ČEZ predá podiel v podniku na výstavbu jadrových reaktorov v Rumunsku

NETKY.SK • 22 September 2010, 11:07 • 2 min
ČEZ predá podiel v podniku na výstavbu jadrových reaktorov v Rumunsku

ČEZ predá podiel v podniku na výstavbu jadrových reaktorov v Rumunsku

slovakia

left justify in out

img

Česká energetická skupina ČEZ dnes oznámila, že podpísala dohodu, ktorá jej umožní predať svoj 9,1-% podiel v podniku na výstavbu dvoch jadrových reaktorov v rumunskej elektrárni Černavoda.
      Podľa vedenia je dohoda v súlade s rozhodnutím pološtátnej energetickej firmy sústrediť sa na investície v Česku a skonsolidovať už existujúce zahraničné aktíva ČEZ.
      Pražský hospodársky denník E15 dnes vo svojom článku avizoval, že ČEZ plánuje do konca decembra 2010 odísť zo spoločného podniku na výstavbu reaktorov Černavoda v Rumunsku a zameria sa na nízkorizikové projekty v regióne. Rozhodnutie odísť z projektu už schválilo predstavenstvo ČEZ.
      Väčšinový balík v podniku EnergoNuclear na dostavbu reaktorov v elektrárni Černavoda má rumunská vláda. Investori, vrátane ČEZ mali spolu 49-% podiel.
      Okrem ČEZ je do projektu zapojená nemecká RWE, taliansky Enel, belgická Electrabel z francúzskej skupiny GDF Suez, španielska Iberdrola a rumunská divízia firmy ArcelorMittal.
      Rumunsko podpísalo s týmito investormi v roku 2008 dohodu o výstavbe tretieho a štvrtého bloku Černavody. Projekt za zhruba 4 miliardy eur by mal byť dokončený zhruba v roku 2015.
      Černavoda je jedinou rumunskou jadrovou elektrárňou. Po spustení nových dvoch blokov by sa mal podiel jadra na výrobe elektriny v Rumunsku zhruba zdvojnásobiť na 35 % zo súčasných približne 18 %.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies