Fajčiari by si pred odberom krvi nemali zapáliť aspoň šesť hodín

NETKY.SK • 16 Február 2015, 09:40 • 2 min
Fajčiari by si pred odberom krvi nemali zapáliť aspoň šesť hodín

BRATISLAVA – Darca krvi by sa mal pred odberom vyhnúť viacerým chybám, upozorňujú lekári. Mal by si upraviť stravu, odpustiť návštevu posilňovne či cigaretu.

slovakia

left justify in out

"Večer či tesne pred odberom nemožno jesť tučné jedlá ako syry, maslo, smotanu, mäsové jedlá a údeniny," vymenoval Ľubomír Malík zo Slovenského Červeného kríža (SČK). To však podľa neho neznamená, že darca by mal hladovať, vhodná je nízkotučná strava ako pečivo, ovsené vločky, sucháre, ovocie, med, džem, cestoviny so zeleninou alebo varené a pečené zemiaky.
      

"Posledné mäsité jedlo by mal darca konzumovať štyri až päť hodín pred odberom, no len málo a chudé," zdôraznil Malík. Podľa jeho slov by sa nemalo zabúdať ani na pitný režim. Voda, čaj, džús sú vhodné, no môže byť aj káva, vymenoval.
      

Pred darovaním by nemal záujemca fajčiť aspoň šesť hodín, piť alkohol osem až desať hodín, vystavovať sa telesnej a psychickej námahe 24 hodín.
      

Pri jednom odbere, ktorý trvá päť až desať minút, zdravotníci odoberú 400 až 500 mililitrov krvi. Krv môže darovať každý zdravý človek vo veku 18 až 60 rokov, pri pravidelnom darovaní až do veku 65 rokov. Darcovia sa nesmú liečiť na žiadne chronické ochorenie, žena nesmie mať menštruáciu a nesmie byť po pôrode.
      

Darca by si doma nemal zabudnúť občiansky preukaz a preukaz poistenca.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona