F1: Abú Zabí v znamení boja Mercedes verzus Ferrari

NETKY.SK • 31 Október 2013, 11:23 • 2 min
F1: Abú Zabí v znamení boja Mercedes verzus Ferrari

ABÚ ZABÍ - Nemec Sebastian Vettel sa predstaví na víkendovej Veľkej cene Abú Zabí formuly 1 už ako štvornásobný majster sveta. Dvadsaťšesťročný jazdec Red Bullu získal na podujatí v Indii počas uplynulého víkendu už svoj štvrtý primát za sebou a vyrovnal sa krajanovi Michaelovi Schumacherovi a Juanovi Manuelovi Fangiovi z Argentíny.

slovakia

left justify in out

Vettel triumfoval v Spojených arabských emirátoch v prvých dvoch edíciách - v rokoch 2009 a 2010.

"Preteky v Abú Zabí sú jedným z vrcholov jazdeckého kalendára. Začína sa za súmraku a končí sa za tmy, čo je celkom pôsobivé. Mám na túto trať špeciálne spomienky, v roku 2009 som tu vyhral na otváracích pretekoch a o rok neskôr som vďaka víťazstvu v SAE získal svoj prvý titul majstra sveta. Na to nikdy nezabudnem. Na okruhu je z môjho pohľadu niekoľko kľúčových miest. Zákrutu číslo 1 je ťažké vidieť a je veľmi rýchla. Záverečné zatáčky 20 a 21 musíte brať ako celok, pretože musíte perfektne zvládnuť prvú na to, aby ste vošli správne do druhej. Celý trik je v tom, že potrebujete ísť na plyn čo najskôr, aby ste mali dostatok rýchlosti pre nasledujúcu rovinku," citoval portál autosport.com Vettelove slová. 

Keďže je už rozhodnuté o víťazovi v hodnotení jednotlivcov i tímov, pozornosť sa sústredí na boj o druhú pozíciu v Pohári konštruktérov. Po indickom podujatí je na tom lepšie Mercedes, ktorý získal na okruhu v Naí Dillí 26 bodov, čo je najviac zo všetkých tímov. Nemecká stajňa má pred tretím Ferrari štvorbodový náskok. "Víkend v Abú Zabí patrí k mojim najobľúbenejším a je to tiež skvelý zážitok pre fanúšikov, našich partnerov a celý tím. Ide o špecifické preteky pre klimatické podmienky, neobyčajnými ich robí aj rozdielny pracovný harmonogram. Na trati sa pokúsime zopakovať výkon z predchádzajúceho podujatia v Indii. Boli to pre nás pozitívne preteky a som rád, že v stajni sme získali nový impulz na boj o druhé miesto v Pohári konštruktérov," uviedol Rosberg pre autosport.com. 

Ferrari nevyšli ostatné preteky v Indii najmä z pohľadu Fernanda Alonsa, ktorý skončil na nebodovanom 11. mieste a opäť prehral majstrovský boj s Vettelom. Sympatický výkon podal jeho kolega Felipe Massa - Brazílčan na odchode z talianskej stajne obsadil štvrtú pozíciu. "Musíme začať pracovať tvrdšie, pretože pred nami sú veľké výzvy. Red Bull bol počas posledných štyroch sezón dominantný, a preto musíme urobiť niečo lepšie ako doteraz. Je očividné, že to nestačilo. Budúci rok chceme vyhrávať, musíme sa pustiť do práce," uviedol Alonso pre internetovú stránku motortweets.com. 

Vlaňajšie víťazstvo bude obhajovať fínsky pilot Kimi Räikkönen vo farbách Lotusu. Tridsaťštyriročný charizmatický jazdec po sezóne odíde do Ferrari, kde nahradí Massu. "Preteky v Abú Zabí beriem ako každé iné. Pred rokom som tu dosiahol dobrý výsledok. Rád by som pridal ďalší, ale nikdy neviete, ako na tom budete, až kým sa nedostanete na okruh," citoval Autosport Räikkönena. 

Výhradný dodávateľ pneumatík pre efjednotku Pirelli priviezol do Spojených arabských emirátov stredne tvrdé zmesi P Zero White a mäkké zmesi P Zero Yellow. "Fakt, že teplota počas pretekov klesá, má vplyv na opotrebenie aj degradáciu gúm. To znamená, že monoposty vedia vydržať na mäkkých súpravách dlhšiu dobu ako obyčajne. Yas Marina je okruh, ktorý veľmi dobre poznáme, pretože pred vstupom do F1 sme tu testovali. Trať patrí k najmodernejším a najatraktívnejším v kalendári," vyjadril sa pre Autosport šéf Pirelli pre motoršport Paul Hembery. 

V Abú Zabí sa počas víkendu očakáva slnečné počasie, teplota by sa mala pohybovať okolo hranice 30 stupňov Celzia. Vlhkosť vzduchu by nemala presiahnuť 60 percent. Dva piatkové tréningy sú na programe o 13.00 h resp. 17.00 h miestneho času (10.00 resp. 14.00 SEČ), tretí tréning odštartuje v sobotu o 14.00 h (11.00 SEČ), kvalifikácia o tri hodiny neskôr (14.00 SEČ). Nedeľňajšie preteky sa začnú o 17.00 h miestneho času (14.00 h SEČ). 

Veľká cena Abú Zabí: 
Názov okruhu: Yas Marina 
Dĺžka okruhu: 5,554 km 
Počet kôl: 55 
Dĺžka pretekov: 305,355 km 
Rekord kola: 1:40,279 min Sebastian Vettel - Red Bull (2009) 
Minuloročný víťaz: Kimi Räikkönen (Fín.) Lotus 

Doterajší víťazi: 
2012 Kimi Räikkönen (Fín.) Lotus 
2011 Lewis Hamilton (V. Brit.) McLaren 
2010 Sebastian Vettel (Nem.) Red Bull 
2009 Sebastian Vettel (Nem.) Red Bull 

Poradie MS (po 16 z 19 pretekov): 1. Sebastian Vettel (Nem.) Red Bull 322 bodov, 2. Fernando Alonso (Šp.) Ferrari 207, 3. Kimi Räikkönen (Fín.) Lotus 183, 4. Lewis Hamilton (V. Brit.) Mercedes 169, 5. Mark Webber (Aus.) Red Bull 148, 6. Nico Rosberg (Nem.) Mercedes 144 

Pohár konštruktérov (po 16 z 19 pretekov): 1. Red Bull 470 bodov, 2. Mercedes 313, 3. Ferrari 309, 4. Lotus 285, 5. McLaren 93, 6. Force India 68 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies