Fallgrapp dnes vydávajú album V hmle, v apríli odštartujú turné

NETKY.SK • 20 Marec 2017, 13:29 • 2 min
Fallgrapp dnes vydávajú album V hmle, v apríli odštartujú turné

BRATISLAVA - Slovenská kapela Fallgrapp dnes vydáva album V hmle. Novinka je k dispozícii na CD, v digitálnej forme i v limitovanej vinylovej edícii a obsahuje jedenásť skladieb, v ktorých hosťujú Juraj Benetin, Jimmy Pé, Nina Kohoutová, Vec, Samuel Hošek, Luky Kakao alebo Ana-Tole.

slovakia

left justify in out

Na textoch sa podieľali aj Dagmar Mišíková a Mirka Ábelová. O vizuál albumu sa postaral grafický dizajnér Michal Rafaj. Podkladom prednej strany obalu je fotografia páru ležiaceho v zadymenom priestore. Jej autorom je Michal Zahornacky, ktorému pri fotení asistoval producent a hudobník Juraj "Jureš" Líška. "Zadali sme si koncept, on fotil a ja som pobehoval s parostrojom okolo páru," objasnil zakladateľ a kreatívny líder projektu Fallgrapp.  

Frontman pracoval na nových skladbách od vydania debutového albumu skupiny Rieka (2014), ktorý v roku 2015 dostal tri Radio_Head Awards, pričom jednu cenu vtedy získal aj za singel Vlasy. "Hudba a texty vznikali po dobu celých troch rokov. Je cítiť vplyvy rôznych žánrov a umelcov, ale aj tak album drží podľa mňa pokope a pôsobí celistvo. Je tam počuť naozaj všetko, ale zároveň som chcel, aby to bolo ľahšie uchopiteľné pre poslucháča. Oproti predošlému albumu tu chýbajú nejaké výrazné a ľahko zapamätateľné motívy. Možno aj preto ten názov V hmle, lebo je to celé také nejasné, nekonkrétne. Cítim posun v aranžmánoch, väčšina piesní má pre mňa v sebe veľkú silu, každá má na albume miesto a plní svoju funkciu," prezradil Jureš, ktorý pred rokom a pol odišiel zo zamestnania, aby sa mohol naplno venovať hudbe.

 

"Bolo to nutné rozhodnutie, už som nevedel pracovať a zároveň tvoriť hudbu, chodiť hrávať, skladať. Musel som niečo vypustiť. Keďže som mal nejaké peniaze nasporené, riskol som to. Zatiaľ nebanujem, ale človek nikdy nevie, čo príde. A tak žijem aj dnes, stále nemám nič isté, stále neviem, čo príde, ale žijem z toho, čo ma baví a čo chcem robiť," vyjadril sa. 

 



Skupina zároveň s vydaním nového albumu zverejnila aj videoklip ku skrátenej verzii skladby Vietor. Na réžii klipu, ktorý formácia plánuje dokončiť neskôr, sa podieľal Martin Smékal. Ten režíroval aj video k ďalšej piesni z novinky s názvom Dym.  

Fanúšikovia a fanúšičky sa môžu tešiť aj na turné kapely, ktorá sa predstaví od 7. apríla do 27. mája v Trenčíne, Žiline, Prešove, Košiciach, Nitre, Bratislave, Banskej Bystrici a Kremnici. Okrem toho sa zastaví aj v Brne a Prahe. Na šnúru vyrazí v zostave Juraj "Jureš" Líška (elektronika), Nora Ibsenová (spev), Michal Pagáč, Jakub Líška a Martin Semrič (huslisti), Matej Kumpán (gitara), Petr Hanák (bicie) a Róbert Rehák (perkusie). Na všetkých koncertoch zahrá aj česká skupina Himalayan Dalai Lama. V Trenčíne, kde sa uskutoční aj krst albumu, a tiež v Žiline a Brne sa predstaví projekt FVLCRVM a v Prešove zas Petijee. Zoznam hostí však ešte nie je kompletný. 

Tracklist albumu Fallgrapp - V hmle:
01 Ougadougou 
02 Dym (feat. Juraj Benetin)
03 Vietor 
04 Session (feat. Jimmy Pé)
05 Gejša (feat. Nina Kohoutová)
06 Akoby
07 Akoby pt. 2 
08 V predstavách (feat. Vec)
09 Echinacea 
10 V hmle (feat. Samuel Hošek) 
11 Uspávanka


Turné Fallgrapp + Himalayan Dalai Lama:
7. apríla - Trenčín, Piano Club + FVLCRVM 
8. apríla - Žilina, Stanica + FVLCRVM 
5. mája - Prešov, Christiania + Petijee  
6. mája - Košice, Tabačka 
12. mája - Nitra, Music a Cafe 
18. mája - Bratislava, MMC 
19. mája - Banská Bystrica, Záhrada - Centrum nezávislej kultúry 
25. mája - Brno, Fléda + FVLCRVM 
26. mája - Praha, Kino Aero 
27. mája - Kremnica, Akropola 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona