F1: Bottas v Soči oslavuje premiérové víťazstvo v kariére

NETKY.SK • 30 Apríl 2017, 15:58 • 2 min
F1: Bottas v Soči oslavuje premiérové víťazstvo v kariére

SOČI - Fínsky jazdec tímu Mercedes Valtteri Bottas si v nedeľňajšej Veľkej cene Ruska pripísal premiérové víťazstvo v motoristickej formule 1.

slovakia

left justify in out

Dvadsaťsedemročný rodák z Nastoly vďačí za prvý triumf v kariére skvelému štartu, keď sa z tretieho miesta dostal pred oboch pretekárov Ferrari Kimiho Räikkönena a Sebastiana Vettela.

 

Nemec potom síce stíhal fínskeho nováčika vo farbách Mercedesu, v tesnom závere sa však Bottas dokázal udržať na čele. Piloti Scuderie skončili na stupňoch víťazov, Vettel prišiel do cieľa na druhej priečke s mankom šesť desatín sekundy, Räikkönena klasifikovali na tretej pozícii s odstupom jedenástich sekúnd. Úradujúci vicemajster sveta a Bottasov tímový kolega Lewis Hamilton nepredviedol počas veľkej ceny optimálny výkon a napokon finišoval štvrtý.

Bottas oslavuje víťazstvo v F1 po predchádzajúcich jedenástich pódiových umiestneniach, ktoré zbieral od sezóny 2011. Vettel napriek druhému miestu zvýšil náskok v šampionáte pred Hamiltonom na 13 bodov. Tesná bitka pokračuje aj v Pohári konštruktérov, Mercedes vedie pred Ferrari o jediný bod. Nasledujúce preteky sa uskutočnia o dva týždne v španielskej Barcelone.

Okrem jazdcov Mercedesu a Ferrari sa dostali do bodovanej desiatky aj obaja piloti tímu Force India - Sergio Pérez skončil šiesty a Esteban Ocon siedmy. Body získali aj piaty Max Verstappen (Red Bull), ôsmy Nico Hülkenberg (Renault), deviaty Felipe Massa (Williams) a desiaty Carlos Sainz (Toro Rosso).

V závere zahrievacieho kola odstavil svoje auto na trati Alonso z McLarenu a preteky sa pre neho skončili skôr ako začali. Bottas predviedol vynikajúci štart, keď sa z tretej pozície dostal cez obidva monoposty Ferrari na prvé miesto. V druhej zákrute úvodného kola sa dostali do kolízie Grosjean (Haas) s Palmerom (Renault) a na trať vyšiel safety car. Od štvrtého kola sa jazdilo opäť naplno, Bottas sa s prehľadom udržal na čele. Následne musel odstúpiť Ricciardo (Red Bull) pre problémy so zadnými brzdami. Bottas naďalej jazdil rýchle kolá, v 10. kole mal pred Vettelom náskok 3,1 sekundy, v 25. to bolo 3,3 s.

Z popredných pilotov zamieril v 27. kole ako prvý do boxov líder Bottas. Po prestriedaní všetkých jazdcov zo špice zostalo poradie nezmenené. Vo vedení bol Bottas pred Vettelom a Räikkönenom, Hamilton figuroval na štvrtej priečke. Pätnásť kôl pred koncom Vettel zaostával za Bottasom o 4,3 sekundy. Fínsky nováčik Mercedesu potom v 13. zákrute poriadne prebrzdil svoje predné pneumatiky a prišiel o značnú časť náskoku, 10 kôl pred cieľom viedol pred Vettelom len o 1,3 sekundy. Nemec v závere poriadne tlačil na Bottasa, ale už sa pred neho nedokázal dostať.

Výsledky - Veľká cena Ruska F1 - Soči - nedeľa (po 52 kolách): 1. Valtteri Bottas (Fín.) Mercedes 1:28:08,743 h, 2. Sebastian Vettel (Nem.) Ferrari +0,617 s, 3. Kimi Räikkönen (Fín.) Ferrari +11,000, 4. Lewis Hamilton (V. Brit.) Mercedes +36,320, 5. Max Verstappen (Hol.) Red Bull +1:00,416 min, 6. Sergio Pérez (Mex.) Force India +1:26,788



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies