F1: Hamilton sa stal víťazom VC Kanady

NETKY.SK • 13 Jún 2016, 07:55 • 2 min
F1: Hamilton sa stal víťazom VC Kanady

MONTREAL - Úradujúci majster sveta Lewis Hamilton triumfoval na nedeľňajšej Veľkej cene Kanady formuly 1. Tridsaťjedenročný jazdec Mercedesu zvíťazil po štarte z prvého miesta, hoci časť pretekov viedol Sebastian Vettel z Ferrari.

slovakia

left justify in out

Brit oslavoval druhý úspech v tomto roku a celkovo 45. v kariére F1 po lepšej pneumatikovej stratégii, absolvoval o jednu zastávku v boxoch menej oproti Nemcovi. Hamilton na okruhu Gillesa Villeneuva v Montreale dosiahol už piate víťazstvo po rokoch 2007, 2010, 2012 a 2015. Vettel zaostal za Hamiltonom napokon o 5,011 sekundy. Pre Vettela je to štvrté umiestnenie v tejto sezóne na stupňoch víťazov, stále mu však chýba víťazstvo. Pódium doplnil fínsky pilot Williamsu Valtteri Bottas, pre ktorého ide o najlepší výsledok v roku 2016.

 

"Aký skvelý deň. Dnes som mal zase raz zlý štart, nie som si istý, prečo - pravdepodobne som prehrial spojku. Sebastian (Vettel) a Nico (Rosberg) mali celkom dobrý vjazd do prvej zákruty, pneumatiky som mal studené, bol som pretáčavý. Som rád, že sme si s Nicom nepoškodili autá. Potom som sa snažil dohnať Sebastiana. V roku 2007 som tu vyhral prvý raz, takže toto je ako požehnanie," povedal Hamilton na pódiu do mikrofónu amerického herca Michaela Douglasa.

 

"Lewis bol dnes o niečo rýchlejší, to bol celý problém. Máme však za sebou dobrý víkend, v pretekoch sme si užili veľa zábavy," dodal Vettel a pre Sky F1 ho doplnil jeho šéf Maurizio Arrivabene: "Precenili sme degradáciu pneumatík, to je dôvod, prečo sme Sebastiana zavolali do boxov tak skoro. Bolo to zlé rozhodnutie. Nepotrebujeme z toho robiť veľkú kauzu. Dnes sme sa dopustili chyby, ale veľkou je to, keď pre ňu prehráte."

 

Líder šampionátu Nico Rosberg sa ešte snažil predbehnúť Maxa Verstappena, ale urobil hodiny a prišiel o šancu na štvrtú priečku. V prvej desiatke finišovali aj Kimi Räikkönen (Ferrari), Daniel Ricciardo (Red Bull), Nico Hulkenberg (Force India), Carlos Sainz (Toro Rosso) a Sergio Pérez (Force India).

 

V celkovom poradí vedie stále Rosberg, ktorý má pred tímovým kolegom Hamiltonom deväťbodový náskok. Na priebežné tretie miesto sa posunul Vettel o 38 bodov za Rosberga. Najbližšia veľká cena sa uskutoční už o týždeň, na programe je premiérová Veľká cena Európy na mestskom okruhu v azerbajdžanskom Baku.

 

Vettel vynikajúco vyštartoval z tretieho miesta a ešte pred prvou zákrutou sa dostal pred obidva mercedesy. Medzi Hamiltonom a Rosbergom navyše došlo ku kontaktu, druhý menovaný skončil mimo trať a prepadol sa až na desiatu pozíciu. Aktuálny líder poradia MS sa pomaly predieral dopredu. Vettel po 10 kolách viedol pred Hamiltonom o niečo vyše sekundy, za nimi išli oba Red Bully, piaty bol Räikkönen. Vzápätí Buttonovi zhorel motor a nachvíľu zasvietil virtuálny safety car. Hneď na to Vettel zamieril do boxov a vrátil sa na 4. priečku za Red Bully.

 

O malú chvíľu už bol Nemec pred nimi. V 24. kole prišiel k mechanikom aj Hamilton, po výjazde sa zaradil na druhé miesto o 13 sekúnd za vedúceho Vettela. Úradujúci majster postupne ukrajoval z náskoku lídra, po polovici pretekov mal Nemec k dobru okolo 10 sekúnd. Vettel zamieril v 37. kole na výmenu pneumatík, ocitol sa na druhej pozícii o 7,5 sekundy za Hamiltonom. Schyľovalo sa k boju o víťazstvo. Pätnásť kôl pred koncom mal Hamilton k dobru 4,4 sekundy. Vettel ale spravil chybu, jeho manko sa zvýšilo na 5,7 sekundy a postupne rástlo. Brit napokon udržal prvé miesto a tešil sa z druhého víťazstva v tejto sezóne.

Výsledky - Veľká cena Kanady F1 - nedeľa (po 70 kolách): 1. Lewis Hamilton (V. Brit.) Mercedes 1:31:06,296 h, 2. Sebastian Vettel (Nem.) Ferrari +5,011 s, 3. Valtteri Bottas (Fín.) Williams +46,422, 4. Max Verstappen (Hol.) Red Bull +53,020, 5. Nico Rosberg (Nem.) Mercedes +1:02,093 min, 6. Kimi Räikkönen (Fín.) Ferrari +1:03,017

Poradie MS (po 7 z 21 pretekov): 1. Nico Rosberg (Nem.) Mercedes 116 bodov, 2. Lewis Hamilton (V. Brit.) Mercedes 107, 3. Sebastian Vettel (Nem.) Ferrari 78, 4. Daniel Ricciardo (Aus.) Red Bull 72, 5. Kimi Räikkönen (Fín.) Ferrari 69, 6. Max Verstappen (Hol.) Red Bull 50

Pohár konštruktérov: 1. Mercedes 223 bodov, 2. Ferrari 147, 3. Red Bull 130, 4. Williams 81, 5. Force India 42, 6. Toro Rosso 32




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies