Falošný tlmočník do posunkovej reči bol v skupine, ktorá upálila dvoch ľudí

NETKY.SK • 16 December 2013, 19:00 • 2 min
Falošný tlmočník do posunkovej reči bol v skupine, ktorá upálila dvoch ľudí

JOHANNESBURG - Falošný tlmočník do posunkovej reči na rozlúčke so zosnulým Nelsonom Mandelom bol v skupinke ľudí, ktorá zadržala dvoch zlodejov s odcudzeným televízorom a upálila ich. Okolo krkov im zavesili pneumatiky a tie podpálili. Informovala o tom dnes agentúra Associated Press, ktorej to potvrdili štyria príbuzní a priatelia uvedeného "tlmočníka".

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Thamsanqa Jantjie nebol nikdy súdený za čin spáchaný v roku 2003 na rozdiel od zvyšných páchateľov vraždy, pretože úrady rozhodli, že nie je duševne spôsobilý, povedali zdroje. Neželali si byť menované vzhľadom na to, že bezobsažné gestikulovanie Jantjieho namiesto posunkovej reči počas rozlúčky s Mandelom zahanbilo juhoafrickú vládu a vyústilo vo vyšetrovanie vedené najvyššími miestami. Ich výpoveď o zabití podozrivých z krádeže potvrdil v rozhovore pre nedeľňajšie vydanie juhoafrických Sunday Times aj sám Jantjie. Povedal, že išlo o "spravodlivosť, ktorú vzal dav do vlastných rúk a ja som tam bol tiež".

Namiesto súdu bol Jantjie viac než rok na liečení a potom sa vrátil domov do Soweta. Neskôr začal prekladať do posunkovej reči na akciách Afrického národného kongresu, nepodarilo sa však potvrdiť jeho vyhlásenie, že na to má kvalifikáciu. Jantjie minulý týždeň, keď ho kritizovali za jeho "tlmočenie", povedal, že dostal na pódiu záchvat schizofrénie, počul v hlave hlasy a mal halucinácie - videl anjelov, keď stál iba pár metrov od prezidenta USA Baracka Obamu a ďalších svetových štátnikov. Podpálenie pneumatík umiestnených na krku obetí bola relatívne častá metóda boja, ktorú používali černosi v boji proti apartheidu, ak podozrievali nejakého černocha z napomáhania belošskej vláde.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies