Fair-Play: Prokuratúra nenašla úradníka obohacujúceho sa v kauze kvót

NETKY.SK • 17 Apríl 2014, 19:30 • 2 min
Fair-Play: Prokuratúra nenašla úradníka obohacujúceho sa v kauze kvót

BRATISLAVA - Prokuratúra nevypátrala žiadneho úradníka ministerstva životného prostredia, ktorý sa obohatil na predaji emisných kvót.

slovakia

left justify in out

Ako informovala Zuzana Wienk z Aliancie Fair-play, prokuratúra to oznámila aliancii v liste. "Viac prokuratúra neprezradila a neodpovedala ani na konkrétnu otázku, či preverovala konkrétne bankové údaje, ktoré podľa dokumentov od švajčiarskej prokuratúry dostala listami v roku 2011 a 2012," informovala Wienk.

 

Zástupcovia Aliancie Fair-play informovali 2. apríla, že na kauze emisie sa možno obohatil úradník Ministerstva životného prostredia SR. Vyplývať to má z dokumentov, ktoré si aliancia vyžiadala od švajčiarskej prokuratúry. "Podľa dokumentov, ktoré sme si vyžiadali zo švajčiarskej prokuratúry, mohol z kauzy profitovať úradník, ktorý na ministerstve pôsobil do roku 2009," povedal 2. apríla projektový manažér aliancie Pavol Lacko. "V dokumentoch sa jeho funkcia označuje ako "Sekretär". Tento termín sa vo Švajčiarsku využíva v súvislosti so štátnym tajomníkom, vedúcim úradu alebo iným vysokopostaveným úradníkom," dodal Lacko. Táto osoba mala byť totiž konečným beneficientom podozrivého finančného toku vo výške 3,8 milióna USD, na ktorý švajčiarske úrady upozornila v roku 2009 banka Credit Suisse. Neskôr sa spomínaná postava objavila aj v súvislosti s účtami na Cypre a v Belize. Švajčiarske orgány tieto toky vyšetrovali v súvislosti s predajom emisných kvót na Slovensku. "Švajčiari poskytli dokumenty aj slovenským orgánom, takže tie by mali poznať meno dotyčnej osoby," povedal Lacko. 

 

"Tieto informácie nás veľmi znepokojili," povedala začiatkom apríla programová riaditeľka aliancie Zuzana Wienk. "Preto sme sa rozhodli zaslať otvorený list Špeciálnej prokuratúre SR a na vedomie ho dávame aj generálnemu prokurátorovi Jaromírovi Čižnárovi," dodala. Aliancia sa v liste pýta prokuratúry na totožnosť úradníka a tiež to, prečo ju nezverejnili. Tiež ich zaujíma, prečo bolo napriek materiálom zo Švajčiarska zastavené trestné stíhanie a či dôkladne preverili všetky informácie poskytnuté zo švajčiarskej strany. 

 

Kauza emisie súvisí s predajom emisných kvót ministerstvom životného prostredia firme Interblue Group v roku 2008. Cena bola pritom približne o polovici nižšia, než za akú emisie predávali okolité štáty. Kauza stála kreslo dvoch ministrov životného prostredia Jána Chrbeta a Viliama Turského. Minister životného prostredia József Nagy podal na firmu v roku 2010 trestné oznámenie v súvislosti s podvodom. Trestné stíhanie však bolo zastavené.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona