Falšovanie a pirátstvo spôsobí ročne na Slovensku straty až 460 miliónov eur

NETKY.SK • 10 September 2019, 17:46 • 2 min
Falšovanie a pirátstvo spôsobí ročne na Slovensku straty až 460 miliónov eur

BRATISLAVA - Falšovanie a pirátstvo spôsobí ročne na Slovensku škody v objeme stoviek miliónov eur. Podľa údajov Úradu priemyselného vlastníctva SR (ÚPV) sú totiž straty z falšovania a pirátstva u nás vyčíslené až na 456 miliónov eur za rok, čo zodpovedá 12,3 % z predaja jedenástich sledovaných odvetví.

slovakia

left justify in out

Európska únia je totiž významný cieľový trh pre falšované potraviny, nápoje, luxusné výrobky a doplnky a elektroniku. Rastúcou hrozbou sú aj falšované lieky a pesticídy.


Ako ďalej informoval ÚPV, tému duševného vlastníctva riešila aj delegácia Úradu Európskej únie pre duševné vlastníctvo (EUIPO) vedená jeho predsedom Christianom Archembeauom na stretnutí s podpredsedom vlády pre investície a informatizáciu Richardom Rašim.

 

img


„Úlohou Úradu podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu je cielená podpora inovácií, smart technológií a odvetví, ktoré sú založené na ochrane duševného vlastníctva. Podiel pracovných miest závislých od práva duševného vlastníctva v Európskej únii je 38 % a pre Slovensko je to mimoriadne inšpiratívne,“ povedal na margo tohto stretnutia Raši.

V odvetviach, ktoré intenzívne využívajú právo duševného vlastníctva, sú pritom podľa ÚPV mzdy vyššie o 46 % v porovnaní s ostatnými oblasťami, keďže je v nich aj pridaná hodnota na zamestnanca vyššia než kdekoľvek inde. „Odvetvia intenzívne využívajúce práva duševného vlastníctva priamo zamestnávajú viac ako 60 miliónov obyvateľov Európskej únie,“ dodal úrad.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona