Facebook vstupuje na burzu, jeho hodnota môže dosiahnuť 96 mld. USD

NETKY.SK • 4 Máj 2012, 11:34 • 2 min
Facebook vstupuje na burzu, jeho hodnota môže dosiahnuť 96 mld. USD

Facebook vstupuje na burzu, jeho hodnota môže dosiahnuť 96 mld. USD - Svet Facebook tento mesiac plánuje prvotnú ponuku akcií (IPO).

slovakia

left justify in out

img

Facebook tento mesiac plánuje prvotnú ponuku akcií (IPO). Bude to najväčší vstup na burzu v dejinách internetových spoločností. Burzová hodnota prevádzkovateľa najznámejšej sociálnej siete môže dosiahnuť až takmer 96 miliárd USD (73,15 miliardy eur), čo je pre porovnanie dvojnásobok hodnoty najväčšieho svetového výrobcu počítačov Hewlett-Packard.
      Facebook stanovil cenové pásmo pre IPO. Jedna akcia bude stáť 28 až 35 USD. Presná cena sa určí neskôr. Celkovo by prvotná emisia mohla vyniesť až 11,8 miliardy USD. Viac ako polovicu z toho získa spoločnosť. Zvyšok pôjde na účty akcionárov Facebooku, ktorí predajú časť svojich podielov.
      Firma začala prípravu na vstup na burzu začiatkom februára. Pravdepodobným termínom pre IPO je 18. máj, ako pred niekoľkými dňami informoval Wall Street Journal. V prípade, že by sa akcia Facebooku predávala na dolnej hranici cenového pásma, hodnota firmy by predstavovala 77 miliárd USD.
      Podrobnosti sa však ešte môžu zmeniť. Manažment Facebooku okolo zakladateľa Marka Zuckerberga ešte čakajú návštevy investorov, aby zatraktívnili akcie firmy. Zistia tiež, aký veľký je v skutočnosti záujem.
      Burzový prospekt uvádza, že celkový počet akcií Facebooku je 2,14 miliardy. Pri prvotnej emisii by sa ich malo predať až 337 miliónov. Podľa agentúry Bloomberg k celkovému počtu akcií treba pripočítať ešte opcie a akcie emitované v súvislosti s akvizíciou firmy Instagram, takže nakoniec by malo byť v obehu 2,74 miliardy akcií Facebooku. To znamená, že ak by sa akcia Facebooku predávala na hornej hranici uvedeného cenového pásma, hodnota spoločnosti by dosiahla takmer 96 miliárd USD.
      Na porovnanie: Google vstúpil na burzu v roku 2004 a z prvotnej ponuky získal približne 1,7 miliardy USD, pričom burzová hodnota dosiahla 23 miliárd USD. Dnes už predstavuje hodnota internetového koncernu asi 200 miliárd USD. Burzová hodnota Facebooku však bude určite výrazne vyššia ako napríklad hodnota najväčšieho svetového výrobcu počítačov Hewlett-Packard (48 miliárd USD) a najväčšieho svetového výrobcu áut General Motors (35 miliárd USD).

Zdroj: TASR/DPA, Financial Times



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona