Falošné hrozby bombových atentátov v Belgicku zaťažujú mestské kasy

NETKY.SK • 2 Február 2015, 12:38 • 2 min
Falošné hrozby bombových atentátov v Belgicku zaťažujú mestské kasy

BRUSEL - Počet falošných hrozieb bombových atentátov v Belgicku badateľne vzrástol po januárových teroristických útokoch v Paríži a po úspešnom zásahu belgickej polície proti džihádistickej bunke vo Verviers.

slovakia

left justify in out

Televízna a rozhlasová stanica RTBF upozornila, že za posledných 20 dní polícia musela riešiť najmenej desať anonymných hrozieb, z ktorých sa väčšina týkala Bruselu. RTBF pripomenula, že každý falošný poplach mobilizuje poriadkové sily, zasahuje do bežného života obyvateľov v ohrozenej zóne a je zároveň nákladnou finančnou záležitosťou. Najviac sa na náklady spojené so zasahovaním polície vo svojej štvrti sťažuje starosta mestskej časti Etterbeek Vincent De Volf. 

      

Po zásahoch polície spojených s raziami a domovými prehliadkami, najväčšia nervozita obyvateľov vládne s mestách Liege, Verviers a Tournai, potom  hlavne v Bruseli, kde k jednému bombovému poplachu došlo vo štvrti Uccle, tri podobné hrozby boli v centre mesta a tri vo štvrti Etterbeek. 
      

K posledným incidentom došlo koncom minulého týždňa. V piatok 30. januára úrady evakuovali okolie Burzy v historickom centre mesta. Dôvodom bolo nahlásenie podozrivého kufra. Poriadkovým silám, ktoré privolali pyrotechnikov, trvalo viac ako dve hodiny kým zistili, že to bol ďalší falošný poplach a kufor je prázdny.
      

V noci zo soboty nedeľu bolo evakuovaných 2500 ľudí z jednej zo slávnostných sál vo štvrti Molenbeek, ktorá je známa početným výskytom moslimských prisťahovalcov. Po anonymnom telefonáte o bombe a nútenej evakuácii stoviek ľudí na ulicu musel zasahovať Červený kríž, ktorý rozdával deky a prikrývky. Aj v tomto prípade išlo o planý poplach.
      

Niekoľko dní predtým došlo k výluke dopravy vo štvrti Etterbeek, kde sa objavil záhadný balík pri budove polície a 13. januára v tej istej štvrti poriadkové sily evakuovali stovky ľudí z bytov a domov v okolí Námestia La Chasse, keď neznámy muž odhodil podozrivý balík a kričal "Choďte preč, vybuchne to!" 
      

Hrozbu bomby zažila aj redakcia denníka Le Soir, 11. januára, keď polícia po anonymnej hrozbe musela na niekoľko hodín evakuovať nielen redakciu ale aj ulicu Rue Royale. Starosta Etterbeeku upozornil, že ide o drahú "zábavu", ktorá znamená niekoľkohodinové prerušenie dopravy alebo jej odklonenie na bezpečné trasy, evakuáciu ľudí do záchytných centier, zastavenie ekonomickej činnosti v ohrozenej oblasti a povinnosť volať políciu a neraz aj sociálnych pracovníkov alebo psychológov, ktorých povinnosťou je utíšiť znepokojené obyvateľstvo alebo ľudí podliehajúcich panike. 
      

Mestské štvrte musia dodatočné náklady znášať zo svojich rozpočtov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies