Facebook zablokoval nemeckého historika, ktorý popísal vzťah Islamu a kresťanstva

NETKY.SK • 1 Apríl 2018, 07:00 • 2 min
Facebook zablokoval nemeckého historika, ktorý popísal vzťah Islamu a kresťanstva

BERLÍN - Nemeckého cirkevného historika Michaela Hesemana zablokoval Facebook na 30 dní za vetu, ktorú napísal v rámci kritického hodnotenia úlohy Islamu v Európe. Heseman tvrdí, že jeho vyjadrenie nie je ničím iným, len historickým faktom a blokovanie podľa neho vypovedá o stave demokracie, keď historikovi nie je dovolené spomínať historické fakty.

slovakia

left justify in out

Čo vlastne napísal tak hrozného, že skončil na 30 dní vo facebookovom gulagu?

 

„Islam hral v 1700 rokov dlhej histórii kresťanského Západu iba jednu úlohu – úlohu Damoklovho meča visiaceho nad hlavou, úlohu barbarskej hrozby, ktorá nás zjednocovala. Z tohto pohľadu Islam nie je súčasťou Nemecka, súčasťou je boj proti nemu.“

 

Svojím príspevkom sa chcel podieľať na debate, ktorú inicioval Horst Seehofer z CSU. Ten vyhlásil, že Islam nepatrí do Nemecka. Podľa prieskumov s jeho výrokom súhlasí 76 percent Nemcov, iné prieskumy ukazujú, že s ním súhlasí 60 percent opýtaných, každopádne je to väčšina respondentov, píše server Stredovropan.cz.

 

„Vypovedá to dosť o krehkom stave našej demokracie pod kancelárkou Angelou Merkelovou, keď historik nemôže vysloviť jednoduché historické fakty... Islam je súčasťou našej histórie, ale nie tak, ako by si mnohí priali... Islam veľmi prispel k zjednoteniu Európy. Bez neho by nebol Karol Veľký, dedo ktorého položil základy Franskej ríše, neboli by krížové výpravy, žiadna renesancia, následky pádu Carihradu a útek jeho učencov na západ, nebola by svätá Liga ako prvá európska obranná aliancia voči Turkom a veľa ďalšieho. Takže Islam hral dôležitú úlohu v histórii Európy a zvlášť Nemecka, ale nie ako súčasť našej kultúry, do ktorej sa nikdy neintegroval, ale ako hrozba, ktorá nás zjednotila. Bez Islamu by sa kresťanský západ nikdy jasne nedefinoval,“ hovorí Heseman.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona