Falošného českého šľachtica, ktorý sľuboval 200-percentný úrok, odsúdili na 10 rokov

NETKY.SK • 4 Marec 2015, 11:02 • 2 min
Falošného českého šľachtica, ktorý sľuboval 200-percentný úrok, odsúdili na 10 rokov

OSTRAVA - V bielom obleku, bielom klobúku a bielych poltopánkach si dnes na Krajskom súde v Ostrave vypočul rozsudok odňatia slobody na desať rokov Karel Šimko (52), ktorý sa vydával za potomka anglického šľachtického rodu a stovkám ľudí nasľuboval obrovské zúročenie vkladov.

slovakia

left justify in out

Podľa súdu spreneveril v rokoch 2008-10 dôverčivým ľuďom celkovo vyše 90 miliónov Kč (3,2 milióna eur), informoval server Novinky.cz. Odsúdený sľuboval zázračné, až 200-percentné, zhodnotenie vkladov. Podľa výpovedí svedkov počas trojročného procesu vyzeral veľmi dôveryhodne.

 

Tvrdil, že vlastní zlatú baňu v Kremnici a rad nehnuteľností v Británii, informoval server iDnes.cz.

"Prezentoval sa ako osoba šľachtického pôvodu, ktorá spravuje majetok významných osôb z celého sveta. Svoju dôveryhodnosť sa snažil zvýšiť tým, že je vlastníkom zlatého pokladu. Na stretnutiach s klientmi ukazoval mince a predmety, ktoré majú z tohto pokladu pochádzať. Tieto predmety pritom nakúpil z vkladov iných klientov. Niektorí ľudia mu zverili aj celoživotné úspory," citovali Novinky.cz kriminalistu Vlastimila Studeného.

 

Aj pred súdom pôsobil veľmi suverénne. "Naozaj som šľachtic, môj rod má korene v 13. storočí," tvrdil. "Peniaze, ktoré mi ľudia zverili, by v prípade, ak by som bol na slobode, dostali späť," obhajoval sa počas procesu, ktorý sa začal v marci 2012.

 

V štvordňovej záverečnej reči, ktorú predniesol vlani v decembri, vyhlásil, že "bohužiaľ som uveril niektorým obchodným partnerom, ktorí spreneverili desiatky miliónov korún. Lenže tými sa polícia a žalobca vôbec nezaoberali..." Údajne sa stal obeťou "komplotu skupiny ľudí, ktorí však spravodlivosti unikli", uviedol iDnes.cz.

 

Sudca zdôraznil, že prístup k účtu mal iba Šimko a zverené peniaze využíval "predovšetkým na svoju prezentáciu, na neúčelné zahraničné cesty a na ďalší osobný prospech".

 

Odsúdený Šimko si rozsudok vypočul so širokým úsmevom, krútiac hlavou. Potom sudca začal čítať dlhý zoznam stoviek podvedených klientov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies