Facebook napadli hackeri: Útok zasiahol až 50 miliónov účtov

NETKY.SK • 29 September 2018, 16:15 • 2 min
Facebook napadli hackeri: Útok zasiahol až 50 miliónov účtov

MENLO PARK – Spoločnosť Facebook oznámila, že takmer 50 miliónov jej používateľov bolo vystavených bezpečnostnej chybe po útoku neznámych hackerov.

slovakia

left justify in out

Spoločnosť uviedla, že útočníci boli schopní využiť chybu vo funkcii "Zobraziť ako", aby získali kontrolu nad účtami ľudí. Narušenie bezpečnosti bolo objavené ešte v utorok a spoločnosť Facebook okamžite infomovala políciu. Používatelia, ktorí mohli byť potenciálne postihnutí týmto útokom, boli v piatok vyzvaní na opätovné prihlásenie.

 

img

 

Viceprezident spoločnosti pre riadenie produktov Guy Rosen povedal, že táto chyba bola odstránená a dodal, že všetky zasiahnuté účty boli odhlásené a rovnako aj ďalších 40 miliónov ako preventívne opatrenie. Facebook, ktorý v piatok zaznamenal pokles cien akcií o 3%, má viac ako dve miliardy aktívnych mesačných používateľov.

 

Spoločnosť potvrdila, že táto bezpečnostná chyba by mohla umožniť hackerom prihlásiť sa na iné účty, ktoré používajú rovnaký systém ako Facebook, ktorých je veľa. To znamená, že by mohli byť postihuté aj také stránky ako napríklad AirBnB a Tinder.

 

img

 

Aké účty boli napadnuté?

 

Spoločnosť neoznámila, z ktorých štátov sveta pochádza 50 miliónov používateľov, ale o incidente informovala aj írske úrady na ochranu údajov. Práve v tejto krajine má Facebook svoju európsku dcérsku spoločnosť.

 

Spoločnosť uviedla, že používatelia vyzvaní na opätovné prihlásenie si nemuseli meniť svoje heslá.

 

"Keďže sme práve začali vyšetrovanie, musíme ešte zistiť, či boli tieto účty zneužité alebo sprístupnené akékoľvek informácie z nich. Rovnako nevieme, kto je za týmito útokmi ani miesto odkiaľ prišli," oznámila spoločnosť Facebook. "Ochrana súkromia a bezpečnosť ľudí je pre nás mimoriadne dôležitá a je nám ľúto, že sa to stalo."

 

Spoločnosť potvrdila, že účty zakladateľa Facebooku Marka Zuckerberga a riaditeľky spoločnosti Sheryl Sandbergovej patrili medzi zasiahnutých 50 miliónov účtov.

 

img

 

Čo je "Zobraziť ako"?

 

Funkcia "Zobraziť ako" ponúka používateľom možnosť zobraziť svoj profil či stránku z pohľadu akéhokoľvek iného používateľa. Týmto spôsobom ľahko zistíte, ako vyzerá váš profil pre priateľov a ich priateľov, alebo pre všetkých ostatných.

 

Útočníci zistili viaceré chyby v tejto funkcii, ktoré im umožnili ukradnúť prístupové tokeny Facebooku, ktoré potom mohli použiť na prevzatie účtov ľudí. Prístupové tokeny sú ekvivalentom digitálnych kľúčov, ktoré umožňujú ľuďom byť neustále prihlásený a nemuseli zadávať svoje heslo pri každom spustení aplikácie.

 

img

Mark Zuckerberg

 

Čo to znamená pre Facebook?

 

Toto významné zlyhanie prichádza v čase, keď sa spoločnosť snaží presvedčiť zákonodarcov v USA a mimo nich, že je schopná chrániť používateľské dáta.

 

Zakladateľ Facebooku Mark Zuckerberg v piatok povedal, že firma berie bezpečnosť používateľov vážne. Podľa vyjadrení odborníkov by však spoločnosť ako Facebook, ktorá uschováva také množstvo dát, mala byť na podobné útoky dobre pripravená.

 

Spoločnosť Facebook sa zatiaľ nevyjadrila k tomu, prečo tieto chyby neboli objavené skôr a či bude niekto vo firme niesť priamu zodpovednosť za tento hackerský útok.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Tomáš Tóth
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies