Fakultná nemocnica v Prešove pracuje v riadnom režime, má plný stav sestier

NETKY.SK • 14 Apríl 2016, 15:42 • 2 min
Fakultná nemocnica v Prešove pracuje v riadnom režime, má plný stav sestier

PREŠOV – Fakultná nemocnica s poliklinikou Jána Adama Reimana v Prešove po vlaňajších hromadných výpovediach zdravotných sestier už pracuje v riadnom režime. Personálne sa stabilizovala, v súčasnosti má plný stav zdravotných sestier. TASR dnes o tom informovala hovorkyňa nemocnice Renáta Cenková.

slovakia

left justify in out

Z pôvodného počtu 395 zdravotných sestier, ktoré dali hromadnú výpoveď v novembri minulého roku, ju postupne stiahlo ešte počas dvojmesačnej výpovednej lehoty 91 z nich. Vo februári 304 sestrám uplynula výpovedná lehota. Nemocnica ešte v januári prijala namiesto nich 100 nových sestier a čelila hromadnému nástupu sestier na PN a OČR.

 

Po uplynutí výpovednej lehoty 1. februára chýbalo v prešovskej nemocnici vyše 200 zdravotných sestier. Na tlačovej besede vtedy hovorkyňa informovala, že viac ako 60 percent oddelení je plne funkčných a poskytujú starostlivosť bez obmedzenia. Oddelenie cievnej chirurgie pričlenili k oddeleniu chirurgie. Znížená lôžková kapacita bola na oddeleniach úrazovej chirurgie, chirurgie, pediatrie, psychiatrie, kardiocentra, neonatológie, anestéziológie a intenzívnej medicíny a gynekológie I. Nemocnica v tom čase pozastavila časť plánovaných operácií. Námestník pre LPS chirurgické odbory Ján Černák konkretizoval, že pôjde o zákroky na ortopedickom oddelení, ako sú implantácie totálnych endoprotéz, plánované výkony na urologickom a chirurgickom oddelení, ktoré sa dajú odložiť.

Došlo k redukcii zdravotných výkonov o 15 percent a dočasne bolo zatvorené šieste poschodie v monobloku a tretie a štvrté poschodie v detskej nemocnici.

 

Vedenie prešovskej nemocnice sa nedohodlo so zástupcami odborového zväzu sestier a pôrodných asistentiek, aby sa mohli vrátiť späť do práce všetky sestry, ktoré dali výpovede. Od štrajku postupne do prešovskej nemocnice prijali do zamestnania nové aj pôvodné zdravotné sestry, ktoré sa dohodli o návrate individuálne.

 

Hovorkyňa uviedla, že štruktúra novoprijatých sestier je obdobná ako tých, ktoré dali výpoveď, sú medzi nimi sestry s dlhoročnou, ale aj s krátkou praxou a tiež špecialistky, ako aj sestry bez špecializácie.

 

Nemocnica sa v marci rozlúčila aj s 15 pracovníkmi, ktorí odišli do dôchodku, z toho bolo 11 žien a štyria muži, ktorých tiež musela nahradiť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona