Falošný školiteľ dostal podmienečný trest a pokutu

NETKY.SK • 19 December 2016, 16:08 • 2 min
Falošný školiteľ dostal podmienečný trest a pokutu

BANSKÁ BYSTRICA – Trest dva roky podmienečne a peňažný trest tisíc eur dostal Jozef Tencer z obce Žitavany v okrese Zlaté Moravce. Tencer priznal, že figuroval ako fiktívny školiteľ zamestnancov spoločnosti Tesgal – Holzapfel vo Vrábľoch, čím sa podieľal na zločine poškodzovania finančných záujmov európskeho spoločenstva a subvenčnom podvode. S prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry uzavrel dohodu o vine a treste, ktorú dnes schválil sudca na pracovisku Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Banskej Bystrici.

slovakia

left justify in out

Tencer ako deklarovaný interný lektor v spoločnosti Tesgal – Holzapfel vo Vrábľoch mal v rokoch 2010 a 2011 prednášať na školeniach pre zamestnancov firmy. V skutočnosti však školenia na témy ako je profesionalita manažéra v hodnotiacich rozhovoroch, efektívne vedenie porád a iné nevykonal. I napriek tomu mu firma odmenu na jeho účet poukázala. Na základe toho konateľ spoločnosti Tesgal v rámci projektu Vzdelanejší zamestnanec - stabilnejšia práca vylákal od ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny prostredníctvom príslušnej implementačnej agentúry platbu za tieto deklarované školenia ako nenávratný finančný príspevok. 

 

Podľa prokuratúry príspevok na školenia bol viac ako 60-tisíc eur, pričom 30 percent z toho predstavovalo spolufinancovanie spolumajiteľom. Zo zvyšnej požadovanej, ale nevyplatenej čiastky vo výške 42 727 eur tvorila 85 percent dotácia z Európskeho sociálneho fondu a 15 percent bolo zo štátneho rozpočtu Slovenskej republiky. Z toho žiadateľovi vyplatili 4 274 eur, pričom z Európskeho sociálneho fondu to bolo 3 633 eur a zo štátneho rozpočtu 641 eur.


Týmto konaním Tencer spáchal pomoc k zločinu poškodzovania finančných záujmov Európskych spoločenstiev v súbehu s pomocou k prečinu subvenčného podvodu. Oba trestné činy spáchal sčasti dokonané, sčasti v štádiu pokusu. Tencera za to odsúdili na dva roky odňatia slobody s podmienečným odkladom výkonu na dva roky a na peňažný trest tisíc eur. Ak by nezaplatil, šiel by na pol roka do väzenia.


Rozsudok je právoplatný, pretože súčasťou dohody je záväzok obvineného, že sa voči verdiktu súdu neodvolá. Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR s jeho nárokom na náhradu škody súd odkázal na civilný proces. V prípade deklarovaných, ale nevykonaných školení v spoločnosti Tesgal – Holzapfel vo Vrábľoch prokuratúra stíha ďalších jedenásť osôb. Tencer bol prvý, kto sa k podvodu priznal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies