Fakulta informatiky a informačných technológií STU získala medzinárodnú akreditáciu ako jediná na Slovensku aj v Česku

NETKY.SK • 14 Február 2018, 10:00 • 2 min
Fakulta informatiky a informačných technológií STU získala medzinárodnú akreditáciu ako jediná na Slovensku aj v Česku

BRATISLAVA - Fakulta informatiky a informačných technológií Slovenskej technickej univerzity (FIIT STU) získala medzinárodnú akreditáciu, ktorú má Cambridge či Oxford.

slovakia

left justify in out

Fakulta viac ako rok zhromažďovala podklady a pripravovala ich do formy, ako si vyžadovali pravidlá britskej akreditácie. Briti navštívili fakultu vlani koncom septembra a 18. januára britská akreditačná komisia odoslala list s vyjadrením, že fakulta získala akreditáciu pre všetky bakalárske a inžinierske študijné programy, ktoré v súčasnosti poskytuje.

 

Na rozdiel od slovenskej Akreditačnej komisie, britskú Inštitúciu pre inžinierstvo a technológie (IET) zaujímala aktuálnosť vzdelávania, či reaguje na vývoj v IT, objektivita a transparentnosť skúšok, spôsob komunikácie so študentmi, spolupráca s firmami a vnútorné systémy na zabezpečovanie kvality výučby. Pokiaľ ide o transparentnosť skúšok, do úvahy neprichádza ústne skúšanie, hoci je na Slovensku stále rozšírené. Pre objektivitu by mali byť ústne skúšky aspoň nahrávané a záznamy archivované. Z pohľadu spolupráce s firmami sú nevyhnutnosťou prednášky odborníkov z priemyslu na škole. Zástupcovia IET pritom nechceli hovoriť len s predstaviteľmi fakulty, ale aj so študentmi a partnermi z praxe.

Rovnako ako pre slovenskú komisiu aj pre britskú boli kľúčové vedecké výstupy, no nie ich objem, ale to, ako sa premietajú najnovšie poznatky do vzdelávacieho procesu a či k nim majú prístup aj študenti. Akreditačná komisia ocenila, že študenti sú už v bakalárskom štúdiu zapájaní do výskumu a sú spoluautormi väčšiny vedeckých výstupov. „Ocenili sme najmä silné zapojenie zástupcov priemyslu do študijných programov a obsahu výučby na fakulte, a pokiaľ ide o odporúčania, fakulta by mala venovať pozornosť kľúčovým zamestnancom, ich odbornému rastu a tréningom,“ povedal Mark Zwolinski z IET.

V jednotlivých čiastkových parametroch získala fakulta 80-krát najvyššie možné hodnotenie a v štyroch prípadoch druhé najvyššie možné hodnotenie.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies