Fakulta Rostockej univerzity rozhodla o čestnom doktoráte pre Snowdena

NETKY.SK • 15 Máj 2014, 07:09 • 2 min
Fakulta Rostockej univerzity rozhodla o čestnom doktoráte pre Snowdena

ROSTOCK - Bývalému spolupracovníkovi amerických tajných služieb Edwardovi Snowdenovi navrhol akademický senát Rostockej univerzity v Nemecku udeliť čestný doktorát za verejné rozširovanie vedomostí. Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Snowden, ktorý odovzdal novinárom denníka The Guardian dôkazy o tom, že americká Národná bezpečnostná agentúra (NSA) sledovala internetovú a telefonickú komunikáciu v USA i v zahraničí, vyvolal svojím krokom medzinárodný škandál a stal sa terčom amerických úradov. Aby unikol trestnému stíhaniu za špionáž, ušiel Snowden do Ruska, ktoré mu udelilo azyl.
      

Dekan Filozofickej fakulty Rostockej univerzity Hans-Jürgen von Wensierski v stredu oznámil, že 22-členné kolégium hlasovalo trojštvrtinovou väčšinou za udelenie čestného doktorátu pre Edwarda Snowdena. Zároveň povedal, že univerzita je vôbec prvou na svete, ktorá sa rozhodla čestný titul Snowdenovi udeliť. Rozhodnutie akademického senátu fakulty môže ešte zvrátiť rektor univerzity.
      

Snowden sa v Nemecku teší mimoriadnej popularite, pretože práve on upozornil na odpočúvanie mobilného telefónu nemeckej kancelárky Angely Merkelovej americkou tajnou službou.
      

Rektor Wolfgang Schareck sa pred približne mesiacom nechal počuť, že nie je presvedčený o tom, že si Snowden čestný doktorát zaslúžil, pripomína DPA.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies