F1: Posledná rozlúčka s Bianchim bude v utorok

NETKY.SK • 19 Júl 2015, 20:40 • 2 min
F1: Posledná rozlúčka s Bianchim bude v utorok

NICE 19. júla (SITA) - Pohreb francúzskeho bývalého pilota formuly 1 Julesa Bianchiho, ktorý v sobotu nadránom podľahol zraneniam z Veľkej ceny Japonska z októbra 2014, sa uskutoční v utorok 21. júla o 10.00 h miestneho času v Katedrále Sainte-Réparate v jeho rodnom meste Nice.

slovakia

left justify in out

Informácia sa objavila na oficiálnom twitterovom konte 25-ročného niekdajšieho jazdca Manoru.

 

Bianchi (nar. 3. augusta 1989) utrpel na spomenutom podujatí 5. októbra minulého roka rozsiahle zranenia hlavy, keď vo vysokej rýchlosti a zlých poveternostných podmienkach narazil do kovovej zadnej časti žeriavu, ktorý v tom čase odpratával monopost iného pilota Adriana Sutila. Bianchi bol po incidente celý čas v umelom spánku a z piatka na sobotu definitívne prehral svoj boj. 

 

Jules Bianchi absolvoval 34 pretekov F1 v rokoch 2013 a 2014 a pre Manor (vtedajšiu Marussiu) vybojoval 9. miestom na VC Monaka vôbec prvé body v kráľovskej motoristickej triede. Francúz je prvým jazdcom efjednotky, ktorý podľahol následkom havárie v pretekoch od 1. mája 1994, keď sa na VC San Marína pri náraze do múru fatálne zranil trojnásobný brazílsky majster sveta Ayrton Senna. 

 

Pohreb sa uskutoční len tri dni pred úvodným tréningom na Veľkej cene Maďarska F1, ktorá sa každoročne koná na Hungaroringu neďaleko Budapešti. 

 

Ecclestone: Formula je najbezpečnejšia v histórii, no riziko bude vždy

Formula 1 je najbezpečnejšia v celej svojej histórii, no riziko bude vždy súčasťou tohto športu. Vyhlásil to výkonný riaditeľ F1 Bernie Ecclestone v reakcii na sobotňajšie úmrtie francúzskeho pilota Julesa Bianchiho.
      

"Ak by ste si mali vybrať, v čom budete mať nehodu, mali by ste zvoliť práve monopost F1, pretože je pravdepodobne najbezpečnejší ako kedy bol. To, čo sa stalo Julesovi, bolo veľmi, veľmi nešťastné. Samozrejme, stále je to nebezpečné," povedal osemdesiatštyriročný funkcionár pre rádio BBC.
      

Dvadsaťpäťročný Bianchi podľahol v noci na sobotu zraneniam hlavy, ktoré utrpel pri havárii na minuloročnej Veľkej cene Japonska. V kóme sa nachádzal od 5. októbra 2014, keď jeho monopost vo vysokej rýchlosti vrazil do pojazdného žeriavu, ktorý v danej chvíli odstraňoval z trate iné pretekárskej vozidlo.
      

V novembri ho z Japonska previezli do nemocnice v Nice na juhu Francúzska, kde bol na jednotke intenzívnej starostlivosti. Sám niekoľko mesiacov dýchal, orgány nepotrebovali žiadne podporné prístroje, ale vedomie už nenadobudol.
      

"Ten žeriav tam vôbec nemal byť. Urobili sme veľmi veľa preto, aby sme sa uistili, že ak auto do niečoho narazí, budú to pneumatiky a potom dopadne všetko v poriadku," pokračoval.
      

Ecclestone vyjadril ľútosť nad úmrtím mladého jazdca a povedal, že F1 a motoristický svet prišli o veľký talent: "A veľmi milého človeka. Je to naozaj tragické. Dúfam, že ľudia si ho zapamätajú preto, aký bol jazdec a človek a nie preto, že mal nehodu," dodal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies