ČEZ sa zaplietol do daňového podvodu

NETKY.SK • 9 August 2010, 13:07 • 2 min
ČEZ sa zaplietol do daňového podvodu

ČEZ sa zaplietol do daňového podvodu

slovakia

left justify in out

Český energetický gigant ČEZ sa zaplietol do obrieho daňového podvodu, pri ktorom hrozí, že štát príde zhruba o 200 miliónov Kč (8,08 milióna eur). Prípad, ktorý už niekoľko týždňov vyšetruje polícia, súvisí s emisnými kvótami.
      "ČEZ nakúpil emisné kvóty približne za miliardu Kč od spoločnosti Tess Praha. Kvóty však do Česka doviezla ďalšie obchodná firma, ktorá ich kúpila na londýnskej burze. A práve tento dovozca zrejme neodviedol dvadsaťpercentnú DPH z obchodu," popísal pre denník Hospodářské noviny (HN) transakciu zdroj z českého ministerstva financií.
      Hovorca ČEZ Ladislav Kříž odmietol prípad komentovať. Podľa informácií HN na prípad upozornil sám ČEZ. "Podozrenie sme uzavreli s tým, že zrejme došlo k spáchaniu trestného činu, a podali sme trestné oznámenie," povedal riaditeľ finančného analytického útvaru ministerstva financií Milan Cícer. Ako pre HN potvrdil policajný hovorca Roman Skřepek, kauzou sa teraz zaoberá Útvar pre boj s finančnou kriminalitou.
      Vyšetrovatelia zablokovali firme Tess účty, ale našli na nich len niekoľko miliónov. Tess Praha je spoločnosť s ručením obmedzeným a má kapitál iba 200.000 Kč. Vlastní ju podnikateľ z Libušína Libor Solnička. Firma nemá ani webové stránky, HN sa nepodarilo kontaktovať jej zástupcu.
      Daňové úniky pri špekulatívnych reťazových obchodoch s emisnými kvótami sa objavili aj inde v Európe. "Kvóty nakúpené na spotovom trhu niektorej z európskych búrz si medzi sebou v rýchlom slede odovzdávajú firmy z rôznych krajín. Zneužívajú to, že v rôznych štátoch sú rôzne daňové predpisy," opisuje schému broker, ktorý trh dobre pozná.
      Ako HN povedal jeden z firemných obchodníkov, ČEZ kvôli prípadu úplne skončil so špekuláciami s kvótami, ktorými si dovtedy podobne ako mnoho ďalších hráčov v odvetví vylepšoval svoje hospodárenie.
      Odborníci nazývajú podobné podvody "carousel frauds", alebo kolotočové podvody. Sú nočnou morou európskych daňových úradníkov. A ako sa presvedčil ČEZ, v "kolotoči" sa pokojne môže ocitnúť aj rešpektovaná, na burze obchodovaná a štátom kontrolovaná spoločnosť.
      Ide o transakcie s najrôznejšími komoditami, ktoré sa nakúpia na niektorej z búrz, potom sa predávajú medzi rôznymi hráčmi v rámci Európskej únie (EÚ). V krajine určenia obchodník naúčtuje kupujúcemu DPH, ktorú zinkasuje, ale sám ju neodvedie. "Je to fenomén, ktorému hovoríme missing trader - firma prosto zmizne. Alebo ju kontaktujete, ale narazíte na klasického bieleho koňa. A tá firma je bez majetku," popisuje šéf českej daňovej správy Jan Knížek.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona