Fabius o klimatickej dohode: Urobili sme pokrok, ale práce je ešte veľa

NETKY.SK • 10 December 2015, 08:28 • 2 min
Fabius o klimatickej dohode: Urobili sme pokrok, ale práce je ešte veľa

PARÍŽ - Rozhovory vo Francúzsku trvajúce týždeň a pol dnes vyústili do kratšieho textu klimatickej dohody, ale stále poznačeného problémami. Vyjednávači zo 195 krajín sa názorovo odlišujú v otázke, ako ďaleko zájsť pri znižovaní rastu globálnej teploty - a ako za to zaplatiť.

slovakia

left justify in out

"Urobili sme pokrok, ale stále pred nami zostáva množstvo práce," povedal francúzsky minister zahraničných vecí Laurent Fabius delegátom zhromaždeným na okraji metropoly Paríž, ktorí majú dohodu uzavrieť do piatka 11. decembra.

Fabius uviedol, že z nového textu vypadlo oproti pôvodnému 43-stranovému návrhu celkovo 14 strán a dve tretiny doterajších sporných formulácií sa už vyriešili. Minister dal vyjednávačom úlohu prísť s ďalším novým návrhom najneskôr do štvrtkového popoludnia.

 

Štvorročné rokovania o dohode síce vrcholia, ale zostáva ešte celý rad základných sporov o to, ktoré krajiny by mali platiť náklady na prechod sveta na nízkouhlíkový energetický systém.

 

Rozvojové krajiny žiadajú, aby mali vlády bohatých krajín povinnosť zvýšiť financovanie klimatických opatrení z už sľúbených 100 miliárd ročne, a to od roku 2020.

 

Bohatšie štáty odmietajú formulácie, vďaka ktorým by pre ne bolo právne záväzné takto zvyšovať financie - a presadzujú náhradný plán, podľa ktorého by sa finančné prostriedky získavali od širšieho okruhu darcovských krajín, napríklad od Číny a ďalších, čo si to môžu dovoliť.

 

Ostré názorové rozdiely existujú aj v otázke, či by konečným cieľom klimatickej dohody mal byť maximálny nárast globálneho otepľovania o dva stupne Celzia oproti predindustriálnemu obdobiu - alebo o 1,5 stupňa Celzia. Práve táto druhá možnosť je podľa vyše 100 rozvojových krajín jediný bezpečný nárast, aby sa odvrátili ďalšie smršte, lejaky či stúpanie hladiny morí.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies