F. PALKO: Sociálny systém každoročne zaťažuje štát sumou 1,7 miliardy eur

NETKY.SK • 28 Január 2011, 08:11 • 2 min
F. PALKO: Sociálny systém každoročne zaťažuje štát sumou 1,7 miliardy eur

F. PALKO: Sociálny systém každoročne zaťažuje štát sumou 1,7 miliardy eur

slovakia

left justify in out

img

Bez razantných zmien v dôchodkovom systéme Slovensko nebude v budúcnosti schopné dodržiavať maastrichtské kritérium pre verejný dlh. Na udržanie celého sociálneho systému totiž musí štát vynaložiť ročne asi 1,7 miliardy eur. Na dnešnej konferencii Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (SOPK) na to upozornil riaditeľ Inštitútu hospodárskej politiky (IHP) František Palko.
      "Dnes sme už v takej situácii, že v parlamente tikajú biologické hodiny, aby už boli prijaté konkrétne opatrenia na to, aby bol penzijný systém udržateľný. Ide hlavne o prvý pilier, ako aj otázka veku odchodu do dôchodku a miery náhrady, ale aj otázka miery valorizácie - to, čo bolo zmietnuté v parlamente," konštatoval Palko.
       V priebehu rokov 2011 až 2015 poskytne štát Sociálnej poisťovni (SP) každý rok asi 1,7 miliardy eur. "To znamená, že ak nebude prvý pilier reformovaný, o 10 až 15 rokov sa nebudeme môcť chváliť, že sme z hľadiska verejného dlhu hlboko pod hranicou maastrichtských kritérií. Pretože náš verejný dlh bude x-násobne vyšší," zdôraznil.
      Na potrebu dokončiť reformu dôchodkového systému upozornil aj štátny tajomník rezortu financií Vladimír Tvaroška. "Na Slovensku sa veľa hovorí o druhom pilieri, ten však z hľadiska dlhodobej udržateľnosti nepovažujeme za problém. Skôr naopak - je to opatrenie, ktoré nám bude v budúcnosti veľmi pomáhať. Problém vidím skôr v prvom pilieri, pretože demografia, ktorej sa Slovensko nevyhne, bude prinášať na verejné financie vážne dopady," uviedol Tvaroška na konferencii.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies