F1: Hamilton víťazne v Mexiku, Vettela penalizovali

NETKY.SK • 31 Október 2016, 07:56 • 2 min
F1: Hamilton víťazne v Mexiku, Vettela penalizovali

MEXICO CITY - Britský jazdec formuly 1 Lewis Hamilton triumfoval na nedeľňajšej Veľkej cene Mexika. Úradujúci svetový šampión zvíťazil pred Nicom Rosbergom a v boji o majstrovský titul skresal ďalších sedem bodov z náskoku tímového kolegu z tímu Mercedes.

slovakia

left justify in out

Rosberg momentálne v šampionáte vedie o 19 bodov pred Hamiltonom. Na treťom mieste na Okruhu bratov Rodríguezovcov skončil pôvodne Max Verstappen na monoposte Red Bull, ale krátko po finiši dostal od riaditeľstva pretekov päťsekundovú penalizáciu, ktorá ho odsunula na piatu priečku. Na pódiovú pozíciu sa dostal Sebastian Vettel, ktorého Verstappen brzdil, ale ani ten sa z nej dlho netešil. Komisári dodatočne rozhodli, že sa nedovolene bránil proti útoku Daniel Ricciarda, uložili mu desaťsekundovú penalizáciu, čo vynieslo na tretiu priečku Austrálčana. Vettel skončil napokon až piaty za Verstappenom.


Incident sa odohral vo štvrtej zákrute, oba monoposty sa dotkli kolesami. Komisári si predvolali jeho aktérov a na základe údajov z telemetrie a videozáznamu usúdili, že Vettel abnormálne zmenil smer, čím vystavil seba aj súpera do nebezpečnej situácie. Dostal za to tiež dva trestné body do svojej jazdeckej licencie.


Tridsaťjedenročný rodák zo Stevenage Hamilton si v Mexiku pripísal 51. prvenstvo v kariére a v historickej štatistike sa vyrovnal legendárnemu francúzskemu štvornásobnému majstrovi sveta Alainovi Prostovi. Pred ním je už len Michael Schumacher s 91 triumfami.


"Preteky boli úžasné, toto sú najlepší fanúšikovia. Milujem to tu," zneli prvé slová Hamiltona po pretekoch. "Mám za sebou dobrý deň. Lewis bol počas víkendu príliš rýchly," dodal Rosberg.


Do konca tejto sezóny zostáva odjazdiť ešte dve veľké ceny, tá najbližšia sa uskutoční 13. novembra v brazílskom Sao Paule. Záverečné preteky tohto ročníka sú na programe 27. novembra v Abú Zabí v Spojených arabských emirátoch.


Víťaz kvalifikácie Hamilton dobre vyštartoval, ale pred prvou zákrutou nedobrzdil a vyšiel na trávu. Vzadu kolidoval Wehrlein s Ericssonom a na trať sa vydalo bezpečnostné vozidlo. Na druhom mieste bol Rosberg, treťom Verstappen. Red Bull následne povolal Ricciarda z piatej pozície do boxov a ocitol sa na 17. priečke. Po chvíli safety car zišiel z okruhu a opäť sa jazdilo naplno. Hamilton si vpredu postupne budoval náskok, pred tímovým kolegom Rosbergom mal v 10. kole tri sekundy k dobru. Ricciardo sa rýchlo predieral štartovým poľom. Piloti postupne absolvovali zastávky u svojich mechanikov, po nich bol Hamilton pred Rosbergom a Verstappenom, za nimi bol už Ricciardo. V tom čase viedol Vettel, ktorý ešte nebol v boxoch. Učinil tak až takmer v polovici veľkej ceny v 32. kole. Po prezutí z mäkkých pneumatík na stredne tvrdé sa ocitol na 6. priečke za tímovým kolegom Räikkönenom.


Staronovým lídrom bol tak Hamilton, ktorý mal pred Rosbergom náskok takmer päť sekúnd. Tretí Verstappen sa pomaly približoval k Rosbergovi. Nemec ukrajoval z náskoku Hamiltona, v 42. kole zaostával o štyri sekundy. V 49. kole sa Verstappen dostal k Rosbergovi na rozdiel menej ako jednej sekundy. Krátko na to sa mladý Holanďan dostal pred Nemca, ale len na niekoľko sekúnd, pretože neubrzdil nájazd do zákruty a vyšiel mimo trať. Pätnásť kôl pred koncom mal Hamilton pred Rosbergom sedemsekundový náskok. Na tretieho Verstappena sa doťahoval Vettel, ktorý mal o 20 kôl čerstvejšie pneumatiky. Vettelovi zároveň dýchal na krk Ricciardo. Austrálčan kolo pred koncom zaútočil na Nemca, ale ten súboj tesne ustál. Vettel tým prišiel o šancu dostať sa pred Verstappena. Hamilton si v pohode ustrážil náskok pred Rosbergom a vybojoval ďalšie dôležité víťazstvo v boji o majstrovský titul.

Výsledky - Veľká cena Mexika F1 - Mexico City - nedeľa (po 71 kolách): 1. Lewis Hamilton (V. Brit.) Mercedes 1:40:31,402 h, 2. Nico Rosberg (Nem.) Mercedes +8,354 s, 3. Daniel Ricciardo (Aus.) Red Bull +20,858, 4. Max Verstappen (Hol.) Red Bull +21,323, 5. Sebastian Vettel (Nem.) Ferrari +27,313, 6. Kimi Räikkönen (Fín.) Ferrari +49,376

Poradie MS (po 19 z 21 pretekov): 1. Nico Rosberg (Nem.) Mercedes 349 bodov, 2. Lewis Hamilton (V. Brit.) Mercedes 330, 3. Daniel Ricciardo (Aus.) Red Bull 242, 4. Sebastian Vettel (Nem.) Ferrari 187, 5. Kimi Räikkönen (Fín.) Ferrari 178, 6. Max Verstappen (Hol.) Red Bull 177

Pohár konštruktérov: 1. Mercedes 679 bodov - istý majstrovský titul, 2. Red Bull 427, 3. Ferrari 365, 4. Force India 145, 5. Williams 136, 6. McLaren 74

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona