Fámozny Sagan sa konečne dočkal etapového víťazstva na 100. ročníku TdF

NETKY.SK • 5 Júl 2013, 20:35 • 2 min
Fámozny Sagan sa konečne dočkal etapového víťazstva na 100. ročníku TdF

ALBI - Slovenský cyklista Peter Sagan sa dočkal prvého etapového víťazstva na tohtoročnej Tour de France, keď triumfoval v piatkovej 7. etape z Montpellieru do Albi (205,5 km).

slovakia

left justify in out

Jazdec Cannondale vo finiši prešpurtoval Nemca Johna Degenkolba i Taliana Danieleho Bennatiho. Sagan okrem etapového víťazstva vyhral aj rýchlostnú prémiu a upevnil si vedenie v bodovacej súťaži o zelený dres, keďže jeho najväčší súperi Brit Mark Cavendish i Nemec André Greipel prišli do cieľa s výraznou stratou. Žlté tričko pre lídra priebežného poradia si udržal Juhoafričan Daryl Impey z tímu Orica-GreenEDGE.

Pre slovenského rýchlika to bolo štvrté etapové víťazstvo na TdF v kariére. V jubilejnom 100. ročníku slávnych pretekov zaznamenal už piate pódiové umiestnenie, predtým bol trikrát druhý a raz tretí. Po prejazde cieľom pridal Sagan aj tradičné oslavné gesto, keď ukázal prstom na svoj dres. Slovák má v súťaži o zelený dres pred druhým Greipelom už 94-bodový náskok, Cavendish stráca na Sagana 105 bodov.

"Úžasné. V prvom rade chceme poďakovať tímu, ktorý čelil v posledných dňoch veľkej kritike. Na internete sa ozvalo veľa fanúšikov, ktorí nechápali, že my nemáme tím na rozbehnutie špurtov, že naša sila je inde. Dnes sme im to ukázali. Na kritiku máme športových riaditeľov a nie fanúšikov. Bez môjho tímu by som to nezvládol. Chalani nasadili pred druhým kopcom skvelé tempo a podali neuveriteľný výkon. Po páde v prvej etape som sa necítil veľmi dobre, no pomaly sa to začína zlepšovať a dnes konečne prišlo prvé víťazstvo. Dá sa povedať, že etapa nám vyšla na 110 percent," povedal Sagan do televíznych kamier bezprostredne po svojom triumfe. V priebežnom poradí si udržal 31. miesto s 34-sekundovou stratou na Impeyho. Peter Velits skončil v 7. etape v hlavnom balíku na 32. priečke a v celkovom poradí figuruje na 92. mieste (+17:40).

V siedmej etape sa očakával šprintérsky dojazd, no cyklisti museli ešte predtým zvládnuť štyri kategorizované stúpania. V pelotóne už nepokračovali dve známe mená, z pretekov odstúpil po štvrtkovom páde Janez Brajkovič (Astana) a na 11. kilometri piatkového úseku sa do hromadného pádu zaplietol aj Američan Christian Vande Velde, ktorý utrpel niekoľko pomliaždenín a po predošlých problémoch s ramenom, chrbtom a krkom sa rozhodol svoje účinkovanie na Tour predčasne ukončiť. Druhý muž priebežného poradia Nór Edvald Boasson Hagen, Kolumbijčan Nairo Quintana či Švajčiar Michael Schär sa dokázali zdvihnúť a pokračovať.

Prvú horskú prémiu na Col des 13 Vents vyhral Blel Kadri, ktorý sa spolu s veteránom Jensom Voigtom postarali o únik a vypracovali si pred pelotónom až sedemminútový náskok. Na druhom stúpaní začal ťahať pelotón tím Cannondale, aby Sagana zbavil od konkurentov v boji o zelený dres. Vďaka pekelnému tempu nabrala skupina s Cavendishom a Greipelom stratu až troch minút. Aj druhá horská prémia na Col de la Croix de Mounis sa stala korisťou Kadriho, snaženie dvojice utečencov sa ale na 108. kilometri stalo minulosťou, keď ich pelotón pohltil.

Sagan vzápätí vyhral rýchlostnú prémiu a získal ďaších 20 bodov do bodovacej súťaže. Od hlavného poľa sa potom odpojila trojčlenná skupinka Jan Bakelants (Radioshack-Leopard), Cyril Gautier (Europcar) a Juan Jose Oroz (Euskautel-Euskadi), z nej si Bakelants došiel pre ďalšie dve horské prémie na Côte de la Quintaine a Cote de Teillet. Cavendishova skupina to medzičasom úplne "zabalila" a ich strata na 175. kilometri narástla až na sedem minút. Štyri kilometre pred cieľom zbrnkal Sagan na nervy svojim fanúšikom, keď sa takmer zrazil s tímovým kolegom, pádu sa ale vyhol. Necelé tri km pred cieľom pelotón dostihol vedúce trio a tak sa rozhodlo podľa očakávania v záverečnom špurte. V ňom podľa očakávania dominoval Peter Sagan, ktorý zvíťazil pred Degenkolbom o dĺžku bicykla.

Dvadsaťtriročný Žilinčan v cieli vyzdvihol tímovú taktiku, ktorá podľa neho vyšla na jednotku. "Dnes sme hrali play-station. Čo sme si predsavzali, to sme splnili. Vyšlo to nad očakávania. Musím vyzdvihnúť prácu mojich kolegov v tíme. Dohodli sme sa, že sa pokúsime v kopci utrhnúť ostatným špurtérom a ak to pôjde, tak budeme ťahať pelotón až po prvú špurtérsku prémiu a potom uvidíme, či nás niekto na čele vystrieda. Nakoniec sme to potiahli až do posledných 300 metrov, čo bolo úplne super. Čo sa týka víťazného gesta, dnes som pri prejazde cieľom ukázal na dres tímu Cannondale, pretože víťazstvo patrí všetkým chalanom, ktorí odviedli veľkú prácu. Som prekvapený z toho, čo dnes dokázali," sprostredkoval pre TASR slová Sagana jeho mediálny manažér Jozef Korbel.

Cyklistov čakajú cez víkend prvé veľké stúpania v Pyrenejach, kde sa očakávajú aj zmeny v celkovej klasifikácii. Sobotňajšia ôsma etapa prevedie pelotón najvyšším bodom stého ročníka TdF Col de Pailheres (2001 m) so stúpaniami dosahujúcimi hodnotu až 10,5 percent, cieľ je v horskom stredisku Ax 3 Domaines (1375 m).

Výsledky - 7. etapa (Montpellier - Albi, 205,5 km): 1. Peter SAGAN (SR/Cannondale) 4:54:12, 2. John Degenkolb (Nem./Argos), 3. Daniele Bennati (Tal./Saxo-Tinkoff), 4. Michal Kwiatkowski (Poľ./Omega Pharma - Quick-Step), 5. Edvald Boasson Hagen (Nór./Team Sky), 6. Francesco Gavazzi (Tal./Astana), 7. Tony Gallopin (Fr./RadioShack), 8. Arthur Vichot (Fr./FDJ.fr), 9. Manuele Mori (Tal./Lampre), 10. Sylvain Chavanel (Fr./Omega Pharma - Quick-Step), ..., 32. Peter VELITS (SR/ Omega Pharma - Quick-Step) všetci rovnaký čas ako víťaz

Priebežné poradie po 7. etape: 1. Daryl Impey (JAR/Orica-GreenEdge) 27:12:29, 2. Edvald Boasson Hagen (Nór./Team Sky) +3 s, 3.  Simon Gerrans (Austr./Orica-GreenEdge) +5, 4. Michael Albasini (Švajč./Orica-GreenEdge), 5. Michal Kwiatkowski (Poľ./Omega Pharma - Quick-Step) +6, 6. Sylvain Chavanel (Fr./Omega Pharma - Quick-Step), 7. Chris Froome (V.Brit./Team Sky) obaja +8, 8. Richie Porte (Austr./Team Sky), 9. Nicolas Roche (Ír./Saxo-Tinkoff) obaja +14, 10. Roman Kreuziger (ČR/Saxo-Tinkoff), ..., 31. SAGAN +34, 92. VELITS +17:40

Poradie v bodovacej súťaži o zelený dres: 1. Peter SAGAN (SR/Cannondale) 224 bodov, 2. André Greipel (Nem./Lotto) 130 b., 3. Mark Cavendish (V.Brit./Omega Pharma - Quick-Step) 119, 4. Alexander Kristoff (Nór./Kaťuša) 111, 5. Edvald Boasson Hagen (Nór./Team Sky) 88, 6. Marcel Kittel (Nem./Argos) 87, 7. Michal Kwiatkowski (Poľ./ Omega Pharma - Quick-Step) 75, 8. Jose Joaquin Rojas (Šp./Movistar) 71, 9. Juan Antonio Flecha (Šp./Vacansoleil) 69, 10. Danny van Poppel (Hol./Vacansoleil) 65




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies