Fajčiari, pozor! Ak milujete hudbu, mali by ste sa svojho zlozvyku radšej rýchlo vzdať, hrozí vám toto!

NETKY.SK • 6 Apríl 2018, 15:30 • 2 min
Fajčiari, pozor! Ak milujete hudbu, mali by ste sa svojho zlozvyku radšej rýchlo vzdať, hrozí vám toto!

Fajčenie neškodí len pľúcam, vážne problémy môže spôsobiť aj v inej dôležitej oblasti.

slovakia

left justify in out

Mnohým ľuďom sa koncerty spájajú práve s fajčením, či už z toho dôvodu, že sa neraz odohrávajú v kluboch plných dymu, alebo preto, že napríklad džez a cigaretka tak nejak idú dokopy. Tecuja Mizoue však dôrazne upozorňuje, že pokiaľ nechceme prísť o schopnosť sluchom rozoznávať jednotlivé frekvencie, mali by sme na to rýchlo zabudnúť.

 

Mizoue bol vedúcim rozsiahleho výskumu zaoberajúceho sa vplyvom fajčenia na kvalitu sluchu. Zúčastnilo sa ho 50-tisíc ľudí vo veku 20-64 rokov, ktorých sledovali v priebehu celej jednej dekády. Samozrejme, k účastníkom pristupovali individuálne a starostlivo prihliadali na ich celkovú rodinnú anamnézu a zdravotný stav. Zistili však, že cigarety majú neodškriepiteľný vplyv na sluch. Zároveň si všimli, že čím viac cigariet denne jednotlivec vyfajčí, tým väčšie problémy s ušami má. Dochádza k poškodeniu buniek stredného ucha, pričom zhoršenie sa týka tak vnímania vysokých ako aj nízkych frekvencií.

 

Na druhej strane ale postrehli, že pokiaľ človek fajčiť prestane, do piatich rokov sa jeho sluch obnoví do pôvodnej podoby. Vedci tento fenomén pripisujú nikotínu, ktorý spôsobuje narušenie krvného obehu a následnú degradáciu buniek. Ak teda jeho prísun obmedzíme, upraví sa aj tlak a uši budú opäť schopné plnohodnotného vnemu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona