Facebook a Microsoft ukázali ku koľkým účtom chceli Američania prístup

NETKY.SK • 15 Jún 2013, 11:36 • 2 min
Facebook a Microsoft ukázali ku koľkým účtom chceli Američania prístup

SAN FRANCISCO - Spoločnosti Facebook a Microsoft na základe dohody s vládou USA zverejnili počty žiadostí o poskytnutie užívateľských údajov, ktoré im predložili americké úrady. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Ako prvý zverejnil v piatok príslušnú bilanciu Facebook. Podľa vlastného vyjadrenia dostal v druhej polovici roku 2012 9000-10.000 žiadostí o poskytnutie údajov týkajúcich sa 18.000-19.000 jeho užívateľov. 

Facebook v tejto súvislosti zdôraznil, že ide len o zlomok z vyše 1,1 miliardy aktívnych užívateľov tejto sociálnej siete po celom svete. 

Príslušné požiadavky predložili federálne, štátne alebo miestne orgány USA, pričom väčšina z nich bola súčasťou bežných policajných vyšetrovaní. 

Microsoft za rovnaké obdobie roku 2012 dostal od amerických úradov 6000-7000 príkazov v trestnoprávnych záležitostiach a otázkach národnej bezpečnosti a ďalších podobných podnetov, ktoré sa týkali 31.000-32.0000 zákazníckych účtov spoločnosti.

O zverejnení podobnej bilancie rokujú s orgánmi USA aj zástupcovia firmy Google. 

Facebook, Microsoft a Google verejne vyzvali americké úrady, aby im umožnili sprístupniť údaje o skutočnom rozsahu a počte žiadostí o poskytnutie užívateľských údajov. Reagovali tak na nedávne články v novinách Washington Post a Guardian, ktoré odhalili prísne tajné sledovacie programy amerických tajných služieb. 

Týmto spôsobom sa internetové spoločnosti snažia vyvrátiť medializované podozrenia, že poskytli tajným službám priame napojenie na svoje centrálne servery.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona