F1: Hamilton v Singapure o vyrovnanie Vettela so Sennom

NETKY.SK • 18 September 2015, 10:49 • 2 min
F1: Hamilton v Singapure o vyrovnanie Vettela so Sennom

SINGAPUR - Počas nadchádzajúceho víkendu čakajú na jazdcov motoristickej formuly 1 jedny z najťažších pretekov v sezóne - Veľká cena Singapuru.

slovakia

left justify in out

Podujatie na mestskom okruhu Marina Bay sa koná pod umelým osvetlením, piloti sa musia prestaviť na nočný režim, v lokalite zvyčajne panuje veľké teplo a vysoká vlhkosť a preteky sú vôbec najdlhšími v celom kalendári. Vlani trvali 2:00:04,795 h, rekordným je čas spred troch rokov - 2:00:26,144.


V uplynulej sezóne sa z víťazstva tešil Lewis Hamilton, jazdec Mercedesu a úradujúci majster sveta je favoritom aj teraz. Tridsaťročný rodák zo Stevenage vyhral v Marina Bay aj v roku 2009 ešte vo farbách McLarenu. Britovi tento ročník zatiaľ vychádza, vyhral 7 z 12 pretekov a čoraz viac sa blíži k zisku tretieho titulu. "Singapurské podujatie patrilo vždy k najlepším v sezóne. Skvelé mesto, ktoré v noci vyzerá úchvatne a pod ním leží zradný okruh - ale jeden z mojich najobľúbenejších. Musíte sa počas dvoch hodín sústrediť na sto percent, čo je ťažšie, ako sa môže zdať. Navyše, trápi nás obrovská vlhkosť. Každý šmyk vás môže stáť vletenie do bariér. Nebude ľahké dosiahnuť tretie víťazstvo. Som však teraz vo forme a budem sa snažiť o hetrik," povedal Hamilton pre oficiálnu stránku svojho zamestnávateľa. Brit sa v prípade víťazstva dotiahne na Sebastiana Vettela a legendárneho Ayrtona Sennu v počte triumfov v pretekoch F1. Obaja majú na konte 41 úspechov, lepší sú už len Alain Prost (51) a sedemnásobný šampión Michael Schumacher (91).


S majstrovskými ambíciami to nevyzerá dobre pre druhého pilota Mercedesu Nica Rosberga. Nemec zaostáva v hodnotení MS za Hamiltonom o 53 bodov, poslednú veľkú cenu vyhral v júni v rakúskom Spielbergu a pred dvoma týždňami smolne nedokončil preteky v talianskej Monze. Navyše, pred VC Singapuru nasadí posledný "beztrestný" pohonný agregát, každý ďalší ho už bude stáť miesta na štarte. "Mám pred sebou posledných sedem pretekov sezóny, nemám čo stratiť. Musím vrhnúť všetky sily do útoku, nevzdám sa žiadnych okolností. Singapur je ťažký pre všetkých, fyzicky aj psychicky, ale milujem takéto výzvy. Vlani ma delili od pole position len tisíciny a v pretekoch som sa cítil dobre až do problému s volantom. Viem, že mám rýchlosť na to, aby som dokázal zvíťaziť. Dúfam, že víkend prebehne hladko a pod reflektormi budem mať šancu na úspech," pokračoval Rosberg.


Pred VC Singapuru nastala jedna zmena v jazdeckom obsadení, Roberta Merhiho nahradí v monoposte tímu Manor Alexander Rossi. Američan absolvuje aj preteky v Japonsku, USA, Mexiku a Brazílii. Merhi sa predstaví v ruskom Soči a Abú Zabí v SAE.


V Singapure bude dôležitá sobotňajšia kvalifikácia, v doterajších siedmich edíciách jej víťaz nikdy neprišiel v pretekoch o prvé miesto v úvodnom kole. Sobotné popoludnia sú v tejto sezóne doménou Hamiltona, ovládol ich 11 z 12. O stopercentnú úspešnosť ho obral Rosberg v máji v Španielsku. Veľkú cenu na okruhu v Marina Bay ohrozoval zo začiatku týždňa smog a s tým spojené znečistenie ovzdušia, ktoré vytvárali rozsiahle požiare v susednej Indonézii. Organizátori si však nechceli pripustiť zmenu termínu konania podujatia.


Tímy dostanú k dispozícii od poskytovateľa pneumatík Pirelli mäkké a supermäkké zmesi, ale keďže singapurský asfalt je o niečo drsnejší než ten v Monaku, očakávajú sa dve alebo tri zastávky v boxoch. V piatok a sobotu by malo na juhovýchode Ázie pršať, ale v nedeľu v noci v čase veľkej ceny sa neočakávajú zrážky. Maximálna teplota by mala vystúpiť na 32°C. Nedeľňajšie preteky so začiatkom o 14.00 h SELČ odvysiela stanica Sport2HD v priamom prenose, sobotňajšia kvalifikácia je na programe o tretej popoludní.

Veľká cena Singapuru

Dejisko: mestský okruh v Marina Bay
Dĺžka okruhu: 5065 m
Dĺžka pretekov: 308,828 km (61 kôl)
Divácka kapacita: 110 000
Minuloročný víťaz: Lewis Hamilton (V. Brit.) Mercedes
Najrýchlejšie kolo v pretekoch: Sebastian Vettel (Nem.) Red Bull 1:48,574 (2013)
Najviac víťazstiev - jazdec: 3 - Sebastian Vettel (2011, 2012, 2013)
Najviac víťazstiev - tím: 3 - Red Bull

História:
Na území Singapuru sa išli prvé preteky monopostov na okruhu Thomson Road v roku 1961 pod názvom Orient Year Grand Prix. O rok neskôr už mali titul VC Malajzie. Po osamostatnení Singapuru od Malajzie sa od roku 1965 jazdili ako VC Singapuru. Niekoľko smrteľných nehôd a ropná kríza v roku 1973 ukončili históriu pretekov na Thomson Road. V roku 2007 sa dohodla singapurská vláda a telekomunikačná spoločnosť SingTel s Berniem Ecclestonom na päťročnej zmluve na usporiadanie VC Singapuru formuly 1. Trať v uliciach mesta Marina Bay, ktoré je centrom zábavy najmä pre zahraničných turistov, vytýčil známy nemecký architekt okruhov F1 Hermann Tilke. Vedie v blízkosti prístavu, čím pripomína trať v Monaku.

Kuriozity:
VC Singapuru je jediným podujatím v seriáli MS F1, ktoré sa jazdí v noci pri svetle reflektorov. Štartuje o 20.00 h miestneho času, čo vyhovuje európskym vysielateľom. Víťazstvo Španiela Fernanda Alonsa na Renaulte na prvej VC Singapuru v roku 2008 bolo spochybnené o rok neskôr, keď sa ukázalo, že jeho vtedajší tímový spolujazdec Nelson Piquet ml. po vnútrotímovej dohode úmyselne narazil do zvodidiel tesne po tom, ako Alonso absolvoval prvú zastávku v boxoch. Na trať musel vyjsť safety car, svoje pit stopy absolvovali aj ďalší jazdci, ktorí sa po nich zaradili až za Alonsa. Ten vďaka tejto výhode zvíťazil. Aféra prepukla o rok neskôr, keď Renault počas sezóny vyhodil Piqueta ml. a ten zverejnil citlivé informácie. Celá kauza znamenala podmienečné vylúčenie na dva roky pre tím Renault, päťročnú suspendáciu pre technického riaditeľa Pata Symondsa a doživotný trest v F1 pre vtedajšieho šéfa tímu Flavia Briatoreho, ktorý však súd neskôr zrušil. Alonso pre nedostatok dôkazov vyšiel z aféry čistý. Okruh Sepang, na ktorom sa jazdí VC Malajzie, sa nachádza len 300 km od Marina Bay. Preto malajzijskí predstavitelia považovali VC Singapuru za nekalú konkurenciu pre svoje preteky. Bernie Ecclestone však tento problém vyriešil presunutím podujatia v Sepangu na jarný termín, preteky v Marina Bay sa jazdia na jeseň.

Prehľad víťazov VC Singapuru:
2014 Lewis Hamilton (V. Brit.) Mercedes
2013 Sebastian Vettel (Nem.) Red Bull
2012 Sebastian Vettel (Nem.) Red Bull
2011 Sebastian Vettel (Nem.) Red Bull
2010 Fernando Alonso (Šp.) Ferrari
2009 Lewis Hamilton (V. Brit.) McLaren
2008 Fernando Alonso (Šp.) Renault

Poradie MS (po 12 z 19 pretekov): 1. Lewis Hamilton (V. Brit.) Mercedes 252 bodov, 2. Nico Rosberg (Nem.) Mercedes 199, 3. Sebastian Vettel (Nem.) Ferrari 178, 4. Felipe Massa (Braz.) Williams 97, 5. Kimi Räikkönen (Fín.) Ferrari 92, 6. Valtteri Bottas (Fín.) Williams 91

Pohár konštruktérov: 1. Mercedes 451 bodov, 2. Ferrari 270, 3. Williams 188, 4. Red Bull 113, 5. Force India 63, 6. Lotus 50
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies