VIDEO Famózny výkon našich futbalistov: Španielov zdolali 2:1!

NETKY.SK • 10 Október 2014, 06:57 • 2 min
VIDEO Famózny výkon našich futbalistov: Španielov zdolali 2:1!

ŽILINA - Slovenskí futbaloví reprezentanti zvíťazili vo štvrtkovom zápase C-skupiny kvalifikácie EURO 2016 v Žiline nad majstrami Európy Španielmi 2:1. Už v nedeľu sa zverenci trénera Jána Kozáka predstavia v ich treťom súboji v boji o postup na finálový turnaj ME do Francúzska na pôde nebezpečného Bieloruska v Borisove.

slovakia

left justify in out

Slováci v prvom dejstve favorita a majstra sveta z 2010 zaskočili aktívnou obranou a v 17. minúte sa ujali vedenia, keď z priameho kopu prepálil tvrdou strelou Ikera Casillasa Juraj Kucka. Hostia v druhom polčase dostali Slovákov pod tlak a v 82. minúte vyrovnal striedajúci Paco Alcacer. Hostí však zrazil do kolien v 87. minúte Miroslav Stoch, ktorý hlavou využil parádny center Michala Ďuriša.

 

V tabuľke majú Kozákovci po septembrovej úvodnej výhre na Ukrajine (1:0) šesť bodov a sú lídrom skupiny. 

kvalifikácia EURO 2016, C-skupina:
Slovensko - Španielsko 2:1 (1:0)
Góly: 17. Kucka, 87. Stoch - 82. Alcacer, ŽK: Kucka, Hubočan, Stoch, Gyömbér - Silva, Cazorla. Rozhodovali: Kuipers - van Roekel, Zeinstra (všetci Hol.), 9478 divákov.
zostavy a striedania:
Slovensko: Kozáčik - Pekarík, Škrtel, Ďurica, Hubočan -  Pečovský, Gyömbér, Kucka (83. Kiss) - Mak (62. Stoch), Weiss (54. Ďuriš) - Hamšík
Španielsko: Casillas - Juanfran (81. Cazorla), Pique, Albiol (58. Pedro Rodriguez), Alba - Busquets, Koke - Silva (71. Alcacer), Fabregas, Iniesta - Costa

 

 

 

Na takmer vypredanom štadióne v Žiline sa hral od úvodných okamihov vzrušujúci futbal vo výbornom tempe. Španieli začali očakávaným držaním lopty, Slováci bránili v dobrom koncentrovanom bloku a čakali na rýchly prechod do útoku. A mali aj prvú obrovskú šancu, keď Hamšík v 11. minúte skvele vysunul šprintujúceho Pekaríka na pravo, z jeho ostrého polovysokého centru výborne zakončil Mak, ale Casillas ukázal svetovú extratriedu a strelu vyrazil. Na druhej strane sa vzápätí pokúsil odpovedať Costa, jeho nebezpečná hlavička tesne minula pravú žrď Kozáčikovej brány. V 16. minúte výborne prenikol do obrany hostí Ďurica, tí ho faulovali a z nariadeného priameho kopu Kucka tvrdou bombou zaskočil Casillasa - 1:0 pre Slovensko. Španieli si hrali svoju kombinačnú hru a vyrovnať mohol v 22. minúte Albiol, po zmätkoch v domácej šestnástke ale prestrelil Kozáčikovu bránu. Interesantný futbal pokračoval, Slováci výborne bránili a Pečovský v 27. minúte poriadne natiahol Casillasa tiahlou strelou k pravej žrdi, ten vyrazil na roh. Obraz hry sa nemenil ani v ďalších fázach, v 38. minúte Iniesta pekne vystrelil, ale Kozáčik ešte krajšie vyrazil na roh. V závere polčasu hostia zatlačili, mali sériu rohových kopov a pred Kozáčikom horelo. Gólman Plzne však skvele zlikvidoval nebezpečný dvojpokus Albiol - Busquets, keď najprv vyrazil hlavičku španielskeho hráča a potom aj následnú dorážku jeho spoluhráča.  

 

"La Furia Roja" začala náporom aj v druhom polčase. V 50. minúte Kozáčik skvele vyrazil na ďalší roh strelu Fabregasa a o minútu v rovnakej situácii aj strelu Costu. Červená vlna sa valila na domácu bránu, Slovensko však odolávalo. Hostia sa prezentovali ich tradičným štýlom s krátkymi prihrávkami do šírky a rýchlou kolmicou, zatvorili domácich na ich polovici, do čistých šancí sa ale nedostávali. No preťažená obrana domácich kapitulovala v 82. minúte, keď sa striedajúci Alcacer dostal po umnom centri Albu za obrancov a chladnokrvne prekonal Kozáčika. Slovenskí hráči však nerezignovali a v 87. minúte ich opäť dostal do vedenia striedajúci Stoch, ktorý hlavičkou upratal loptu za bezmocného Casillasa po skvelom centri Ďuriša. V nervóznom závere si Slováci šokujúci triumf ustrážili a na konte majú po dvoch zápasoch 6 bodov a sú lídrom C-skupiny.

 

Hlasy po zápase:

Ján Kozák (tréner Slovenska): "Dobre sme sa na Španielov pripravili, strelili sme pomerne rýchlo gól, ale súperov tlak sa postupne zvyšoval. Najkritickejšie obdobie sme prežívali začiatkom druhého polčasu, keď nás neraz výrazne podržal brankár Kozáčik. Celé mužstvo odohralo výborný zápas. Hamšík odviedol maximum pre mužstvo, hoci mal predtým teploty a bol pod antibiotikami. Mak a Weiss mali asi najťažšiu situáciu, lebo španielski krajní hráči boli pomerne dosť vysunutí vpredu, preto som ich striedal. Dlho sme viedli, stav nám nahrával, hoci súper nás zatlačil do hlbokej defenzívy svojou kvalitou. Dostali sme napokon vyrovnávajúci gól, ale ešte nebol koniec. Súper šiel do maximálneho rizika, hral len s jedným obrancom - Piquém, a doplatil na tento svoj systém. Ďuriš potiahol loptu a Stoch fantasticky zakončil, dokonca hlavou, čo je u neho asi dosť netradičné. Teším sa z tohto víťazstva s celým mužstvom.“ 

Vicente del Bosque (tréner Španielska): "Je to naša prvá kvalifikačná prehra po dlhom čase. Vyzeralo to chvíľu aj na remízu, ale celkovo sme nehrali dobre. Našej hre dnes chýbala hĺbka, prežíval som ťažké minúty na lavičke. Snažili sme sa dať aj ďalšie góly, ale nepodarilo sa nám to. Musíme prijať aj prehru od kvalitného súpera. Slovensko má 6 bodov a je momentálne lídrom našej skupiny, ale kvalifikácia sa ešte len rozbieha. Ešte je predčasné hovoriť o tom ako sa to celé pre nás aj Slovákov skončí." 

Viktor Pečovský (stredopoliar SR): "Sami sme sa presvedčili, že keď od začiatku dáme do toho srdce a bojovnosť a ľudia nás povzbudia, dá sa hrať proti každému - aj proti Španielom. Bol to veľmi náročný zápas, ale víťazstvo sme si za tú bojovnosť zaslúžili. Je to fantastický pocit." 

Peter Pekarík (obranca SR): "Tento zápas radím medzi najkrajšie a najdôležitejšie v doterajšej kariére. Španielsko je mužstvo z absolútnej špičky. Víťazstvo nad nimi je skvelé. Kvalifikáciu sme rozohrali veľmi dobre, ale už teraz sa musíme koncentrovať na Bielorusko.

Róbert Mak (stredopoliar SR): "Všetko sa nám splnilo do bodky. Zvíťazili sme nad favorizovanými Španielmi. Nestáva sa často, aby Slovensko zdolalo takého silného súpera. Zapísali sme sa do histórie. Podali sme bojovný a zodpovedný výkon. Krátko pred striedaním som sa už necítil dobre, videl som ´hviezdičky.´ V Bielorusku to môže byť rovnako ťažký zápas.“ 

Marek Hamšík (útočník SR): "Je to podobná senzácia, ako keď sme zdolali Talianov na majstrovstvách sveta. Nikto to asi dnes nečakal. Nehral som na poste, na ktorom som zvyknutý hrávať, ale odovzdal som všetko pre mužstvo.“ 

Ján Ďurica (stopér SR): "Súper mal prevahu, ale na to sa nikto nebude pýtať, víťazstvo letí do sveta. Som rád, že na stretnutie prišlo veľa ľudí, stáli za mužstvom aj po poslednom hvizde rozhodcu, za to im patrí obrovská vďaka. Treba sa tešiť a radovať z tohto triumfu, ale musíme sa pomaly pripraviť na ďalší duel. Prežívam krásne, euforické pocity, ktoré sa nedajú opísať slovami. Španielsky tím je strašne silný ako celok, ale ukázali sme ako na nich - dobrou defenzívou, v stálom bloku a rýchlymi protiútokmi. Celé Slovensko by sa malo radovať z futbalu, toto víťazstvo nie je len naše, ale patrí celej krajine." 

Martin Škrtel (kapitán SR): "Zvíťazili sme nad Španielmi, ktorí patria k najlepším tímom na svete. Tie pocity sú fantastické. Som rád, že sme potvrdili dobrý začiatok z kvalifikácie na Ukrajine. Ukázali sme, že sa môžeme porovnávať aj s najlepšími mužstvami na svete. Vedeli sme, že sa im nemôžeme rovnať technicky, všetko sme podriadili taktike. Marek Hamšík hral na hrote a odviedol tam kus poctivej práce. Drvivú časť zápasu sme boli pod tlakom, ale nepoložili sme sa. Matúš Kozáčik nás podržal fantastickými zákrokmi. S otcom som sa rozprával, že po jesennej časti kvalifikácie by bolo fajn, ak by sme mali deväť bodov. Teraz ich máme šesť a ešte nejaké zápasy pred sebou. Musíme víťazstvo potvrdiť v nedeľu v Bielorusku." 

Matúš Kozáčik (brankár SR): "Mám skvelé pocity, pretože sme vyhrali. Navyše, zdolali sme kvalitného súpera. Španieli ukázali svoju kvalitu. Bolo jasné, že si utvoria šance, ale aj my sme hrali dobre. Myslel som si, že to udržíme 1:0. Potom po vyrovnaní som veril, že dáme ešte jeden gól, a podarilo sa to. Dnešné víťazstvo radím veľmi vysoko, možno aj najvyššie v kariére. Šesťbodový zisk z úvodu kvalifikácie musíme potvrdiť aj s papierovo slabšími súpermi."

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies