F. Blanárik dnes prvýkrát zavítal na výbor, o jeho minulosti sa nehovorilo

NETKY.SK • 5 August 2010, 06:36 • 2 min
F. Blanárik dnes prvýkrát zavítal na výbor, o jeho minulosti sa nehovorilo

F. Blanárik dnes prvýkrát zavítal na výbor, o jeho minulosti sa nehovorilo - Politika Riaditeľ Národného bezpečnostného úradu (NBÚ) František Blanárik (nominant ĽS-HZDS) dnes prvýkrát v novom volebnom období zavítal na pôdu Osobitného kontrolného výboru N

slovakia

left justify in out

Riaditeľ Národného bezpečnostného úradu (NBÚ) František Blanárik (nominant ĽS-HZDS) dnes prvýkrát v novom volebnom období zavítal na pôdu Osobitného kontrolného výboru Národnej rady SR na kontrolu činnosti NBÚ. Koaličných ani opozičných poslancov dnes medializovaná minulosť šéfa NBÚ nezaujímala, prebrali len správu o činnosti úradu a jeho záverečný účet za minulý rok.
      Na tému údajnej spolupráce Blanárika s Vojenskou kontrarozviedkou (VKR) bývalou ŠtB sa dnes nechcel vyjadriť ani predseda výboru Marián Saloň (Smer-SD). "Zatiaľ som sa touto vecou vôbec nezaoberal, rád by som sa k tomu nevyjadroval," vyhlásil. Podľa jeho slov neadresoval nikto z poslancov Blanárikovi požiadavky či otázky v tejto veci. "Nikto nič," dodal.
      Blanárik stále trvá na svojej verzii, že k ničomu takému nedošlo. Na otázku, ako vidí svoju budúcnosť v úrade po zmene vládnej garnitúry, po rokovaní výboru odvetil, že to treba nechať na kompetentných.
      Osobitný kontrolný výbor parlamentu na kontrolu činnosti NBÚ sa kauzou zaoberal v apríli 2009, keď neodhlasoval uznesenie, podľa ktorého by si mal Blanárik vzhľadom na údajnú spoluprácu s vojenskou kontrarozviedkou nechať urobiť novú bezpečnostnú previerku. "Predtým, než dostal pán Blanárik previerku, tie orgány, ktoré túto previerku robili, istotne museli tento spis študovať," odpovedal vtedajší predseda výboru Anton Korba (SNS) na otázku, či podľa neho medializované informácie nespochybňujú dostatočnosť pôvodnej previerky. Tú totiž NBÚ robil ešte pred zverejnením spisu o údajnej Blanárikovej spolupráci, ktorý sa nachádzal v Českej republike.
      "Ja si myslím, že tam neboli skutočnosti tak závažné, aby sme sa tým zaoberali," poznamenal Korba. Tvrdil, že takouto skutočnosťou by bolo napríklad zistenie, že ho spis označuje za agenta, čo sa nestalo. Navyše sa podľa Korbu nepreukázalo, že by Blanárik svojou činnosťou v minulosti niekomu uškodil. Na novinársku poznámku, že Blanárik podľa spisu udal kolegu, čo priamo poškodilo jeho vojenskú kariéru, sa Korba vrátil k tvrdeniu, že on v spise žiadne závažné skutočnosti nevidel.
      Blanárik vtedy na otázku, či on sám chcel v minulosti pracovať vo VKR, odpovedal protiotázkou: "Sám?". Zasmial sa a dodal: "Vy ste čo chceli byť voľakedy? Traktoristom? Pilotom? Lekárom?", vyhlásil. Zároveň však jednoznačne poprel, že by kedykoľvek písomne alebo ústne reálne o prácu vo VKR žiadal. Rovnako trvá na stanovisku, že nebol dobrovoľným spolupracovníkom tajnej služby a nikdy neudával kolegov.
      Informácie o údajnej spolupráci Blanárika s VKR priniesol denník SME. Šéf NBÚ mal spolupracovať až do pádu komunistického režimu a podať informácie až o desiatich ľuďoch. Blanárik vedomú spoluprácu s VKR od začiatku odmieta a poukazuje na to, že má platnú bezpečnostnú previerku.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies