Faerské ostrovy "obsadili" tisíce milovníkov zatmenia Slnka

NETKY.SK • 19 Marec 2015, 15:52 • 2 min
Faerské ostrovy "obsadili" tisíce milovníkov zatmenia Slnka

TÓRSHAVN - Čiastočné zatmenie Slnka bude v piatok možné pozorovať v Európe, v častiach Ázie i Afriky, ale za úplným zatmením bolo treba vycestovať na Faerské ostrovy patriace Dánsku alebo nórske Špicbergy, ktoré sa budú nachádzať v tzv. páse totality.

slovakia

left justify in out

Fanúšikovia astronómie i profesionáli si ubytovanie na Faerských ostrovoch rezervovali už mesiace, či dokonca roky vopred, napísala dnes agentúra AP. Teraz im už len zostáva veriť, že ich vášni pre jedinečný prírodný úkaz bude naklonené aj počasie a obloha nad odľahlými ostrovmi zostane bezoblačná, aby si mohli vychutnať niečo vyše dve minúty trvajúce úplné zatmenie.

 

Desiatky "lovcov zatmení" a vedcov už dorazili na súostrovie vyzbrojení hvezdárskymi ďalekohľadmi, fotoaparátmi, kamerami a okuliarmi, cez ktoré môžu zatmenie bezpečne pozorovať.

 

"Toto je naše desiate úplné zatmenie. Pozorujeme ich veľmi radi. Sú to naozaj veľmi vzrušujúce chvíle," uviedol pre AP v Tórshavne, hlavnom meste Faerských ostrovov, 60-ročný obyvateľ San Diega v americkom štáte Kalifornia.

 

Aj vďaka ľuďom ako tento Američan počet obyvateľov skalnatých ostrovov, ležiacich medzi pobrežím Škótska a Islandom, stúpol teraz z obvyklých asi 48.000 o ďalších približne 10.000. Šéfka miestnej turistickej kancelárie Theresa Kreutzmannová uviedla, že "doteraz nikdy, ale naozaj nikdy nebolo na ostrovoch toľko ľudí".

 

Dve najlepšie miesta na pozorovanie piatkového úplného zatmenia Slnka sú Faerské ostrovy, kde Mesiac úplne zakryje Slnko na dve minúty a 45 sekúnd, a Špicbergy, kde bude úkaz trvať o 15 sekúnd kratšie.

 

Pre tých, ktorí sú pripravení čeliť nočným teplotám okolo 1,5 stupňa Celzia, otvorili na Faerských ostrovoch kempingy. Úrady na severnejšie položených Špicbergoch však turistov varovali, že prísť na ostrovy so spacím vakom a nádejou, že tam niekde prespia, nie je najlepší nápad: v noci je tam totiž 15 stupňov Celzia pod nulou. Okrem toho, na ostrovoch sa voľne pohybujú ľadové medvede, ktoré v minulosti zaútočili na turistov prespávajúcich pod holým nebom.

 

Podobne ako milovníci zatmení sa na výnimočný úkaz pripravovali aj úrady na Faerských ostrovoch: sprístupnili webovú stránku, na ktorej sú užitočné informácie pre návštevníkov Faerských ostrovov, možnosti ubytovania (ktorého ceny stúpli), ako aj tipy na najlepšie pozorovateľské stanovištia. V predaji sú knihy, hračky i tričká s motívom úplného zatmenia.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona