Facebook čelí kritike: Na ľuďoch si spravili pokus, ovplyvňovali ich správanie!

NETKY.SK • 1 Júl 2014, 15:31 • 2 min
Facebook čelí kritike: Na ľuďoch si spravili pokus, ovplyvňovali ich správanie!

SAN FRANCISCO – Stovky tisíc ľudí sa stali súčasťou obrovského experimentu na Facebooku bez toho, aby o tom vedeli. Túto správu vydala americká akadémia vied, podľa ktorej vedci testovali, či informácie zobrazené na Facebooku môžu ovplyvniť vašu náladu.

slovakia

left justify in out

Najpoužívanejšia sociálna sieť, ktorá má viac ako miliardu užívateľov, využila 689-tisíc z nich a pekne sa s nimi pohrali. Upravili im ich News feed (hlavné novinky), teda vaša úvodná stránka, ktorú vidíte po prihlásení a zobrazujú sa na nej príspevky vašich priateľov a skupín, ktoré nasledujete.

 

Tím vedcov z Facebooku rozdelil ľudí na dve skupiny. Jednej zobrazovali v „news feede“ len pozitívne príspevky, ktoré obsahovali kľúčové slová ako láska, pekný, alebo roztomilý. Druhej skupine naopak zobrazovali iba príspevky, ktoré boli negatívne a obsahovali s kľúčové slová ako bolesť, škaredý, alebo zlý.

 

Tento obrovský experiment sa odohral na začiatku roku 2012. A vedci na základe neho zistili, že Facebook dokáže výrazne ovplyvniť náladu užívateľov.

 

Americký odborníci tvrdia, že Facebook vykonáva experimenty na svojich používateľoch protiprávne. Podľa hovorcu spoločnosti na to však právo majú, pretože každý používateľ súhlasí s podmienkami používania, kde je aj odstavec o experimentoch.

 

Podobné pokusy robí asi 15% webov medzi nimi aj Google. Tieto weby však svoje dáta nezhromažďujú.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies