F1: Bottas sa prihlásil do boja o titul, odmieta obvinenia z uliateho štartu

NETKY.SK • 10 Júl 2017, 12:56 • 2 min
F1: Bottas sa prihlásil do boja o titul, odmieta obvinenia z uliateho štartu

SPIELBERG - O majstrovský titul v tohtoročnom seriáli F1 už nebojujú iba Sebastian Vettel a Lewis Hamilton. Do boja o trofej sa víťazstvom na Veľkej cene Rakúska rázne prihlásil aj Fín Valtteri Bottas.

slovakia

left justify in out

Jazdec Mercedesu si na okruhu v Spielbergu počínal suverénne, vyhral už sobotňajšiu kvalifikáciu a v nedeľu triumfoval systémom štart-cieľ. Otázniky však vyvoláva jeho bleskový štart, ktorý bol podľa jeho konkurentov "uliaty".

 

Bottas v priebežnom poradí MS stráca na treťom mieste po deviatich veľkých cenách na vedúceho Vettela z Ferrari 35 bodov, za tímovým kolegom Hamiltonom na druhej priečke zaostáva o 15 bodov. "Určite som sa dostal do boja o titul," vyhlásil 27-ročný jazdec. "Ešte nie sme ani v polovici šampionátu a rozhodne tomu verím ja a verí tomu aj môj tím," dodal Bottas, ktorý slávil druhý triumf v efjednotke v kariére. Zvíťazil aj pred tromi mesiacmi v Soči.

 

Severan priznal, že mal šťastie, že preteky netrvali o kolo dlhšie. Vettel totiž mohutným finišom vymazal jeho 20-sekundový náskok a nakoniec skončil druhý iba o necelých sedem desatín. "Bolo to ako v Rusku, takisto ma začal doháňať," poznamenal Bottas. "Na začiatku som kontroloval tempo, potom to ale skomplikovali vozidlá, ktoré boli o kolo späť. Navyše mi strašne rýchlo začala odchádzať ľavá zadná pneumatika a strácal som kvôli tomu stabilitu. Bol som rád, že práve v tom kole sa preteky skončili," citovala ho agentúra DPA.

 

Bottas zároveň odmietol, že by preteky predčasne odštartoval. Pre možný "uliaty" štart ho vyšetrovalo vedenie pretekov a pozastavili sa nad tým Vettel či Daniel Ricciardo z Red Bullu, ktorý obsadil tretie miesto a na "rošte" stál priamo za fínskym pilotom. "Z môjho pohľadu to bol uliaty štart. V daný moment som bol silne presvedčený, že k tomu došlo, z môjho kokpitu to tak vyzeralo," povedal štvornásobný majster sveta Vettel, ktorý svoje pochybnosti hneď po štarte hlásil do tímovej vysielačky. Podľa Ricciarda nereagoval Bottas na svetelný signál, ale si odpočítal moment, keď svetlá zhasnú a trafil ho úplne ideálne. "Aj ja som to raz urobil vo formule 3 a bolo to na hrane. Skutočne neverím, že reagoval na svetlá," vyhlásil Ricciardo.

 

Bottas sa voči obvineniam bránil: "Vozidlo sa rozbehlo, až keď svetlá zhasli. Bola to moja najlepšia reakcia a najlepší štart v živote." Priznal však, že sa rozhodol pri štarte zariskovať. "Síce sa interval do zhasnutia svetiel mení, ale nie o veľa. Takže máte určitú predstavu, ako dlho by to malo byť," poznamenal. Za Fína sa postavil aj trojnásobný majster sveta a člen vedenia Mercedesu Niki Lauda. "Nechápem, prečo to Vettel rieši. Ak by Bottas vyštartoval o tisícinu sekundy skôr, riaditeľovi pretekov Charliemu Whitingovi zasvieti kontrolka. A to sa nestalo. Zhasli svetlá a on vyštartoval."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona