F1: Vettel v Monaku s tretím víťazstvom v sezóne, double Ferrari takmer po 7 rokoch

NETKY.SK • 28 Máj 2017, 16:00 • 2 min
F1: Vettel v Monaku s tretím víťazstvom v sezóne, double Ferrari takmer po 7 rokoch

MONTE CARLO - Nemecký jazdec Sebastian Vettel z tímu Ferrari triumfoval v nedeľňajšej prestížnej Veľkej cene Monaka formuly 1.

slovakia

left justify in out

Dvadsaťdeväťročný rodák z Heppenheimu štartoval z druhého miesta a počas zastávok v boxoch sa dokázal prepracovať na vedúcu pozíciu pred tímového kolegu a víťaza kvalifikácie Kimi Räikkönena. Fínsky pilot na druhej priečke zaostal za víťazom o 3,145 sekundy. Tretí finišoval Austrálčan Daniel Ricciardo na monoposte Red Bull s odstupom 3,745 sekundy. Zatiaľ najväčší konkurent Vettela v boji o majstrovský titul Lewis Hamilton z Mercedesu skončil na siedmom mieste vinou zbabranej kvalifikácie, kde obsadil len 14. post. Jeho kolegu Valtteriho Bottasa klasifikovali na štvrtom poste, v závere sa musel brániť pred dobiedzajúcim Maxom Verstappenom z Red Bullu.

Vettel s Räikkönenom vybojovali pre Ferrari prvé double od Veľkej ceny Nemecka v júli 2010. Vtedy sa oň postarali Fernando Alonso s Felipem Massom. Vettel dosiahol v nedeľu svoje 45. víťazstvo v F1 v kariére, v tomto roku zatiaľ neskončil horšie ako druhý. Zo šiestich doterajších pretekov má na konte tri výhry a tri druhé priečky. Preto mu zaslúžene patri vedúce postavenie v tohtoročnom šampionáte so 129 bodmi. Na druhej priečke je Hamilton s 25-bodovým odstupom, tretí Bottas stráca už 54 bodov. Ferrari, ktoré dosiahlo v Monaku prvý triumf od sezóny 2001, sa zásluhou double dostalo aj na prvú pozíciu v Pohári konštruktérov, pred Mercedesom vedie o 17 bodov. Nasledujúca veľká cena sa uskutoční 11. júna v kanadskom Montreale.

Štart z prvého radu vyšiel monopostom Ferrari bez problémov a už po prvom kole na nich strácal Bottas viac ako sekundu. Líder Räikkönen si vypracoval pred kolegom Vettelom dostatočný náskok a nebol ohrozený použitím systému DRS. Úvod monackej veľkej ceny prebehol nečakane hladko, na úzkej trati nedošlo ku kolíziám. Hamilton štartujúci z 13. miesta sa po štarte dostal o jednu priečku vyššie, ale potom sa nevedel posunúť vyššie. Ferrari išlo v pohode, v 10. kole mal Räikkönen náskok dvoch sekúnd pred Vettelom a 5,6 sekundy pred Bottasom. Vettel sa v potom ďalšom priebehu začal približovať k Räikkönenovi, medzitým sa prvým odstupujúcim stal Hülkenberg z Renaultu pre problémy s prevodovkou. V 25. kole jazdci Ferrari dostihli o kolo pomalších pilotov a Vettel zaostával za lídrom zrazu o menej ako sekundu, doťahoval sa aj Bottas. Po upokojení situácie sa odstupy na prvých troch priečkach opäť natiahli.

Približne v polovici pretekov prišlo k výmenám pneumatík v boxoch a po nich sa Vettel ocitol na čele pred Räikkönenom, na tretie miesto sa prepracoval Ricciardo, siedmy bol Hamilton. V 60. kole sa v zákrute Portier po ťuknutí od Buttona (McLaren) prevrátil Wehrlein (Sauber) na bok k bariére a na trať po prvý raz vyšlo bezpečnostné vozidlo. Krátko na to skončil v pretekoch aj druhý monopost Sauberu, Ericsson nezvládol riadenie v Sainte Devote a čelne vrazil do bariéry. Jedenásť kôl pred koncom sa opäť išlo naplno, poradie na prvých troch priečkach sa nezmenilo. Hneď po reštarte skončil v bariére v Sainte Devote Vandoorne z McLarenu. Vedúci Vettel si do konca pretekov v pohode kontroloval náskok a pripísal si tretiu výhru v sezóne.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies