Fabius upozornil, že výsledky parížskej klimatickej konferencie budú právne záväzné

NETKY.SK • 12 November 2015, 15:41 • 2 min
Fabius upozornil, že výsledky parížskej klimatickej konferencie budú právne záväzné

PARÍŽ - Akákoľvek dohoda ohľadom globálnych klimatických zmien, ku ktorej dospejú účastníci veľkej decembrovej konferencie v Paríži, bude právne záväzná a bude mať konkrétny dopad. Vyhlásil to dnes francúzsky minister Laurent Fabius, ktorého citovala agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Minister tak reagoval na slová svojho amerického náprotivka Johna Kerryho, ktorý pre stredajšie vydanie denníka Financial Times uviedol, že dohoda, ktorá vzíde z parížskej konferencie, "sa určite nestane zmluvou". Podľa Fabiusa však tieto rozhovory na rozdiel od predchádzajúcich rokovaní nebudú "prázdnymi rečami". "Právnu povahu dohody preskúmajú znalci legislatívy a určia, či sa bude môcť považovať za zmluvu alebo medzinárodnú dohodu," dodal šéf francúzskej diplomacie. Kerry pre zmienené noviny povedal, že text tohto dokumentu nebude stanovovať záväzné nariadenia, ako tomu bolo v prípade Kjótskeho protokolu o znížení emisií oxidu uhličitého z roku 1997, ktorý Washington odmietol podpísať.


Zatiaľ čo Európska únia a rozvojové štáty požadujú, aby boli výsledky podobných environmentálnych konferencií medzinárodne záväzné pre každú signatársku krajinu, iné štáty, ako USA, trvajú len na ich štátnom presadení. Vysokopostavení predstavitelia z takmer 200 krajín sa medzi 30. novembrom a 11. decembrom stretnú vo francúzskej metropole so zámerom dohodnúť sa na obmedzení globálneho otepľovania. Predošlá klimatická konferencia, ktorá sa konala v roku 2009 v Kodani, sa skončila neúspechom, pripomína Reuters.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies