F1: V Bahrajne favoritom Mercedes, silné má byť aj Ferrari

NETKY.SK • 16 Apríl 2015, 13:54 • 2 min
F1: V Bahrajne favoritom Mercedes, silné má byť aj Ferrari

SACHÍR - Po týždni v rýchlom slede pokračuje seriál majstrovstiev sveta formuly 1, na programe je v nedeľu Veľká cena Bahrajnu, ktorou sa uzavrie ázijské turné z úvodu sezóny.

slovakia

left justify in out

Najväčším favoritom na víťazstvo na okruhu v Sachíre sú už tradične jazdci Mercedesu, najmä však úradujúci majster sveta Lewis Hamilton.

Britský pilot je momentálne vo veľkej forme, vyhral všetky doterajšie tri kvalifikácie a vyťažil z nich dve prvenstvá. Iba v Malajzii bol nad jeho sily Nemec Sebastian Vettel na Ferrari. "Po výsledku v Číne som bol veľmi nadšený, ale už myslím na ďalšie preteky. Mám za sebou skvelý štart do ročníka, ale vlaňajšok mi ukázal, že nemôžem byť nikdy spokojný a teraz je to ešte výraznejšie, keďže Ferrari je momentálne veľmi silné. V Bahrajne som v minulosti nemal bohvieaké výsledky v porovnaní s ostatnými okruhmi. Minulý rok som tu vyhral po prvý raz a rozhodne si to budem pamätať, pretože som zviedol skvelý súboj s Nicom. To je to, čo milujem na pretekárskom športe. V tejto chvíli som na tom dobre, takže cieľom je zopakovať vlaňajší výkon," povedal Hamilton pre oficiálnu stránku svojho zamestnávateľa. 

 

V inom rozpoložení je Hamiltonov kolega Nico Rosberg. Dvadsaťdeväťročný Nemec obvinil Brita v Číne z toho, že ho úmyselne spomaľoval a ohrozil jeho pozíciu. Víťaz ôsmich veľkých cien bol na tlačovke v Šanghaji značne podráždený, čo dal najavo. Hamilton len neveriacky na neho pozeral. "Začíname nanovo. Lewis si môže jazdiť, ako chce, je to na ňom. Absolútne ma to nezaujíma. Medzi nami je to niekedy dobré, niekedy nie. Nevidím však dôvod, aby som to s ním ďalej rozoberal. Víkend v Číne bol pre mňa frustrujúci a som rád, že ďalšie preteky sú už teraz a môžem sa pustiť do práce. V Bahrajne som ešte nikdy nevyhral, ale za ostatné dva roky som vyhral kvalifikáciu, takže viem, že som tu rýchly," povedal pre denník Bild Rosberg, ktorý má v tejto sezóne na konte zatiaľ dve druhé miesta a jedno tretie. 

 

Solídny výkon sa v Bahrajne očakáva aj od Ferrari. Scuderii prospievajú vysoké teploty, čo sa dalo badať aj v tropickej Malajzii. Monopost SF15-T je veľmi šetrný k pneumatikám, čo by mohli využiť Vettel s Kimim Räikkönenom. "K Mercedesu sme bližšie ako pred mesiacom, čo je pozitívne, ale pred nami je ešte veľa práce. Dôležité je tiež, že sme si dokázali udržať odstup od ostatných tímov. V Bahrajne dúfame, že budeme ešte bližšie. Máme silné auto v akýchkoľvek podmienkach, taký je môj pocit," vyjadril sa štvornásobný šampión Vettel pre stránku Ferrari. 

 

Výhradný dodávateľ pneumatík pre efjednotku, talianska spoločnosť Pirelli, priviezol do Bahrajnu stredne tvrdé a mäkké zmesi. Na okruhu v Sachíre sa tradične vyskytuje veľa nečistôt, najmä piesok, trať vyžaduje vysoký prítlak a je veľmi náročná na brzdy a zadné gumy. Podľa predpovedí meteorológov má byť tento víkend v dejisku pretekov cez deň okolo 30°C, no veľká cena sa jazdí za súmraku. Nedeľňajšie preteky odvysiela stanica Sport2HD v priamom prenose od 17.00 h SELČ, sobotňajšia kvalifikácia je na programe v rovnakom čase. 

 

Veľká cena Bahrajnu: 
Dejisko: Sachír 
Dĺžka okruhu: 5412 metrov 
Dĺžka pretekov: 57 okruhov (308,238 km) 
Divácka kapacita: 50 000 
Minuloročný víťaz: Lewis Hamilton (V. Brit.) Mercedes 
Najrýchlejšie kolo v pretekoch: Pedro de la Rosa (Šp.) McLaren - 1:31,447 min (2005) 
Rekordér v počte víťazstiev - jazdec: Fernando Alonso 3 (2005, 2006, 2010) 
Rekordér v počte víťazstiev - tím: Ferrari 4 (2004, 2007, 2008, 2010) 

Prehľad víťazov posledných 10 ročníkov VC Bahrajnu: 
2014 - Lewis Hamilton (V. Brit.) Mercedes 
2013 - Sebastian Vettel (Nem.) Red Bull 
2012 - Sebastian Vettel (Nem.) Red Bull 
2011 - preteky zrušili 
2010 - Fernando Alonso (Šp.) Ferrari 
2009 - Jenson Button (V. Brit.) Brawn 
2008 - Felipe Massa (Braz.) Ferrari 
2007 - Felipe Massa (Braz.) Ferrari 
2006 - Fernando Alonso (Šp.) Renault 
2005 - Fernando Alonso (Šp.) Renault 

Celkové poradie (po 3 pretekoch z 19): 1. Lewis Hamilton (V. Brit.) Mercedes 68 bodov, 2. Sebastian Vettel (Nem.) Ferrari 55, 3. Nico Rosberg (Nem.) Mercedes 51, 4. Felipe Massa (Braz.) Williams 30, 5. Kimi Räikkönen (Fín.) Ferrari 24, 6. Valtteri Bottas (Fín.) Williams 18 

Pohár konštruktérov: 1. Mercedes 112 bodov, 2. Ferrari 79, 3. Williams 48, 4. Sauber 19, 5. Red Bull 13, 6. Toro Rosso 12 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies