Fakulta zdravotníctva PU zriadila vďaka projektu dve laboratóriá

NETKY.SK • 4 November 2010, 12:49 • 2 min
Fakulta zdravotníctva PU zriadila vďaka projektu dve laboratóriá

Fakulta zdravotníctva PU zriadila vďaka projektu dve laboratóriá

slovakia

left justify in out

Fakulta zdravotníctva Prešovskej univerzity vstupuje do tretej etapy projektu "Ergonómia práce a jej vplyv na rast kvality života a spoločenskej praxe", ktorý realizuje od októbra minulého roka. Na tento účel získala z Operačného programu: Výskum a vývoj prostriedky vo výške 370.667 eur.
Výskumný tím sa bude venovať vyhodnocovaniu záťaže podporno-pohybového systému dentálneho hygienika, zubného lekára a zubného technika pri práci. Výsledkom skúmania bude technologický návrh ergonomickej stoličky.
"Za rok trvania projektu boli vybavené dve laboratóriá prístrojmi a zariadeniami v celkovej hodnote 132.500 eur, kde bude prebiehať výskum. Zakúpili sme štyri stomatologické súpravy, šesť mobilných simulátorov s cvičnou fantómovou hlavou laboratórne stoly, lekárske stoličky a dentálne kompresory," uviedla dnes pre TASR projektová manažérka Ivana Fedurcová.
Garantka študijného odboru dentálnej hygieny na FZ PU Eva Kovaľová konštatovala, že v novozriadenom laboratóriu už prebieha výučba študentov a prvá fáza výskumu.
"Ten štatistický výskum sa bude zameriavať na to, aby sme porovnávali skupinu študentov, ktorí zatiaľ nemajú zdravotné problémy s ľuďmi z praxe, u ktorých sa už prejavili napríklad deformácie chrbtice," vysvetlila Kovaľová.
V ďalšej etape projektu plánujú zakúpiť diagnostické a meracie prístroje za viac ako 39.600 eur. Pôjde napríklad o prístroj, ktorým sa vykonávajú merania pomocou ultrazvukových senzorov rozmiestnených na koži, pričom prenos dát sa uskutočňuje pomocou infračerveného spojenia s počítačom.
"Je tam osem senzorov, ktoré sa lepia na určité svalové skupiny, ktoré vyhodnocuje potom počítač počas niekoľkých hodín celkovú aktivitu toho človeka, či už v prirodzenom prostredí pracovnom alebo aj pri odpočinku. Zistíme v ktorých polohách sa nám tieto svaly najviac namáhajú," konštatovala koordinátorka projektu pre fyzioterapeutickú časť Petra Homzová.
Na ďalšiu objektivizáciu nerovnomerného zaťaženia chrbtice sa využije mechanické zariadenie tzv. skoliometer a klasické štandardné fyzioterapeutické merania. Pomocou ďalších zariadení budú skúmať záťaž pri práci v oblasti horných končatín a rúk.
Výsledkom meraní bude návrh technologických postupov pre výrobu ergonomicky správnej stoličky. Tá môže byť využívaná aj v iných profesiách, pre ktoré je typické zaťaženie horných končatín. Okrem toho chcú výsledky výskumu využiť pri tvorbe preventívnych rehabilitačných programov.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona