Facebook zablokoval profil českej stránke Parlamentní listy

NETKY.SK • 24 Január 2018, 19:16 • 2 min
Facebook zablokoval profil českej stránke Parlamentní listy

PRAHA - Zo sociálnej siete Facebook na niekoľko hodín zmizol profil servera Parlamentnilisty.cz. Stránka, ktorá mala niekoľko desaťtisíc fanúšikov, je nedostupná. Informoval o tom v stredu spravodajský server INFO.cz.

slovakia

left justify in out

Parlamentní listy bývajú označované za popredné české dezinformačné médium s najväčším dosahom. Dôvod zablokovania stránky známy nie je. Podobný osud postihol aj web s názvom Miloš Zeman - prezident ČR, ktorý obsah tejto stránky zdieľal.

 

"V čase, keď v EÚ rastie tlak na oznamovanie informácií od prevádzkovateľov IT technológií, na zástupcov Facebooku nie je možné nájsť žiaden kontakt. Doteraz nevieme, kto nás udal, za čo sme boli zablokovaní, či právom alebo neprávom. Nemáme šancu na akúkoľvek obhajobu alebo nápravu. Mrzí ma, že udavačstvo sa stáva zvykom a nie je voči nemu obrana," uviedol pre INFO.cz Jan Holoubek, predseda predstavenstva spoločnosti Our Media, ktorá vydáva Parlamentní listy.

 

Facebook blokuje stánky najmä na základe vlastného vyhodnotenia nevhodného obsahu. Taktiež aj po nahlásení profilu alebo stránky zo strany používateľov. "Bolo by iluzórne predpokladať, že Facebook sleduje a detailne vyhodnocuje či cenzuruje obsah a rieši, čo je pravda a čo nie je. Funguje to tak, že keď nahlasovanie zo strany užívateľov prekročí kritickú hranicu, robot - algoritmus - sa k tomu nejako postaví a zasiahne. Odvolať sa zvyčajne nie je kam," povedal pre INFO.cz Petr Nutil, ktorý sa dlhodobo zaoberá odhaľovaním a vyvracaním dezinformácií na internete.

 

K situácii sa na sociálnej sieti podľa INFO.cz vyjadrila napríklad advokátka Klára Samková. Konštatuje, že Facebook stránku zablokoval, a ironicky dodáva, že sa tak zrejme stalo v rámci "objektivity" a "demokratickej diskusie". Naopak iní používatelia Facebooku zablokovanie profilu Parlamentnilisty.cz uvítali.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies