F1: Jazdci Mercedesu pred Hockenheimom s motiváciou navyše

NETKY.SK • 18 Júl 2014, 10:26 • 2 min
F1: Jazdci Mercedesu pred Hockenheimom s motiváciou navyše

HOCKENHEIM - Tohtoročný seriál majstrovstiev sveta formuly 1 sa dostáva do svojej druhej polovice, v nedeľu 20. júla sa na okruhu Hockenheimring uskutoční desiate podujatie - Veľká cena Nemecka. Pomaly sa blíži aj koniec európskej časti sezóny, jazdci sa na starom kontinente predstavia ešte štyrikrát a potom si v polovici októbra z Ázie ešte "odskočia" na preteky do ruského Soči.

slovakia

left justify in out

Vlani na Nürburgringu triumfoval úradujúci a štvornásobný majster sveta Sebastian Vettel, no tento rok sa po zmene technických pravidiel trápi. V individuálnom hodnotení patrí pilotovi Red Bullu po deviatich veľkých cenách až šieste miesto. "Vždy si užívam atmosféru na Hockenheimringu. Už keď prídete na okruh ráno, je plný fanúšikov a na tribúnach vidno veľké množstvo nemeckých vlajok. To nám dodáva mnoho odhodlania. Samozrejme, že sa im chcete za to odvďačiť, ale nie vždy to máte vo vlastných rukách. Cez víkend však budeme útočiť a do pretekov dáme všetko," povedal Vettel pre oficiálnu stránku efjednotky. 

 

Medzi najväčších a zrejme aj jediných favoritov patria pred VC Nemecka jazdci Mercedesu. Jeden z dvojice Nico Rosberg, Lewis Hamilton sa s veľkou pravdepodobnosťou bude na konci sezóny tešiť z majstrovského titulu. Boj je veľmi napínavý, Rosberg má momentálne pred Hamiltonom iba štvorbodový náskok. Na poslednej VC Veľkej Británie sa podarilo triumfovať britskému pilotovi napriek tomu, že štartoval až zo šiestej priečky. Rosberg musel pre technické problémy odstúpiť. "Vyhrať na Silverstone bol jednoducho neuveriteľný pocit - pre mňa, tím a fanúšikov. Nemohol som si želať viac. Bol to dobrý štart smerom k druhej polovici ročníka, v boji o titul to bude veľmi tesné. Samozrejme, nikdy nechcete vidieť svojho tímového kolegu v problémoch. Dúfame, že naše autá už doštrajkovali a budeme sa môcť sústrediť na súboje na trati. Nemôžete mať všetko - najrýchlejší monopost, najväčšiu rýchlosť a perfektnú spoľahlivosť. Do pretekov v Nemecku idem s tým, že ak odvediem dobrú prácu, môžem byť vpredu. Pôjde o domácu veľkú cenu pre Mercedes, takže bude dôležité pre mňa i pre tím dosiahnuť čo najlepší výsledok. V Nemecku som vyhral už dvakrát, ale na Hockenheimringu naposledy v roku 2008. Cieľom pre tento víkend bude zmeniť to," vyjadril sa Hamilton. 

 

Nico Rosberg vo Veľkej Británii nedokončil vôbec svoje prvé preteky v sezóne, z predchádzajúcich ôsmich má na konte tri prvé a päť druhých miest. Po odstúpení z VC na Britských ostrovoch sa bude určite chcieť vrátiť na vlnu úspechov. "V Hockenheime pôjde o rozhodujúce preteky pre nás všetkých. Je to domáca veľká cena Mercedesu a pre mňa druhá taká po Monaku. Som veľmi odhodlaný sa pobiť o dobrý výsledok. Je to okruh, na ktorom som počas mojej kariéry dosiahol najviac víťazstiev, takže sedí môjmu jazdeckému štýlu. Samozrejme, že by som do tohto zoznamu rád pridal aj preteky formuly 1. Vždy som mal veľkú podporu zo strany nemeckých fanúšikov. Veľmi sa na to teším," dodal aktuálny líder poradia MS Rosberg. 

 

Po VC Veľkej Británie sa rozprúdila diskusia okolo legálnosti systému FRIC (front-and-rear interconnected suspension), ktorý prepája predné a zadné zavesenie kolies. Medzinárodná automobilová federácia (FIA) vo štvrtok rozhodla, že od súťažného víkendu vyhradeného pre Veľkú cenu Nemecka ho nebude môcť používať žiadny tím. Dodávateľ pneumatík pre formulu 1 Pirelli priviezol na Hockenheimring dve najmäkšie zmesi pneumatík. Počasie by malo fanúšikom i jazdcom priať v piatok aj v sobotu, meteorológovia hlásia jasno a maximálnu teplotu 33° C. Horšie to bude podľa predpovedí v nedeľu, má pršať a ortuť teplomera vystúpi najviac na 27° C. Nedeľňajšie preteky sa začnú tradične o 14.00 h, sobotňajšia kvalifikácia je na programe v rovnakom čase. 

 

Preteky VC Nemecka sú prvými "nemeckými" v efjednotke po návrate Pirelli ako dodávateľa pneumatík a patria medzi podujatia s najdlhšou históriou. Po prvý raz sa išli už v roku 1926. V oficiálnom kalendári MS F1 figurujú od roku 1951 a chýbali v ňom dodnes len trikrát (1955, 1960, 2007). V novodobej histórii hostili VC najmä dva legendárne okruhy - Hockenheimring a Nürburgring. Raz sa išla na okruhu AVUS blízko Berlína (1959). V roku 2007 Nemecko prišlo o právo organizovať dve VC, keďže od roku 2008 získal práva na VC Európy okruh v španielskej Valencii. Na základe dohody sa od roku 2008 v organizovaní VC Nemecka striedajú usporiadatelia na Hockenheimringu a Nürburgringu. Okruh neďaleko mesta Hockenheim v Bádensku-Württenbersku postavili v roku 1932. Leží na brehu rieky na úplnej rovine. Prešiel dvoma veľkými prestavbami - v roku 1965 a 2001, ktoré viedli k jeho skráteniu z pôvodných 8 na dnešných 4,5 km. Súčasnú podobu trate navrhol architekt Hermann Tilke. 

 

Hockenheimring si vyžiadal niekoľko životov pilotov F1, no nikdy nie na VC Nemecka. V roku 1968 sa tu na pretekoch F2 skončila životná púť dvojnásobného majstra sveta (1963, 1965), Škóta Jima Clarka. V roku 1980 tu pri testoch tímu Alfa Romeo smrteľne havaroval Francúz Patrick Depailler. Súčasťou areálu v Hockenheimringu je na európskych tratiach nezvyčajná štvrťmíľová rovinka na preteky dragsterov. 

Veľká cena Nemecka: 
Dejisko: Hockenheimring 
Dĺžka jedného kola: 4,574 km 
Dĺžka pretekov: 306,458 km (67 kôl) 
Divácka kapacita: 120 000 miest na sedenie 
Minuloročný víťaz: Sebastian Vettel (Nem.) Red Bull - na Nürburgringu 
Najrýchlejšie kolo v pretekoch: 1:13,780 min - Kimi Räikkönen (Fín.) McLaren (2004) 
Najviac víťazstiev - jazdec: 4 - Michael Schumacher (1995, 2002, 2004, 2006) 
Najviac víťazstiev - tím: 21 - Ferrari 

Prehľad posledných víťazov VC Nemecka: 
2013 - Sebastian Vettel (Nem.) Red Bull 
2012 - Fernando Alonso (Šp.) Ferrari 
2011 - Lewis Hamilton (V. Brit.) McLaren 
2010 - Fernando Alonso (Šp.) Ferrari 
2009 - Mark Webber (Aus.) Red Bull 
2008 - Lewis Hamilton (V. Brit.) McLaren 
2007 - nekonala sa 
2006 - Michael Schumacher (Nem.) Ferrari 
2005 - Fernando Alonso (Šp.) Renault 
2004 - Michael Schumacher (Nem.) Ferrari 
2003 - Juan Pablo Montoya (Kol.) Williams 
2002 - Michael Schumacher (Nem.) Ferrari 
2001 - Ralf Schumacher (Nem.) Williams 
2000 - Rubens Barrichello (Braz.) Ferrari 

Poradie MS (po 9 z 19 pretekov): 1. Nico Rosberg (Nem.) Mercedes 165 bodov, 2. Lewis Hamilton (V. Brit.) Mercedes 161, 3. Daniel Ricciardo (Aus.) Red Bull 98, 4. Fernando Alonso (Šp.) Ferrari 87, 5. Valtteri Bottas (Fín.) Williams 73, 6. Sebastian Vettel (Nem.) Red Bull 70 

Pohár konštruktérov: 1. Mercedes 326 bodov, 2. Red Bull 168, 3. Ferrari 106, 4. Williams 103, 5. Force India 91, 6. McLaren 90. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies