F1: Vettel v Maďarsku s 2. triumfom pre Ferrari v sezóne

NETKY.SK • 26 Júl 2015, 16:12 • 2 min
F1: Vettel v Maďarsku s 2. triumfom pre Ferrari v sezóne

BUDAPEŠŤ - Sebastian Vettel z tímu Ferrari využil skvelý štart a stal sa víťazom nedeľňajšej Veľkej ceny Maďarska, desiateho podujatia tohtoročného seriálu majstrovstiev sveta formuly 1.

slovakia

left justify in out

Dvadsaťosemročný nemecký pilot štartoval z tretieho miesta, no už po prvej zákrute sa dostal do vedenia. Neskôr ešte urputne bojoval o prvé miesto, ktoré napokon uhájil a po prvý raz v kariére sa radoval na okruhu Hungaroring. Rodák z Heppenheimu dosiahol pre Ferrari druhé víťazstvo v sezóne, predtým vyhral VC Malajzie v závere marca. Zároveň je to pre Vettela 41. prvenstvo v pretekoch F1 v kariére.


Zatiaľ životný výsledok dosiahol Daniil Kvjat z Red Bullu, ktorý skončil na druhom mieste. Maximum ruského pretekára bolo doteraz štvrté miesto z májovej Veľkej ceny Monaka. Tretia priečka patrila jeho tímovému kolegovi Danielovi Ricciardovi. Ten obhajoval vlaňajšie prvenstvo. Piloti Red Bullu dosiahli vôbec prvé pódiové umiestnenie v tejto sezóne. 


Preteky nevyšli jazdcom majstrovského Mercedesu. Lewis Hamilton hneď po štarte prišiel o vedenie, vyletel z trate, poškodil si predné krídlo, dostal penalizáciu a napokon finišoval šiesty. Jeho tímový kolega Nico Rosberg ešte v závere bojoval o víťazstvo, ale defekt ho poslal do boxov a napokon na konečnú ôsmu pozíciu. 


Prvýkrát v sezóne sa ocitli na bodovaných priečkach v jedných pretekoch obaja jazdci McLarenu. Fernando Alonso bol piaty (doteraz najlepšie 10.) a jeho "parťák" Jenson Button deviaty. Bodované pozície doplnili ešte štvrtý Max Verstappen (Toro Rosso), siedmy Romain Grosjean (Lotus) a desiaty Marcus Ericsson (Sauber). 


V celkovom poradí vedie Hamilton o 21 bodov pred Rosbergom, tretí Vettel zaostáva za lídrom o 42 bodov. V "efjednotke" teraz nasleduje štvortýždňová letná prestávka, najbližšie sa jazdci predstavia 23. augusta v belgickom Spa-Francorchamps. 

Priebeh:
Vynikajúco vyštartovali jazdci Ferrari, Vettel sa z tretieho miesta dostal po prvej zákrute do vedenia, Räikkönen z piatej pozície sa predral na druhú. Držiteľ pole position Hamilton nielenže prišiel o prvú priečku, ale po chybe vyletel z trate a vrátil sa až na desiatom mieste. Rosberg bol po prvom kole tretí. Vettel viedol po úvodnom kole pred Räikkönenom už o 1,5 sekundy. Hamilton sa na konci prvej desiatky trápil s Massom, pred Brazílčana sa napokon dostal až v úvode 10. kola. Britský úradujúci majster sveta na rovnakom mieste zakrátko predstihol aj ôsmeho Péreza. Vettel na čele zvyšoval svoj náskok, na svojho tímového kolegu mal v 15. kole 2,3 sekundy k dobru. Tretí Rosberg zaostával za lídrom už o osem sekúnd. Po prvých zastávkach v boxoch sa na popredných priečkach nič nezmenilo, viedol Vettel pred Räikkönenom (+5,5) a Rosbergom (+11). Hamilton sa z ôsmej pozície posunul na piatu tesne za Ricciarda. Jazdec Red Bullu odolával tlaku, no napokon mu podľahol v 29. kole. Brit v tom čase zaostával za tretím Rosbergom o 16 sekúnd, za Vettelom dokonca o 34 s. Piloti Ferrari jazdili s bezpečným náskokom pred mercedesmi, ktorým sa nedarilo znižovať manko. V 43. kole sa Hülkenbergovi odlomilo predné krídlo, dostalo sa pod jeho monopost, Nemec stratil kontrolu nad vozidlom a čelne narazil do bariéry. Vedenie pretekov okamžite spustilo virtuálny safety car, pár sekúnd na to následne vyšlo z boxovej uličky skutočné bezpečnostné vozidlo, to pre veľké množstvo úlomkov v cieľovej rovinke prechádzalo s celým štartovým poľom cez pit lane. Dvadsať kôl pred koncom sa opäť začalo ísť naplno, Vettel sa udržal na prvom mieste, ale Räikkönen aj pre problémy s jednotkou MGU-K prišiel o druhú priečku na úkor Rosberga. Reštart nevyšiel Hamiltonovi, ktorý sa dostal do kontaktu s Ricciardom, poškodil si predné krídlo a musel ísť na výmenu k mechanikom. Vrátil sa na 13. pozícii a navyše dostal penalizáciu prejazdom boxovou uličkou. Aj Räikkönen zamieril do boxov, keď o pár kôl neskôr ukončil svoje trápenie a odstúpil. Vpredu sa odohrával boj o víťazstvo, Rosbergovo manko na Vettela sa pohybovalo okolo jednej sekundy, tretí Ricciardo zaostával o dve sekundy. V úvode 64. kola sa Ricciardo dostal do kolízie s Rosbergom a Nemcovi spôsobil defekt ľavej zadnej pneumatiky. Sám Austrálčan si zničil predné krídlo a obaja piloti museli ísť do boxov. To skvele zahralo do kariet Vettelovi. Ten sa už viac nemusel strachovať a vybojoval pre Ferrari druhé víťazstvo v sezóne. 

 

Výsledky F1 - Veľká cena Maďarska - Hungaroring - nedeľa (po 69 kolách): 1. Sebastian Vettel (Nem.) Ferrari 1:46:09,985 h, 2. Daniil Kvjat (Rus.) Red Bull +5,748 s, 3. Daniel Ricciardo (Aus.) Red Bull +25,084, 4. Max Verstappen (Hol.) Toro Rosso +44,2, 5. Fernando Alonso (Šp.) McLaren +49,079, 6. Lewis Hamilton (V. Brit.) Mercedes +52,025

 

Poradie MS (po 10 z 19 pretekov): 1. Lewis Hamilton (V. Brit.) Mercedes 202 bodov, 2. Nico Rosberg (Nem.) Mercedes 181, 3. Sebastian Vettel (Nem.) Ferrari 160, 4. Valtteri Bottas (Fín.) Williams 77, 5. Kimi Räikkönen (Fín.) Ferrari 76, 6. Felipe Massa (Braz.) Williams 74

 

Pohár konštruktérov: 1. Mercedes 383 bodov, 2. Ferrari 236, 3. Williams 151, 4. Red Bull 96, 5. Force India 39, 6. Lotus 35



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies