Facebook prišiel o dobrú povesť a Zuckerberg o šesť miliárd dolárov

NETKY.SK • 6 Október 2021, 07:04 • 2 min
Facebook prišiel o dobrú povesť a Zuckerberg o šesť miliárd dolárov

WASHINGTON - Zakladateľ počas najväčšieho výpadku sociálnych sietí utrpel obrovské finančné straty. Jeho spoločnosť prišla v priebehu niekoľkých hodín o šesť miliárd amerických dolárov.

slovakia

left justify in out

Zakladateľ a generálny riaditeľ Facebooku Mark Zuckerberg odmietol tvrdenia bývalej dátovej analytičky Facebooku, ktorá pred americkým Kongresom vyhlásila, že produkty Facebooku sú škodlivé pre deti a prispievajú k polarizácii spoločnosti v USA.

 

img

 

Zisky na prvom mieste

Zuckerberg podľa agentúry AFP v stredu vyhlásil, že tvrdenie, že spoločnosť Facebook kladie zisky nad bezpečnosť, "jednoducho nie je pravda".

 

"Argument, že zámerne a kvôli zisku pretláčame obsah, ktorý ľudí hnevá, je hlboko nelogický," napísal Zuckerberg v obežníku pre zamestnancov Facebooku, ktorý potom zverejnil na svojom účte. Jeho vyhlásenie sa objavilo niekoľko hodín po výpovedi whistleblowerky z prostredia Facebooku pred americkými zákonodarcami.

 

 

"Nepoznám žiadnu technologickú spoločnosť, ktorá by sa chystala vyrábať výrobky, čo by ľudí hnevali alebo deprimovali. Morálne, obchodné a produktové stimuly smerujú opačným smerom," deklaroval Zuckerberg.

 

Reagoval na výpoveď bývalej dátovej analytičky svojej spoločnosti Frances Haugenová, ktorá v utorok vypovedala pred podvýborom amerického Senátu, ktorý má na starosti ochranu spotrebiteľov.

 

Súvisiaci článok: Bývalá analytička vypovedala pred Kongresom. Facebooku sa jej slová nebudú páčiť!

 

Facebook je toxický

Tvrdila napríklad. že aj samotná spoločnosť Facebook si uvedomuje, že niektorým dospievajúcim spôsobila ujmu. Takisto Facebooku vyčítala nečestný prístup v boji proti šíreniu prejavov nenávisti a dezinformácií.

 

"Produkty Facebooku škodia deťom, podnecujú rozdelenie spoločnosti a oslabujú našu demokraciu," povedala Haugenová, ktorá zároveň vyzvala americký Kongres, aby sa v problematike začal angažovať.

 

img

 

Vedenie Facebooku podľa nej vie, ako zlepšiť bezpečnosť tejto sociálnej siete, no potrebné zmeny nezavedie, pretože uprednostňuje svoje vlastné zisky. Zodpovednosť za takýto prístup Haugenová pripisuje práve Zuckerbergovi.

 

Prečítajte si tiež: Spôsobili výpadok Facebooku uniknuté tajné informácie?

 

Drahý výpadok

Marka Zuckerberga stál najväčší výpadok sociálnych sietí v histórii 6 miliárd amerických dolárov, teda asi pätinu svojho imania. Ide o najvýraznejší nedávny prepad spomedzi 500 boháčov, ktorí sa na rebríček dostali. Každá minúta výpadku stojí zakladateľa Facebooku približne 222-tisíc dolárov.

 

„Facebook, Instagram, WhatsApp a Messenger sa teraz vracajú online. Ospravedlňujeme sa za dnešný výpadok,“ napísal na známej sociálnej sieti jej zakladateľ Mark Zuckerberg po takmer šiestich hodinách blackoutu. 

 

img

 

Akcie Facebooku v pondelok uzavreli na 326,23 dolára, čo predstavuje pokles takmer o päť percent. Od polovice septembra klesla pre únik interných dát celkovo o 15 percent. 

 

Pokles akcií poznačil hodnotu Zuckerbergovho majetku, ktorá od pondelka klesla na 121 miliárd dolárov. Ešte v septembri sa pritom pohyboval na úrovni približne 140 miliárd dolárov. Šéf Facebooku z tohto dôvodu klesol na piate miesto v rebríčku najbohatších ľudí planéty Bloomberg Billionaires Index. 

 

Prečítajte si viac: Facebook sa vyjadril k rozsiahlemu výpadku



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies