F1: Odpísaný Bottas ovládol preteky v Turecku

NETKY.SK • 11 Október 2021, 09:18 • 2 min
F1: Odpísaný Bottas ovládol preteky v Turecku

ISTANBUL – V zložitých podmienkach na mokrej trati v Turecku dominoval pilot Mercedesu Valtteri Bottas a pripísal si svoje prvé víťazstvo v tohtoročnej sezóne F1.

slovakia

left justify in out

Kde bol tento Valtteri celú sezónu? 

Menej slávny pilot z dvojice tímu Mercedes sa počas celej sezóny výrazne trápil. Párkrát predviedol dobré výkony v kvalifikáciach, ale nikdy ich nedokázal premeniť na víťazstvo. 

 

Všetko sa zmenilo práve tento víkend na krásnej trati v tureckom Istanbule. Za náročných podmienok sa vďaka trestu Lewisa Hamiltona postavil Fín na pole position a systém štart-cieľ ovládol preteky na trati v Istanbule.

 

 

Bottas nezaváhal na štarte a udržal si prvú pozíciu, počas celých pretekov udával tempo a dokázal si kontrolovať stav svojich pneumatík. Už v prvých kolách sa odpútal od Verstappena a postupne svoj náskok zväčšoval. Do cieľa dorazil na prvom mieste s náskokom cez 14 sekúd. V posledných kolách dokonca zajazdil najrýchlejšie kolo pretekov a pripísal si aj jeden extra bod za najrýchlejšie kolo pretekov. 

 

"Bol to jeden z najlepších pretekov v mojej kariére. Celé preteky išlo o správne manažovanie pneumatík a dobrú stratégiu. Okrem jedného zaváhania v prvej zákrute som išiel bezchybné preteky," povedal Fín krátko po víťazstve.

 

 

Red Bull odchádza z Turecka maximálne spokojný

Pred víkendom sa očakávalo, že táto trať by mala viac sedieť Red Bullu ako Mercedesu. Lenže býci si priniesli až priveľa prítlaku a v tréningoch sa značne trápili. V kvalifikácii sa oklepali, ale tempu Mercedesu zjavne nestačili. 

 

Verstappen využil penalizáciu Hamiltona, ktorý si nasadil nový motor a štartoval až z 11. priečky. Verstappen bez problémov obsadil 2. miesto a získal dôležité body v majstrovskom boji. Svoju 2-bodovú stratu premenil na 6-bodový náskok pred VC Ameriky. V popretekovom rozhovore sa ho David Coulthard spýtal, čo bolo na dnešných pretekoch najťažšie? A Max vtipne odpovedal, "Zostať hore". 

 

 

Spokojný može byť aj jeho kolega Sergio Peréz, ktorý obsadil 3. miesto po krásnych súbojoch s Leclercom a Hamiltonom. Pre Peréza to je prvé pódium od VC Francúzska. Práve jeho súboj s Hamiltonom bola najnapínavejšia časť nedeľňajších pretekov. Po pretekoch povedal Peréz Verstappenovi, že mu za ten súboj Max dlží pár pohárikov Tequily.

 

 

Nový motor Ferrari poriadne šliape!

Piloti Ferrari nasadili nové vylepšené motory a hneď to bolo poznať. Charles Leclerc sa dokázal držať na 3. mieste a jeho odstup od Bottasa a Verstappena bol vždy do 10 sekúnd. Počas pretekov ukázal, že Ferrari malo nato sa držať aj tých najsilnejších. Keby nebolo drobného zaváhania Ferrari, čo sa týka stratégie, tak by Leclerc obsadil zaslúžené 3. miesto. 

 

Druhý pilot Ferrari Carlos Sainz sa z 19. miesta fantasticky prebojoval na 8. miesto. Predviedol pár krásnych predbiehacích manévrov a vyhral ocenenie hlasované divákmi pretekára dňa

 

 

Ocon zvládol preteky bez zastávky v boxoch!

Je až neuveriteľné, že pilot tímu Alpine Estéban Ocon dokončil preteky bez zastávky v boxoch. Na svojich prechodných pneumatikách odkrúžil všetkých 58 kôl a nakoniec za svoju enormnú snahu získal jeden bodík za 10. miesto. 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Oliver Peth
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies