Fabius: Jadrová dohoda s Iránom vydrží najmenej desať rokov

NETKY.SK • 14 Júl 2015, 12:59 • 2 min
Fabius: Jadrová dohoda s Iránom vydrží najmenej desať rokov

VIEDEŇ - Komplexná dohoda o jadrovom programe, ktorú dnes uzavrel Irán so šiestimi svetovými mocnosťami, bude dostatočne pevná najmenej po dobu nasledujúcich desiatich rokov, pričom svetové mocnosti budú pozorne sledovať, ako Irán využíva peniaze získané vďaka uvoľneniu sankcií.

slovakia

left justify in out

Pre denník Le Monde to dnes uviedol francúzsky minister zahraničných vecí Laurent Fabius, ktorého citovala agentúra Reuters.


"Postoj konštruktívnej neústupnosti Paríža umožnil prijať dostatočne pevnú dohodu, ktorá vydrží najmenej desať rokov. V tomto duchu budeme dozerať aj na jej implementáciu," uviedol Fabius. 


Na otázku, či je znepokojený tým, že by sa Irán pomocou peňazí, ktoré mu budú plynúť z uvoľnenia západných sankcií, mohol pokúsiť destabilizovať región, šéf francúzskej diplomacie odpovedal: "Bude to jedna zo skúšok a my budeme nanajvýš ostražití." 


Fabius si nemyslí, že francúzske firmy budú Iránom potrestané za to, že Paríž počas rokovaní zastával tvrdý postoj. 


Ministri zahraničných vecí Británie, Číny, Francúzska, Ruska a Spojených štátov sa stretli dnes približne hodinu po polnoci vo Viedni a následne dospeli k dohode, o ktorej sa rokovalo viac ako 20 mesiacov. 


Dohoda je míľnikom vo vzťahoch medzi Teheránom a západnými štátmi, ktoré Irán podozrievajú, že svojím civilným jadrovým programom maskuje ambície vyvinúť jadrovú zbraň. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies