Fajčiarom nepomôžu ani vitamíny, nefajčiarom gratulujú celebrity

NETKY.SK • 30 September 2013, 14:11 • 2 min
Fajčiarom nepomôžu ani vitamíny, nefajčiarom gratulujú celebrity

BRATISLAVA - Tabakový dym obsahuje stovky látok, o ktorých je známe, že môžu sami o sebe spúšťať proces premeny normálnej bunky na nádorovú bunku.

slovakia

left justify in out

Závislosť od tabaku je dnes najrozšírenejšou a najsilnejšou závislosťou na svete, pričom tento trend neobchádza ani Slovensko. Pravidelne alebo príležitostne u nás fajčí vyše tretina populácie, tínedžerov a deti nevynímajúc. Liečba chorôb spojených s týmto zlozvykom si okrem toho vyžiada aj finančné prostriedky vo výške 165 až 232 miliónov eur.
Rakovina pľúc, ktorá sa spomína ako najčastejší dôsledok fajčenia, postihuje zatiaľ najmä mužov. Súvisí to s tým, čo ju zapríčiňuje, a to suchá destilácia tabakových listov, inak povedané fajčenie. Tabakový dym obsahuje zhruba asi 1200 látok, o ktorých je známe, že môžu sami o sebe spúšťať proces premeny normálnej bunky na nádorovú bunku, alebo mu môžu napomáhať. V minulosti nebolo fajčenie medzi ženami veľmi rozšírené ani akceptované. Tak ako bude stúpať počet fajčiarok, očakáva sa, že bude o niekoľko desaťročí stúpať aj výskyt rakoviny pľúc u žien. 

S fajčením bojuje aj Európa

Počet fajčiarov sa snaží znížiť rôznymi kampaňami Európska komisia, aj na Slovensku sme si tak minulý týždeň pripomenuli Deň exfajčiarov. „Tabak zostáva najväčším zdravotným rizikom v súčasnosti, ktorému sa dá vyhnúť. Deň exfajčiarov je príležitosť oceniť pevnú vôľu všetkých exfajčiarov, ktorú preukázali pri vylúčení fajčenia zo svojho života a kráčajú v ústrety budúcnosti bez tabakového dymu. Všetkým im k tomu blahoželám,“ odkázal tým, ktorým sa podarilo skoncovať s týmto zlozvykom, európsky komisár pre zdravie Tonio Borg.

Hlavným nástrojom kampane je inovatívna digitálna platforma iCoach (www.exsmokers.eu), ktorá analyzuje fajčiarske návyky svojich používateľov a poskytuje im individuálnu podporu a poradenstvo na každodennej báze. K dispozícii je aj slovenská verzia.
Platformu si pri odvykaní vyskúšali aj francúzska superstar DJ Bob Sinclar a bieloruská grandslamová tenisová šampiónka Victoria Azarenková. Tí teraz gratulujú tým, ktorým sa podarilo boj so zlozvykom vyhrať. “V súčasnosti, keď je fajčenie zakázané vo väčšine klubov, je to oveľa lepšie pre poslucháčov aj pre mňa – vidím lepšie, moje šaty nezapáchajú a viem, že moje zdravie netrpí pasívnym fajčením cigaretového dymu,“ hovorí známy DJ.
Skocnovať s fajčením možno aj v rámci kampane s futbalovým klubom FC Barcelona. V rámci nej je k dispozícii bezplatný špecializovaný trenažér FCB iCoach (www.quitsmokingwithbarca.eu.), ktorý možno využiť vo forme internetovej platformy, či ako mobilnú aplikáciu. Poskytuje motiváciu a podporu prispôsobenú potrebám používateľa, a to priamo od hráčov, trénerov a predstaviteľov FC Barcelona.

Fajčiarom nepomôže ani cvičenie či vitamíny

Ak si myslíte, že dopady fajčenia eliminujete športom či cvičením, nepotešíme vás. Ak aj fajčiar začne športovať a užívať vitamíny, neznamená to žiadne zlepšenie jeho prognózy, skôr naopak. Keď človek aktívne športuje, dochádza k prekrveniu pľúcneho tkaniva a nie je vylúčené, že absorpcia škodlivých látok môže byť rýchlejšia.

Čo sa týka vitamínov, ktoré by mali fungovať ako antioxidačné látky, tak prebehli vo svete štúdie, z ktorých vyplynulo, že ani vitamín A, ani E, užívaný so spomínaným cieľom, nezlepšoval prognózu fajčiara, ale naopak, frekvencia nádorov bola ešte vyššia. Ak chce teda niekto zásadne ovplyvniť prognózu, tak musí prestať fajčiť. Ak sa potom bývalý fajčiar začne venovať fyzickej aktivite a bude užívať vitamíny, tak to bude mať aj reálny význam.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies