Fakulta práva Paneurópskej vysokej školy môže opäť prijímať študentov

NETKY.SK • 3 Júl 2015, 07:00 • 2 min
Fakulta práva Paneurópskej vysokej školy môže opäť prijímať študentov

BRATISLAVA - Fakulta práva Paneurópskej vysokej školy môže naďalej prijímať nových študentov. Platí to pre uchádzačov prvého ročníka bakalárskeho aj magisterského štúdia. Na dnešnej tlačovej konferencii to povedal dekan fakulty práva Paneurópskej vysokej školy Jaroslav Ivor.

slovakia

left justify in out

Minister školstva Juraj Draxler pozastavil Paneurópskej vysokej škole v Bratislave akreditáciu študijného programu „právo“ v dennej aj v externej forme štúdia začiatkom mája. Pozastavenie akreditácie však bolo podľa školy nezákonné. Paneurópska vysoká škola preto podala žalobu o preskúmanie zákonnosti rozhodnutí ministra školstva. Krajský súd v Bratislave následne 1. júla rozhodol o odložení vykonateľnosti rozhodnutí ministra školstva až do právoplatného rozhodnutia v samotnej veci. Fakulta práva tým dosiahla zachovanie už skôr priznaných práv v bakalárskom a magisterskom stupni štúdia práva a môže znova prijímať uchádzačov o štúdium. .

 

Minister školstva vydal rozhodnutie o dočasnom odobratí práv Paneurópskej vysokej školy v Bratislave na základe zistení Akreditačnej komisie. Podľa komisie fakulta uskutočňovala študijný program za iných podmienok, za akých bol akreditovaný. Študijný program totiž poskytovali na miestach, ktoré neboli predmetom akreditácie, teda mimo sídla školy a fakulty a predovšetkým v Českej republike. Obsah študijného programu bol podľa komisie tiež pozmenený a uskutočňovali ho inak, než bol akreditovaný.

 

Dekan fakulty práva dnes tiež uviedol, že rozhodnutia ministra neobsahovali žiadne odôvodnenia, z ktorých by vyplývalo, čo fakulta porušila. Draxler podľa Ivora iba odkázal na nedostatky, ktoré boli vo vyjadrení Akreditačnej komisie. Nešpecifikoval však, ktoré nedostatky považuje za tak dôležité, aby pozastavil práva fakulty. Podľa Ivorovho názoru, ak by si krajský súd zistil, že dôvody a rozhodnutie ministra sú zákonné, tak by takéto rozhodnutie nevydal. "Toto je rozhodnutie súdu, ktoré má zabrániť vzniku škôd v súvislosti nezákonným rozhodnutím," tvrdí Ivor. Vykonateľnosť nasledujúceho rozhodnutia krajského súdu nastúpi podľa Ivora až po samotnom rozhodnutí. Prvákov v bakalárskom a magisterskom stupni štúdia v nasledujúcom školskom roku sa teda akékoľvek rozhodnutie krajského súdu už týkať nebude.

 

Rozhodnutie Paneurópskej vysokej školy obrátiť sa na súd vníma minister školstva Juraj Draxler ako nešťastné a nepremyslené. Vedenie vysokej školy podľa neho ohrozuje budúcnosť študentov, ktorí chcú nastúpiť do prvého ročníka bakalárskeho stupňa a ktorí by chceli pokračovať na magisterskom stupni štúdia. Draxler dnes povedal, že rozhodol v súlade s vyjadrením Akreditačnej komisie a nevzniesol žiadne nové pripomienky. Ministerstvo školstva poslalo výhrady Paneurópskej vysokej školy na opätovné preskúmanie Akreditačnej komisie a tá dvojnásobne potvrdila svoje vyjadrenie. Nedostatky, ktoré Akreditačná komisia vyčítala škole vedenie školy podľa Draxlera dobre poznalo, keďže boli uvedené v hodnotiacej správe Akreditačnej komisie. Paneurópska vysoká škola už vypracovala správu o odstránení zistených nedostatkov a doručila ju ministerstvu 11. júna. V tejto správe sa podľa Draxlera píše, že nedostatky škola odstráni k začiatku akademického roka 2015/2016. Ak by teda komisia v tomto momente preskúmavala skutkový stav, nemá možnosť overiť odstránenie nedostatkov, keďže samotná škola hovorí, že ich ešte len odstráni.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona