F1: Víťazom dramatickej VC Monaka sa stal Hamilton

NETKY.SK • 29 Máj 2016, 16:45 • 2 min
F1: Víťazom dramatickej VC Monaka sa stal Hamilton

MONTE CARLO - Britský jazdec v službách Mercedesu Lewis Hamilton zaznamenal premiérové víťazstvo v prebiehajúcej sezóne seriálu MS Formuly 1, keď triumfoval na Veľkej cene Monaka.

slovakia

left justify in out

Ako druhý prišiel do cieľa Austrálčan Daniel Ricciardo na Red Bulle, stupeň víťazov doplnil prekvapujúco tretí Mexičan Sergio Perez na Force India. Lídrom seriálu zostal Nemec Nico Rosberg, ktorý finišoval na siedmej pozícii.

 

Štart pretekov výrazne ovplyvnili poveternostné podmienky, vytrvalý dážď obral fanúšikov o tradičný začiatok, monoposty krúžili úvodné kolá za bezpečnostným vozidlom. Pretekať sa nakoniec začalo až na začiatku ôsmeho kola, podľa predpokladov si udržal prvé miesto Ricciardo, ktorý bez problémov ustál tlak Mercedesov. Pod zelenými vlajkami sa však jazdilo iba niekoľko desiatok sekúnd, hneď v prvom ostrom kole havaroval Jolyon Palmer a išlo sa opäť za safety carom, ale tentoraz iba "virtuálnym". V 12. kole skončil po vlastnej jazdeckej chybe Räikkönen, ktorý s odtrhnutým predným návesom nedokázal prísť do boxov.

 

Veľký vzruch nastal v 17. kole, keď Hamilton "predbehol" svojho tímového kolegu Rosberga za zvláštných okolností, na čo vedenie tímu zareagovalo, že išlo o úmyselný manéver. Postupom pretekov začala trať vysychať. Ďalší z radu "kiksov" počas aktuálnej sezóny predviedol Rus Daniil Kvjat, ktorý ťukol v ostrom súboji do Kevina Magnussena na Renaulte. Veľký šok nastal aj v 32. kole, keď zašiel do boxov líder priebežného poradia Ricciardo, ale mechanici boli nepripravení a Austrálčan stratil drahocenné sekundy v čakaní na správne pneumatiky. O dve kolá neskôr sa skončila spanilá jazda Maxa Verstappena, z posledného miesta sa dostal na body, ale na začiatku trate nedobrzdil a rozbil monopost.

 

 

Na čelo sa dostal Hamilton, ktorý zvládol odrážať útoky Red Bullu. Po pokojnejšej fáze prišla v 50. kole havária tímových kolegov Sauberu, Ericsson aj napriek jasným inštrukciám z vysielačky "zostrelil" Nasra. Záver pretekov nepriniesol výraznejšiu drámu, na celkovom poradí nič nezmenil ani dážď v predposlednom kole. Hamilton si udržal prvé miesto, tesne druhý skončil Ricciardo a na pódium sa dostal ako tretí Sergio Perez.

 

Z rúk monackého princa Alberta s manželkou si trofej pre víťaza prebral Hamilton, ktorý sa triumfom vrátil do boja o celkový triumf. "Ďakujem Bohu, že to dnes vyšlo tak, ako som chcel. Chcel by som poďakovať fanúšikom, že prišli v takom hojnom počte. Tiež vďaka tímu, že mi perfektne pripravil auto. Ťažko sa mi momentálne hľadajú slová. Chcel by som pogratulovať aj Ricciardovi, ktorý odjazdil perfektný víkend. Je to jeden z najlepších jazdcov, čo aj ukazoval v pretekoch," povedal britský jazdec, ktorý si zapísal celkovo 44. víťazstvo v seriáli F1.

 

Sklamaný bol Ricciardo: "Nerád by som komentoval preteky, neviem, kde som ich prehral. Úprimne, nie som taký nadšený, ako by som mohol byť. Avizoval som do boxu, že prídem vymeniť pneumatiky, ale neboli pripravení. Neviem, čo by som k tomu viac povedal. Som sklamaný z druhého miesta."

 

 

Spokojnosť s premiérovým pódiom v tejto sezóne pre Force India odprezentoval tretí Perez: "Som úprimne šťastný, tím odviedol úžasnú robotu. Chcel by som venovať toto pódium majiteľovi nášho tímu, ktorý nás veľmi podporoval. Vyšla nám taktika s pneumatikami, keď som potreboval zatlačiť, tak som dokázal zatlačiť."

 

Výsledky VC Monaka:

 

1. Lewis Hamilton (V.Brit./Mercedes) 1:59:29,133 hod., 2. Daniel Ricciardo (Aus./Red Bull) +7,252 s., 3. Sergio Perez (Mex./Force India) +13,825, 4. Sebastian Vettel (Nem./Ferrari) +15,846, 5. Fernando Alonso (Šp./McLaren) +85,076, 6. Nico Hülkenberg (Nem./Force India) +92,999, 7. Nico Rosberg (Nem./Mercedes) +93,290, 8. Carlos Sainz (Šp./Toro Rosso) +1 kolo, 9. Jenson Button (V.Brit./McLaren) +1 kolo, 10. Felipe Massa (Bra./Williams) +1 kolo, 11. Valteri Bottas (Fín./Williams) +1 kolo, 12. Esteban Gutierrez (Mex./Haas) +1 kolo, 13. Romain Grosjean (Fr./Haas) +2 kolá, 14. Pascal Wehrlein (Nem./Nem.) +2 kolá, 15. Rio Haryanto (Ind./Manor) +4 kolá, Marcus Ericsson (Švéd./Sauber), Felipe Nasr (Braz./Sauber), Max Verstappen (Hol./Red Bull), Kevin Magnussen (Dán./Renault), Daniil Kvjat (Rus./Toro Rosso), Kimi Räikkönen (Fín./Ferrari), Jolyon Palmer (V.Brit./Renault) - všetci nedokončili

 

Celkové poradie seriálu MS v F1 po šiestich podujatiach:

 

1. Rosberg 106 b., 2. Hamilton 82, 3. Ricciardo 66, 4. Räikkönen 61, 5. Vettel 60, 6. Verstappen 38, 7. Massa 37, 8. Bottas 29, 9. Perez 23, 10. Kvjat 22, 11. Grosjean 22, 12. Alonso 18, 13. Sainz 16, 14. Hülkenberg 14, 15. Magnussen 6, 16. Button 5, 17. Stoffel Vandoorne (Bel./McLaren) 1




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona