šajbidor sa túžil vrátiť po troch rokoch na výslnie, na 3. bránke si ťukol, nádejne pádloval na medzičasoch, no len do 18. bránky, kde sa po skoku Niagara veľmi zdržal a stratil šance na popredné umiestenie. Tomáš Mráz si šancu na medailu a životný výsledok uchovával až do úplného záveru, keď sa na trať vydala aktuálna svetová jednotka Slovinec Kauzer, suverénny víťaz.
Vo finále singlistov vznikol slovenský pretlak s trojnásobnou nádejou na medaily. Najskôr Matej Beňuš, celkový víťaz tohtoročného SP, nastavil latku kvality tým najlepším spôsobom, časom 92,10 sa oproti semifinále zlepšil o vyše štyri sekundy a vyšvihol na čelo priebežného poradia. Zmena nastala až po dopádlovaní štvornásobného olympijského medailistu, obhajcu titulu Michala Martikána s časom 90,06 a s dvoma slovenskými menami na čele. Hneď za ním Brit Florence sa pochoval na poslednej bránke s 50 trestnými sekundami a na štarte už bol iba Alexander Slafkovský s možnosťou postarať sa o dokonalý triumf slovenských singlistov. Na 18. bránke si ťukol a v konečnom dôsledku ho to zaradilo na bronzovú pozíciu.
Len jediné zastúpenie mala slovenská výprava v ženskom kajaku. Jana Dukátová, s najrýchlejším časom v semifinále, mohla pridať k striebru v C1 ďalší vzácny kov. Najviac skloňovala zlato, žiadalo si to čisto zvládnuť nástrahy trate, najmä záverečný úsek a aj sa jej to perfektným spôsobom s obrovským náskokom 4,09 sekundy pred Rakúšankou Kühnleovou podarilo.
O absolútne vyvrcholenie finálových jázd sa postarali deblisti, ďalšej parádnej disciplíny Slovákov. Tomáš Kučera s Jánom Bátikom si k výslednému času pripísali dve sekundy penalizácie za dotyk 16. bránky a bolo jasné, že si zahatali útok na vzácny kov. Škantárovci sa po svojej jazde vyšvihli na vrchol a v cieli už iba čakali, či ich preskočia trojnásobní olympijskí víťazi bratia Hochschornerovci. Nakoniec sa najviac tešili bratanci, bratom jazda nevyšla, ťukli si na 17. bránke, pokazili 18-ku a obsadili 7. miesto.
Až štyrikrát znela nad čunovským korytom v nedeľu hymna Slovenska. Dominacia bola zreteľná, Slováci celkovo s deviatimi vzácnymi kovmi v individuálnych disciplínach nezvíťazili len v jedinej, mužskom kajaku.
Prvé zlato vybojovala pre Slovensko singlista Katarína Macová. "Na vode som sa cítila dobre, len ma zamrzela nevydarená kombinácia a vynechaná bránka. Makala som, ako som mohla, aby som zachránila medailu a vyšlo to. Nakoniec som vyhrala, aj keď som tomu neverila. Prišla som do cieľa, dovolila som si škaredé gesto nespokojnosti, teraz sa už môžem nad tým len pousmiať."
Kajakár Tomáš Mráz s úvahami nad štvrtým miestom: "Len vo finále keby som bol, tak je spokojnosť namieste. Toto považujem za môj životný úspech. Väčšinou mi vychádza druhá jazda, no nedostával som sa k nej, lebo som predtým nepostupoval, teraz áno."
Obhajca titulu Michal Martikán sa postavil na čelo medailovej trojičky singlistov. "Bola tu fantastická kulisa a ja verím, že o rok sa tento divácky rekord na MS prekoná. Som rád, že som súčasťou skvelej bilancie, veľmi sa teším. Voda môže vždy niečím prekvapiť, mení sa, a to je jedna z vecí, prečo je náš šport najkrajší na svete. Niagaru som dobre skočil, trochu som zadriemal pri výjazde, no dopadlo to dobre."
Jediný medailový cieľ mal pred sebou strieborný v singli Matej Beňuš. "Toto je domáca voda, zľavovať som nemienil. Veril som, že môžem mať medailu, keď som došiel do cieľa, súperov za mnou som hypnotizoval, odškrtával v hlave. Len Češky kajakárky pred dvoma rokmi boli prvé tri na stupňoch, my sme sa v singli k nim pridali a je to naozaj fantastické."
Alexander Slafkovský sa tešil aj zo singlového bronzu. "Záver bol dosť náročný, dovtedy sa musela kontrolovať hlavne správna stopa. Blížia sa MS, pokúsim sa na tento bronz nadviazať a ešte viac vyniknúť. Bronz beriem, som spokojný s výsledkom, nie s jazdou, toto ma jediné mrzí. Naznačil som niečo v semifinále, finále nebolo podľa mojich predstáv. Riešil som drobné zakopnutia, vyhrabával som sa z toho a strata sa nazbierala tak, že som bol pomalší."  
Jana Dukátová naplno vynikla v zlatom kajaku. "Diváci nás hnali vpred, som rada, že nám aj počasie prialo. Toto zlato je rovnako vzácne ako môj svetový titul. Náš domáci kanál nám pripravil výhodu, telo nebolelo, aj keď som štartovala v dvoch kategóriách. Mám tri medaily, každá je iná, navýznamnejšia je kajakárska, navyše je zlatá. Cením si však aj striebro v singli, nie som špecialistka na kanoe a musela som zo seba veľa vydať, aby som sa presadila. Moja zbierka je tu fantastická, som príjemne šokovaná."
Deblista Peter Škantár aj za svojho bratanca v zlatej lodi povedal: "Bol som predtým zranený, no fyzioterapeuti sa o mňa výborne postarali. Jazda nebola najvydarenejšia, chyba na sedmičke i v skoku mrzela, no stačilo ná to na zlato. Každé víťazstvo teší, no v porovnaní s L. Mikulášom pred tromi rokmi som teraz viac natešený."
Finálové výsledky
C1 ženy: 1. Katarína Macová (SR) 160,13 (50), 2. Jana Dukátová (obe SR) 170,05 (54), 3. Caroline Loirová (Fr.) 183,29 (50), ...7. Kristína Nevařilová (SR) 418,57 (304)
K1 muži: 1. Peter Kauzer (Slovin.) 87,82 (0), 2. Vavřinec Hradílek (ČR) 89,85 (2), 3. Jure Meglič (Slovin.) 89,97 (2), 4. Tomáš Mráz 91,49 (0), ...9. Ján Šajbidor 101,50 (2)
C1 muži: Michal Martikán 90,06 (0), Matej Beňuš 92,10 (0), Alexander Slafkovský (všetci SR) 93,89 (2)
K1 ženy: 1. Jana Dukátová (SR) 97,59 (0), Corinna Kühnleová (Rak.) 101,68 (0), Ursa Krageljová (Slovin.) 101,99 (2)
C2: 1. Ladislav a Peter Škantárovci 101,21 (0), Jaroslav Volf - Ondřej Štěpánek (ČR) 102,38, 3. David Florence - Richard Hounslow (V. Brit.) 103,38 (0), ... 6. Tomáš Kučera - Ján Bátik 105,75 (2), 7.  Pavol a Peter Hochschornerovci 106,20 (4)

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona