Fajčenie zabíja každých osem sekúnd

NETKY.SK • 15 November 2012, 12:36 • 2 min
Fajčenie zabíja každých osem sekúnd

Fajčenie zabíja každých osem sekúnd - Life style Fajčenie zabíja každých osem sekúnd Na ministerstve zdravotníctva bola 15. novembra 2012 tlačová beseda, na ktorej ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská, hlavný hygienik SR Ivan Rovný a hlavná odborníčk

slovakia

left justify in out

img

Fajčenie zabíja každých osem sekúnd 

Na ministerstve zdravotníctva bola 15. novembra 2012 tlačová beseda, na ktorej ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská, hlavný hygienik SR Ivan Rovný a hlavná odborníčka MZ SR pre pneumológiu a ftizeológiu Marta Hájková informovali o novele zákona č. 377/2004 Z. z. o ochrane nefajčiarov, ktorá vo svojom návrhu striktne vymedzuje priestory pre fajčiarov a zvyšuje pokuty za porušenie zákona. 

Vo svete zomiera na následky fajčenia každých osem sekúnd jeden človek, tabakový dym obsahuje 43 druhov rakovinotvorných látok, látky obsahujúce genetické mutácie a toxické zlúčeniny. Práve fajčenie vyvoláva chronickú obštrukčnú chorobu pľúc (CHOCHP), ktorá je štvrtou najčastejšou príčinou úmrtí spomedzi chorôb v celosvetovom meradle a má stúpajúcu tendenciu. Ročne na ňu umierajú približne tri milióny ľudí. Svetová zdravotnícka organizácia varuje, že v roku 2020 by sa spomedzi všetkých chorôb mohla CHOCHP dostať až na tretie miesto. 

Na Slovensku týmto ochorením trpí takmer 15 % ľudí vo veku nad 40 rokov a na jeho následky ročne umiera približne tisíc pacientov. Dôvodom nárastu chorých a ich následných úmrtí je narastajúci počet fajčiarov. Znepokojujúce sú najmä čísla týkajúce sa mladistvých. Kým v roku 2001 fajčili denne v základných školách necelé 3 percentá žiakov, o osem rokov neskôr to bolo takmer 8 percent, čo predstavuje takmer 40-tisíc žiakov. „Som šokovaná, že na Slovensku denne fajčí takmer 40-tisíc žiakov v základných školách. Veď ide o deti vo veku môjho syna. Tieto čísla sú viac než alarmujúce a všetkým nám musí byť jasné, že ak sa pravidlá nesprísnia, bude to mať omnoho fatálnejšie následky ako doteraz,“ povedala ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská. 
Práve z vyššie uvedených dôvodov sa ministerstvo zdravotníctva po novele zákona z roku 2009 opäť rozhodlo sprísniť legislatívu na ochranu nefajčiarov. Najväčšou novinkou je úplný zákaz fajčenia v obchodných domoch, čo platí aj pre kaviarne a reštaurácie v daných zariadeniach. Novela zákona okrem iného zvyšuje pokuty za správne delikty týkajúce sa porušenia tohto zákona, ktoré by sa po novom mohli vyšplhať až na 15-tisíc eur. 

Najvýraznejšie zmeny v návrhu novely zákona o ochrane nefajčiarov 


1. Úplný zákaz fajčenia v obchodnom dome, to platí aj pre kaviarne, reštaurácie a všetky iné prevádzky v obchodnom dome. 

2. Nová definícia zariadenia spoločného stravovania, t. j. za zariadenia spoločného stravovania sa v definícii upravenej v návrhu novely považujú aj také zariadenia, v ktorých sa pokrmy nevyrábajú a nepripravujú. Oproti súčasnému stavu sa za zariadenia spoločného stravovania budú pokladať aj také zariadenia, do ktorých sa pokrmy dovezú z iného zariadenia ako je zariadenie, v ktorom sa pokrm vyrobil a pripravil. 

3. Upresňuje sa definícia výrobkov, ktoré sú určené na fajčenie a neobsahujú tabak z dôvodu, že aj tieto výrobky sa nesmú fajčiť na verejných miestach uvedených v § 7 zákona č. 377/2004 Z. z. Týka sa to napríklad niekoľkých druhov elektronických cigariet či iných výrobkov s obsahom sušených rastlín, ktoré tvarovo pripomínajú vzhľad cigarety a užívajú sa fajčením. 

4. Rozširuje sa okruh látok, ktoré sú podľa zákona č. 377/2004 Z. z. škodlivými látkami, pričom za škodlivé látky sa považujú aj látky so škodlivým účinkom na ľudský organizmus nachádzajúce sa vo výrobkoch, ktoré sú určené na fajčenie a neobsahujú tabak. 

5. Navrhujú sa nové dodatočné varovania na spotrebiteľskom balení tabakových výrobkov, ktoré nahrádzajú pôvodné varovania a to na základe aproximácie Smernice 2012/9/EÚ zo 7. marca 2012, ktorou sa mení a dopĺňa príloha I. k smernici Európskeho parlamentu a Rady 2001/37/ES o aproximácii zákonov, iných právnych predpisov a správnych opatrení členských štátov týkajúcich sa výroby, prezentácie a predaja tabakových výrobkov. 

6. Zvyšujú sa pokuty za správne delikty, t. j. orgány štátnej správy na úseku verejného zdravotníctva budú môcť uložiť pokutu v minimálnej výške 500 eur namiesto 331 eur a v maximálnej výške 15 000 eur namiesto 3 319 eur. 
Zdroj: SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona