Facebook čelí hromadnej žalobe pre porušovanie práva na súkromie

NETKY.SK • 3 Január 2014, 17:04 • 2 min
Facebook čelí hromadnej žalobe pre porušovanie práva na súkromie

WASHINGTON - Najväčšia internetová sociálna sieť na svete údajne monitoruje súkromné správy používateľov a získané informácie neoprávnene využíva na marketingové účely.

slovakia

left justify in out

Internetová sociálna sieť Facebook čelí hromadnej žalobe za porušenie legislatívy v oblasti práva na súkromie. Spoločnosť podľa sťažovateľov sleduje súkromné správy, v ktorých používatelia odkazujú na iné internetové stránky a získané informácie využíva na marketingové účely. Žalobu podali dvaja používatelia zo štátov Oregon a Arkansas 30. decembra na súd v severnej Kalifornii, uviedla v piatok agentúra AFP.

Facebook systematicky porušoval právo spotrebiteľov na súkromie, keď bez súhlasu používateľov monitoroval ich súkromné odkazy. Tým, že službu prezentoval ako súkromnú, Facebook získal mimoriadne cenné informácie, nakoľko "užívatelia, ktorí veria, že komunikujú prostredníctvom nesledovanej služby o sebe pravdepodobne prezradia skutočnosti, ktoré by neprezradili, ak by vedeli, že obsah je monitorovaný", uvádza sa v žalobe. 

Hromadná žaloba požaduje kompenzácie pre všetkých používateľov, ktorí si prostredníctvom Facebooku vymieňali správy s odkazmi na iné webové stránky. Podľa žaloby utŕžil Facebook v roku 2011 z predaja cielenej reklamy 2,7 mld. USD. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona