F1: Hamilton vyhral VC USA a získal tretí titul majstra sveta

NETKY.SK • 26 Október 2015, 06:53 • 2 min
F1: Hamilton vyhral VC USA a získal tretí titul majstra sveta

AUSTIN - Britský jazdec Lewis Hamilton sa stal tretíkrát v kariére majstrom sveta v pretekoch F1. Pilot Mercedesu si definitívne zabezpečil prvenstvo vďaka triumfu na nedeľňajšej VC USA na okruhu v Austine, ktorý bol jubilejným desiatym v sezóne. Tri kolá pred koncom aktuálnej sezóny má pred v poradí druhým Nemcom Sebastianom Vettelom, ktorý finišoval tretí, už nedostihnuteľný náskok.

slovakia

left justify in out

Hamilton už v prvej zákrute odrazil nápor svojho tímového spolujazdca Nemca Nica Rosberga. V 4. kole sa preteky skončili pre Stevensa z Marussie, ktorý odstúpil pre technické problémy. O tri kolá neskôr ho napodobnil Bottas, ktorý sa už zo zastávky v boxoch nevrátil. Virtuálny safety car v 8. kole pomohol Rosbergovi, ktorý v priebehu pár sekúnd predbehol Ricciarda a Kvyata. Tretím jazdcom, ktorý preteky nedokončil, bol Grosjean. Rýchle kolá jazdil Ricciardo a dostal sa pred Hamiltonana prvé miesto. Do 20. kola väčšina jazdcov vymenila pneumatiky a v 23. kole sa pred Ricciarda dostal na prvú priečku Rosberg, krátko na to tretieho Kvyata predbehol Hamilton.

 

Nevydarené preteky v podaní stajne Williams - Mercedes podčiarkol Felipe Massa, ktorý musel z VC USA odstúpiť pre technické problémy. Preteky sa o pár kôl skončili pre Ericssona a napokon aj pre Räikkonnena, ktorý pár kôl predtým narazil do bariéry. V 28. kole sa na trati objavil safety car, vďaka čomu sa výrazný náskok medzi Rosbergom a druhým Hamiltonom stiahol na minimum. Brit krátko predtým po aktivácii systému DRS predbehol Ricciarda, čím sa dostal na druhú priečku. Vďaka viacerým úspešným manévrom sa Vettel v 34. kole prepracoval na tretie miesto. Na prvej priečke jazdiaci Rosberg šiel do boxov v 40. kole, vrátil sa na 4. pozícii a na čele sa ocitol Hamilton. V 44. kole doplatil na šmyk Kvyat, ktorý po náraze do bariéry nemohol v pretekoch pokračovať. Sedem kôl pred koncom spravil jazdeckú chybu Rosberg, na pár sekúnd vyšiel z trate a na prvú priečku sa dostal Hamilton.

 

Brit si v záverečných kolách postrážil svoju pozíciu a v cieľovej rovinke si prišiel po svoj tretí titul. "Chcem poďakovať všetkým divákom, ktorí tu boli aj napriek dažďu. Neviem nájsť správne slová. Je to neuveriteľný pocit. Nemohol by som tento úspech dosiahnuť bez tohto tímu. Celý tím mi v uplynulých rokoch pomohol, aby som sa mohol zžiť s týmto autom," povedal Brit na stupňoch víťazov. Rosberg na margo chyby v závere uviedol. "Ani neviem, čo sa stalo. Nie som spokojný." Vettela mrzelo, že stratil už i teoretickú šancu zabojovať o titul. "Je to zvláštny pocit prejsť cieľovou líniou s pocitom, že už nemôžeme byť svetovým šampiónom. Verím, že v budúcej sezóne Mercedesy viac potrápime."

 

Výsledky VC USA:

1. Lewis Hamilton (V. Brit./Mercedes) 1:50:52,703 h, 2. Nico Rosberg (Nem./Mercedes) +2,850 s, 3 Sebastian Vettel (Nem./Ferrari) +3,381, 4. Max Verstappen (Hol./Toro Rosso - Renault) +22,359, 5. Sergio Pérez (Mex./Force India-Mercedes) +24,413, 6. Jenson Button (V. Brit/McLaren) +28, 058, 7. Carlos Sainz (Špan./Toro Rosso - Renault) +30,619, 8. Pastor Maldonado (Venez./Lotus-Mercedes) +32,273, 9. Felipe Nasr (Braz./Sauber-Ferrari) +40,257, 10. Daniel Ricciardo (Austr./Red Bull-Renault) +53, 371.

 

Nedokončili preteky: Will Stevens (V. Brit/Marussia-Ferrari), Valtteri Bottas (Fím./Williams-Mercedes), Marcus Ericsson (Švéd./Sauber-Ferrari), Romain Grosjean (Franc./Lotus-Mercedes), Felipe Massa (Braz./Williams-Mercedes), Nico Hülkenberg (Nem./Force India-Mercedes), Kimi äikkonnen (Fín./Ferrari), Daniil Kvyat (Rus./Red Bull-Renault)

 

Poradie MS F1 (po 16. z 19. pretekov): 1. Lewis Hamilton 327 bodov, 2. Sebastian Vettel 251, 3. Nico Rosberg 247, 4. Kimi Räikkönen 123, 5. Valtteri Bottas 111, 6. Felipe Massa 109

Pohár konštruktérov: 1. Mercedes 574 bodov, 2. Ferrari 374, 3. Williams 220, 4. Red Bull 150, 5. Force India 102, 6. Lotus 70

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies