F1: Analýza prvého závodného víkendu sezóny 2019 v austrálskom Melbourne

NETKY.SK • 20 Marec 2019, 16:25 • 2 min
F1: Analýza prvého závodného víkendu sezóny 2019 v austrálskom Melbourne

BRATISLAVA - Nový ročník Formuly 1 odštartoval v nedeľu prvým závodom VC Austrálie. Predsezónne testy na okruhu Catalunya blízko Barcelony naznačili, že Ferrari má najrýchlejší monopost. Za testovacie jazdy sa však body do šampionátu nerozdávajú. Celý svet motoršportu preto už čakal, čo prinesie prvý závod sezóny 2019.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

V predchádzajúcich článkoch sme si priblížili všetky tímy, ich jazdecké zloženie aj vízie do tejto sezóny.

 

https://www.netky.sk/clanok/damy-a-pani-predstavujeme-prve-tri-timy-pre-sezonu-2019

 

https://www.netky.sk/clanok/f1-predstavovanie-novych-monopostov-a-jazdeckych-dvojic-pre-rok-2019-pokracuje

 

https://www.netky.sk/clanok/f1-predstavovanie-poslednych-timov-pred-zaciatkom-sezony-2019

 

Okruh v okolí jazera Albert park sa nedá celkom považovať za mestský, aj keď sa nachádza len pár kilometrov od centra Melbourne a počas bežného dňa sú niektoré jeho úseky využívané v rámci mestskej dopravy. Vyznačuje sa rýchlymi rovinkami aj pomalými úsekmi, ktoré sú náročné na aerodynamiku.

 

 

Naozajstný boj sa začal v sobotu, keď bola na programe kvalifikácia. Už v prvej časti vypadli oba monoposty Williamsu, ktorý tak nadviazal na spackané predsezónne testy, keď spomedzi všetkých stajní . kvôli mecanickým poruchám. odjazdil toho najmenej. Navrátilec Robert Kubica sa tak musel postaviť na koniec štartovacieho poľa spoločne s kolegom Russellom. O väčšie prekvapenie sa hneď na úvod kvalifikácie postaral Pierre Gasly na Red Bulle, ktorému sa nepodarilo postúpiť sni z prvej časti a štartoval až 17-ty.Chybu spravila ale stajňa, keď ho už neposlala na trať a nemohol si teda svoj čas zlepšiť. Naopak prekvapila rýchlosť Alfa Romeo Racing (pôvodne Sauber), keď sa jeho obaja piloti dostali až do top 10. Kvalifikácia napokon dopadla tak že Mercedesy okupovali prvé dve miesta. Až potom nasledovali "údajne" najrýchlejšie obe Ferrari, medzi ktoré sa ešte vtesnil Max Verstappen na druhom Red Bulle.

 

 

Preteky sa začali katastrofálne pre domáceho miláčika Daniela Riciarda, ktorý stratil predné krídlo po výjazde mimo trať ešte pred prvou zákrutou. V boxoch mu síce následne krídlo vymenili, ale v 30-om zamieril do boxov este raz a preteky sa pre nehol už skončili.

 

 

Po štarte sa však diali vec aj na špici. Mercedes Valteriho Botassa odštartoval o čosi lepšieho ako ten Hamiltonov a ešte pred prvou zákrutou si stihli kolegovia z tímu vymeniť pozície. V nasledujúcich kolách sa nič závažné neodohralo, až kým nemusel odstúpiť Carlos Sainz Jr. nútene kvôli poruche pohonného agregátu. Zastávky v boxoch ako prvý odštrtoval v 13. kole Kimi Raikkönen. Ferrari povolalo Vettela, aby sa pokúsil o undercut na druhého Hamiltona. V Mercedese ale nič nenechali na náhode a v nasledujúcom kole menil gumy aj úradujúci majster sveta. 

 

img

 

Max Verstappen vyťažil zo svojich mäkkých gúm toho čo najviac a po prezutí sa na trať vrátil len pár metrov za Vettela. Ten bol podľa svojich slov nespokojný s touto tvrdšou zmesou a bolo to aj badať na trati. Nakoniec sa Max priblížil až natoľko že na konci druhej rovinky krásnym a čistým manévrom poskočil na druhé miesto práve pred Vettela.

 

 

O rozruch sa ale postaral bohužiaľ opäť ako v minulom roku Haas. Romainovi Grossjeanovi pri výmene gúm zle upevnili ľavú prednú a po pár kolách musel svoj monopost odstaviť. Bola to škoda, pretože v tej chvíli sa nachádzal na bodoch.

 

 

S Vettlovým Ferrari však nebolo niečo v poriadku, pretože sa naňho v posledných kolách doťahoval aj kolega LeClerc. Vo vysielačkách im ale obom zaznela správa, že nemajú na trati bojovať, keď je koniec závodu tak blízko.

 

 

Valtteri Bottas si išiel od prvej zákruty svoje vlastné preteky. V cieli mal viac ako 20-sekundový náskok pred svojim tímovým kolegom. Navyše FIA zaviedla od tejto sezóny aj extra bod navyše za najrýchlejšie kolo počas závodu. Keďže ho dosiahol práve Valtteri, mohol sa tešiť zo zisku 26 bodov. 

 

img

 

img

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies